Kotimaa

Sokeria syödään liikaa

Liiallinen sokerin syönti vaikuttaa muun muassa hampaiden terveyteen. Se voi myös altistaa kakkostyypin diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.
Kotimaa 30.7.2010 0:00
Heta Ängeslevä
Suomalaiset syövät paljon sokeria. Makea maistuu jokaisessa ikäryhmässä, mutta jo enemmistö kolmevuotiaista lapsista saa sokeria päivittäin yli suositeltavan määrän. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee, että sokerista pitäisi saada korkeintaan kymmenen prosenttia energiasta.

"Kolmevuotiaat lapset saavat keskimäärin 13,3 prosenttia energiasta sokerista", ravitsemusterapeutti Jetta Tuokkola Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lasten ja nuorten sairaalasta sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Finravinto 2007 -tutkimuksesta käy ilmi, etteivät suositukset toteudu muissakaan ikäryhmissä.

Keskimäärin suomalainen söi viime vuonna sokeria 32,6 kiloa. Määrä nousi noin puoli kiloa edellisvuodesta.

"Luvuissa ei ole mukana kaikki tuontielintarvikkeiden sisältämä sokeri, joten esimerkiksi tuliaiskarkkien osuutta sokerinsaannista ei voida tarkasti mitata", tutkija Katja Hätönen THL:stä kertoo.

Finravinto-tutkimuksen mukaan miesten keskiarvo sokerinsaannissa on 9,7 ja naisten 10,5 prosenttia.

Alueellisia eroja kuitenkin löytyy. Etelä-Suomessa sokeria käytetään vähemmän kuin esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, missä sokerista saatavan energian osuus on keskimäärin 11,1 prosenttia. Karkeasti voidaan sanoa, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän ihmiset käyttävät sokeria.

Lue lisää perjantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Ehkäpä me jotka maksemme kaiken, veroprosentti yli 40%, ollaan kyllästytty elättämään jos jonkin sortin joutilasta ja vä... Lue lisää...
Kapitalisti

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image