Kotimaa

Sisäministeri Kai Mykkänen: Suomi kykenee ottamaan palaavat tur­va­pai­kan­ha­ki­jat vastaan nykyistä nopeammin

Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan Suomen on mahdollista ottaa Saksan palauttamat turvapaikanhakijat nykyistä nopeammin vastaan.
Kotimaa 12.7.2018 5:00
Marjut Kriikku

Suomen osalta kahdenvälinen palautussopimus Saksan kanssa varmistaisi, että palautukset toimivat jatkossa entistä nopeammin.

Saksan odotetaan toimittavan Suomelle sopimusteksti kahdenvälisestä turvapaikanhakijoiden palautuksista heinäkuun aikana.

– Tarkoitus on nimenomaan vahvistaa Dublin-säännön periaate, että se maa, jossa ensi kerran rekisteröidään turvapaikanhakija, on myös siitä vastuussa koko käsittelyn ajan, ja tähän maahan hänet voidaan sitten palauttaa, kertoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Saksa laatii kahdenvälisiä palautussopimuksia eri maiden kanssa, sillä kaikki eivät ole kunnioittaneet Dublinin sopimuksen mukaista menettelyä asiassa. Kahdenvälinen sopimus on nopeampi ratkaisu kuin EU:n turvapaikkajärjestelmän sääntöjen vahvistaminen, joka kestäisi vähintään puoli vuotta.

Sopimuksen tarkkaa sisältöä ei vielä tiedetä, mutta merkittäviä poikkeamia Dublinin sopimukseen kahdenvälisessä sopimuksessa ei pitäisi olla.

– Todennäköisesti kysymys on yhteisymmärryspöytäkirjasta, joka Suomen osalta lähinnä varmistaisi sen, että Dublinin sopimuksen palautusten menettelyt toimivat jatkossakin ja vielä nopeammin kuin tähän asti, Mykkänen sanoo.

Tavoite palauttaa turvapaikanhakijat alle viikossa ensimmäiseen tulomaahan

Saksan liittokansleri Angela Merkelin tahto on, että turvapaikanhakijat saataisiin palautettua viikon sisällä takaisin ensimmäiseen tulomaahansa. Tällä hetkellä palautusajat ovat Mykkäsen mukaan olleet pidempiä myös Suomen ja Saksan välillä.

– Meille on mahdollista nopeamminkin tunnistaa Saksan pyynnöt, että ne ovat asianmukaisia ja että henkilö löytyy meidän rekistereistämme. Sitten on Saksan prosessista kiinni, kuinka nopeasti pystytään etenemään, Mykkänen kertoo.

Palautuksen nopeuteen vaikuttaa se, miten nopeasti maahanmuuttovirasto tekee rekisteritarkastuksen ja pystyy osoittamaan paikan Suomeen palautettavalle turvapaikanhakijalle.

Mykkänen ei ota vielä kantaa siihen, onnistuisivatko palautukset viikon sisällä.

– Tarkastelemme mahdollisia käytännön rajoitteita, kun saamme Saksan ehdotuksen analysoitavaksi kokonaisuudessaan, hän sanoo.

Käytännön rajoitteita voivat Mykkäsen mukaan asettaa muun muassa vastaanottavat poliisit lentokentällä ja paikan järjestäminen vastaanottokeskuksesta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaa, että turvapaikanhakijat saataisiin palautettua viikon sisällä takaisin ensimmäiseen tulomaahansa. KUVA: ADAM BERRY

Voimaantulon ajankohta vielä hämärän peitossa

Kahdenvälisen sopimuksen voimaantulo riippuu Mykkäsen mukaan siitä, ilmeneekö siinä kohtia, joista on neuvoteltava tarkemmin Saksan kanssa.

– Suomen kannalta on tärkeintä, että sopimus on myös kaksisuuntainen. Eli vastaavasti jos Saksasta etsiytyy Suomeen turvapaikanhakijoita, jotka ovat siellä rekisteröityneitä, niin tietysti meilläkin on intressi palauttaa heitä ensimmäiseen käsittelypisteeseen. Tämä on se, mitä sen sopimuksen osalta katsomme varmasti tarkkaan, Mykkänen sanoo.

Tähän saakka Saksa on palauttanut turvapaikanhakijoita Suomeen enemmän kuin Suomi Saksaan.

– Tällaisia tapauksia on ollut toista tuhatta viimeisen kahden vuoden aikana, Mykkänen kertoo.

Kahdenväliset sopimukset tukevat yhtenäistä eurooppalaista toimintamallia

Mykkänen suhtautuu kahdenvälisiin sopimuksiin myönteisesti, sillä ne tukevat yhtenäistä eurooppalaista toimintamallia.

– Toivon, että näitä sopimuksia syntyy muiden maiden kanssa siten, että ei tule painetta irtautua eurooppalaisesta ratkaisusta. On tärkeää, että Schengen-aluetta ei tuhota niin, että jokainen maa alkaa sooloilemaan ja nostamaan sisärajoja ylös. Tarvitaan eurooppalainen yhteinen ratkaisu, jossa hakijat otetaan vastaan heti EU:n ulkorajojen läheisyydessä ja sieltä sitten yhdessä turvapaikan saavia myös jaetaan eteenpäin. Tämä on se periaate, mikä nyt EU:n huippukokouksessa tavoitteeksi asetettiin.

Mykkänen pitää hyvänä ajatuksena EU:n yhteisten vastaanottokeskusten perustamista Välimeren maihin, joissa päätös turvapaikasta tehtäisiin ja turvapaikan saajat jaettaisiin muihin maihin.

Keskustelu EU-alueen yhteisistä vastaanottokeskuksista jatkuu tänään Itävallassa Innsbruckissa, jossa Mykkänen kokoustaa muiden EU-maiden sisäministerien kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Eipä ole tullut päättäjiämme kohtaan sanomista, kun on itse ollut Robertfosissa evakossa. Gunnar perheineen olisivat kuuleman mukaan halunneet adoptoida. 70-luvulla olin naapurimaassa töissa, hyvin kohdeltiin. Toivotaan, ettei enää kenenkään tarvitse paeta sotia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko Mykkänen isänmaan asialla? Et ole ja olet unohtanut täysin oman maan kansalaiset, paitsi rikkaita et ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EK:n porukka haki taas saksasta ohjeet ja niissä oli jutussa mainitut tavoitteet, miten toimia saksan parhaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli nyt siihen Dublin sopimukseen vedotaan, kun sopimuksesta hyötyvät suuret EU maat Saksa etunenässä. Mutta saadaanpa olla mukana kaikissa ytimissä ja topata pullaa pramioissa pidoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ostaa kalliilla rahalla vastaanottokeskuspalveluita Mykkäsen ja Kokoomuksen vaalirahoittajilta. Nyt kun on vokkeja jouduttu laittamaan kiinni kiihtyvällä tahdilla, niin näiden sidosryhmien tulovirrat ovat ehtyneet. Sekö lie taustalla tässä Mykkäsen toiminnassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lasketaan yhteen 1+1 niin tässä tapauksessa: Konkurssikypsä Luona alkoi tahkota miljoonatulosta v. 2015 jälkeen. Luonan hallituksen pj:nä muistaakseni Mykkäsen puoluetoveri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimukseen pitäisi sisällyttää myös rekisteröimättä jätettyjen palautus ja lähettää 30 000 Saksan ja Ruotsin läpi Suomeen tullutta takaisin. Joko tämä on unohtunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei tämä Mykkänen olisi Perussuomalaisten kaksoisagentti?
Sen verran heidän pussiinsa pelaa tulevia vaaleja ajatellen 😄

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä meille aina tulee tällaisia ministereitä joille tärkeintä ei ole oma kansa vaan jotkut ihan muut? Näiden pitäisi palauttaa mieleen, keitä varten koko valtion hallinto on olemassa. Voisiko joku vielä joskus meillä Suomessakin pyrkiä ajamaan meidän suomalaistenkin etuja? Vai onko se niiiin vanhanaikainen ajatusmalli näin 2010-luvulla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä maassa politikoille ja päättäjille oma kansa on se suurin vihollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä on peräisin ajatus, että Suomi on suomalaisia varten? Kyllä Suomi kuuluu kaikille jotka haluavat täyden ylöspidon loppuelämänsä ajalle. Mykkänen tekee hyvää työtä kansanvaihdon puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mykkäsen kannataa takoa päähänsä suomeen ei tarvita enää yhtään turvapaikan hakijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitenhän nopeasti toimii toisinpäin
eli 32000 pakolaista tuli 2015 ja suomi ei missään tapauksessa
ole ensimmäinen vastaanottaja jos ei soutuvenellä ole tulleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen suureksi paisunut virkakoneisto pystyy ottamaan vaikka kaikki Afrikanmaasta ja muualta maista halukkaat siirtolaiset suomeen ja elättämään heidät sekä kouluttamaan yhteiskunta kelpoisiksi suomalaiseksi veronmaksajaksi.
Näin minäkin saan bisnekseni kukoistamaan. Siirtotyöläisille kyllä löytyy työpaikat kun suomessa on nyt ennekuulumaton työvoimapula.
Suomi tarvii nyt kipeästi virkakoneiston lisäksi uusia veronmaksajia., terveitä nuoria siirtolaisia suomen hyvinvointia ylläpitämään.
Suomen saarekkeella on tilaa suurillekkin väestölle jossa on hyvä joukkoliikenne ja ympäristö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vaan Suomeen niin tulee monikansallisuuden maa jossa kukaan ei käy töissä ja näin pian pohjoisen kehitysmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuo 2015 oli pöljyyden huippu. ovatko töissä ja kotoutuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

335 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image