Kotimaa

STT:n tiedot: Aarnion autotallista löytyi noin kymmenen tietolähteen paperit - Aarnio vetoaa vahinkoon

STT:n tietojen mukaan Jari Aarnion autotallissa on lojunut tietolähteiden papereita. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 19.6.2017 18:12 | Päivitetty 19.6.2017 18:50
STT

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion autotallissa ovat lojuneet noin kymmenen tietolähteen paperit, selviää STT:n tiedoista. Rikollisille poliisin tietolähteeksi paljastuminen tarkoittaa todennäköistä hengenvaaraa, joten tietoturvaton säilytystapa voi muotoutua pahimmillaan kohtalokkaaksi.

Ottamatta kantaa tietolähteiden määriin Aarnio vahvistaa tiedot, joiden mukaan paperit ovat ajalta ennen ensimmäistä virkarikostutkintaa eli vuotta 2007. Aarnio sanoo, että paperit päätyivät autotalliin vahingossa poliisin kahden muuton seurauksena.

- Kaikki oli asianmukaisesti kassakaapeissa, kunnes muutimme Itä-Pasilaan väistötiloihin. Emme saaneet siirrettyä kassakaappeja sinne, joten jouduimme siirtämään kaiken sisällön, Aarnio sanoo STT:lle.

Aarnion mukaan poliisitalon valmistumisen jälkeen poliisi sai viedä irtaimistoa kotiinsa väistötiloista ja tällöin tietolähdetiedot siirtyivät hänen autotalliinsa vahingossa.

- Kukaan ei ole niitä päässyt katsomaan.

Tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto ei halua kommentoida asiaa.

- En tässä vaiheessa kommentoi. Tietysti salassa pidettäviä papereita täytyy käsitellä huolellisesti.

Haavisto ei myöskään suostu lausumaan loppusuoralla olevasta tutkinnasta, joka käsittelee Helsingin huumepoliisin tietolähdetoimintaa. Tutkinta koskee muun muassa sitä, onko rekisteröityjä tietolähteitä ollut.

Autotalliin viitataan jo tuomiossa

Jo Aarnion joulukuisessa huume- ja virkarikostuomiossa viitataan ilman tarkkaa määrää autotallista löytyneisiin tietolähdepapereihin. Tuomion mukaan Aarnio ei muistanut, kuinka paperit päätyivät autotalliin.

- Tietolähderekisteri oli alkanut purkautua Helsingissä jo vuoden 2007 lopulla, kun Helsingin poliisin kohdistunut virkarikostutkinta oli aloitettu. Sen jälkeen papereita oli säilytetty heillä mustassa pahvikotelossa eikä Aarnio muistanut, miten tavarat olivat päätyneet hänelle, mutta työpaikalta tuoduissa rulokaapeissa oli ollut työhön liittyviä papereita ja musta kansio, tuomiossa sanotaan.

Helsingin poliisin olematon tietolähderekisteri aiheutti toistuvaa kummastusta Aarnio-käräjillä. Huumepoliisit viittasivat silti jutun kuluessa toistuvasti salaiseen tietolähdetoimintaan.

- Sellaisia tietolähteitä meillä ei ole, jotka olisivat antaneet tällaisen suostumuksensa (rekisteröintiin), kommentoi Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola STT:lle noin kolme ja puoli vuotta sitten.

STT:n tietojen mukaan nykyisin voimassa on poliisihallituksen salainen määräys, jonka mukaan poliisi ei saa tavata tietolähdettä rekisteröimättä tätä viiden tapaamiskerran jälkeen.

Huumepoliisin entinen apulaispäällikkö kertoi Aarnion huume- ja virkarikoskäräjillä, että huumepoliisin tietolähteiden rekisteröinti loppui Aarnion ensimmäiseen virkarikosjuttuun. Aarnion syytteet jutussa hylättiin vuonna 2010.

Apulaispäällikön mukaan ensimmäisen virkarikostutkinnan aikana tietolähteet alkoivat pitää rekisteröimistä liian vaarallisena. Tämä on myös Aarnion selitys.

Aarniolla on kolmen vuoden lainvoimainen tuomio niin sanotusta Trevoc-haarasta ja lisäksi kymmenen vuoden käräjätuomio törkeistä huume- ja virkarikoksista. Huume- ja virkarikoshaaran tuomiota testataan vielä hovioikeudessa, jonka pääkäsittely alkaa syksyllä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Työaikanakin tehtyjä omia hämäriä töitä on pasilan 'kaverilla" ollut kosolti.
Täytyyhän olla jonkinlainen kaverirekisterikin, ellei sekin ole vahingossa jäänyt ja nyt hämäys
tarkoituksessa putkahtaa esiin. Viranomaisen toimintana erityisen suunnitelmallista
ja valvonnan laiminlyönnillä on onnistuttu luomaan mahdollisuus ja edistetty laittomia toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aarnion asioita on jo niin paljon puitu että, toivottavasti ei ole tarvinnut laittaa valtion rahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei Aarniota mistään huumerikoksesta saada poseen, niin huolimattomasta hutiloinnista nyt ainakin. Uskoo ken tahtoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image