Kotimaa

Sopimus vahvistaa julkista taloutta vain 600 miljoonalla eurolla – jää VM:n arviossa 1,4 miljardia vajaaksi

Kotimaa 1.3.2016 16:05
Lauri Nurmi

Valtiovarainministeriö (VM) on saanut valmiiksi arvionsa siitä, kuinka paljon esitys yhteiskuntasopimukseksi vahvistaa Suomen julkista taloutta.

Lännen Medialle kerrotaan useista lähteistä, että VM on kertonut hallitukselle sopimuksen vahvistavan julkista taloutta vain 600 miljoonalla eurolla.

Hallituksen näkökulmasta sopimuksen julkista taloutta vahvistava vaikutus jää peräti 1,4 miljardia euroa vajaaksi kahden miljardin euron tavoitteesta, joka on asetettu hallitusohjelmassa 1,5 miljardin euron lisäleikkausten ja veronkorotusten perumisen sekä miljardin euron veronkevennysten toteuttamisen edellytykseksi.

Hallituksen linjauksen mukaan yhteiskuntasopimuksen pitäisi vahvistaa julkista taloutta kahdella miljardilla eurolla, jotta palkkaverotukseen syntyisi miljardin euron kevennysvara.

Valtiovarainministeriö on kertonut hallitukselle, että sopimuksen vaikutukset jäävät tässä suhteessa 1,4 miljardia euroa vajaiksi, koska vuosityöajan pidentäminen 24 tunnilla ja julkisen sektorin lomarahojen leikkaaminen vahvistavat julkista taloutta VM:n arvion mukaan vain noin 600 miljoonalla eurolla.

VM:n ja työmarkkinajärjestöjen ekonomistit ovat parhaillaan koolla keskustelemassa sopimuksen vaikutuksista.

– Yhteiskuntasopimuspaketti jää paljon vajaaksi siitä laajemmasta julkisen talouden sopeuttamistavoitteesta, jonka hallitus on ohjelmassaan esittänyt, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) painotti eduskunnassa iltapäivällä.

1,4 miljardin euron vajaus on hallituksen näkökulmasta niin valtava, että yhteiskuntasopimuksen hyväksyminen saattaisi viedä kokonaan pohjan julkisen talouden sopeuttamiselle hallitusohjelmassa asetetulta tavoitteelta.

Toisaalta hallitusohjelmassa luvataan, ettei kenenkään verotus kiristy.

Työmarkkinajärjestöt edellyttävät yhteiskuntasopimuksessa, että hallitus luopuu lisäleikkauksista ja toteuttaa miljardin euron veroalen työntekijöiden veroluonteisten maksujen tuntuvien korotusten vastapainoksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

100 000 - 150 000 henkilöä pois julkisen sektorin hommista näin ensialkuun. Tällä hetkellä kaikista työllisistä on n. 23% julkisella puolella töissä - kun määrän pitäisi olla n. 15%. Ainoastaan Ruotsissa ja Norjassa koko maailmassa on suhteellisesti enemmän porukkaa valtion ja kuntien palkkalistoilla kuin Suomessa! Ruotsi ja Norja ovat kumminkin aivan eri luokan talouksia kuin Suomi. Niillä on siihen varaa - meillä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vaan varallisuusvero ja yhteisöveronalennus takaisin. Ei meillä tuollaisiin päätöksiin ole varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisen talouden saisi kuntoon, jos valitaan diktaattori jonka aino tehtava on puolittaa julkiset menot puolessa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tässä ole vedätetty hallitusta koko ajan ja taustalla joku hieroo käsiään. Kaikki viivytys ja tuloksettomuus merkitsee politiikassa joillekin enemmän kuin sen hinta kansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Toisaalta hallitusohjelmassa luvataan, ettei kenenkään verotus kiristy"

On jo nähty miten tämä lupaus on pitänyt. Ansiotulojen "Solidaarisuus"veroahan on tämä hallitus jo nostanut. Näemmä "ei kenenkään" koskee vain pieni- ja keskituloisia.

Eipä sillä, kyllähän isotuloisia voikin verottaa ja ankarasti (kuten jo tehdäänkin, ja koska äänestäjien valtaenemmistö allekirjoittaa tämän niin pulinat pois), mutta kyllähän tämä pitäisi avoimesti tunnustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin nyt heikkona aikoina työaikaa pitäisi lyhentää ja jakaa työmäärä useammille. Työttömyys vähenisi, varmaankin suurinosa työtätekevistä olisi solidaarisuuden nimissä valmiit jakaan työtä kunhan vain työtön palkattaisiin taatusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivän (1.3.2016) Kalevassahan oli hyvä lausahdus " onko bisnesmaailmassa ilkeys valttia" jo kysyjähän on aivan idiootti sillä tässä piilee suomalaisten epäonnistuminen kun ollaan liian rehellisiä ja ei oteta bisneksestä kaikkea irti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on vatuloitu kohta vuosi ainakin 5 miljardin edestä ja investoinnit siirtyy ulkomaille ja Suomessa lopetetaan työpaikat, se on Porvarihallituksen saldo!! Suomi joutuu Oikeistohallituksen virheellisen politiikan takia selvitystilaan ja EU ottaa Suomen holhoukseen. Tämä hallitus on historiassa ensimmäinen joka on täydellisesti epäonnistunut politikoidessaan ja ajaessaan pelkästään pienen Rikkaan omistajakunnan etuja!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sopeutetaan taloutta ? Kysytää missä talouden elvytys,kysynnän
kasvaminen. Missä markkinoita tekevät "voìmat?
sopeutettu jo niin ,että vienti kasvaa, me sopeutetaan.
mitkä,ketkä saaneet,saavat hyötyä sopeutuksesta.
Sopeutetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleislakot pystyyn ja Porvarihallitus nurin!!! Helsingin tähtitieteellistä palkkaa nauttiva virkamiesjohto oikeistoaatteineen romuttaa Suomalaisen yhteiskunnan!! Toivottavasti tämä ensimmäinen pakkolakihallitus on viimeinen ja kaatuu ennen seuraavaa kansan taskujen tyhjennystä! Veronkevennyksistä hyötyvät eniten hyvä palkkaiset ja välillisistä veroista ja leikkauksista kärsivät pienipalkkaisimmat palkansaajat!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image