Kotimaa

Mainos

Se­naa­tin­to­ril­le odotetaan tuhansia mie­le­no­soit­ta­jia - lakoissa mukana kym­me­niä­tu­han­sia työntekijöitä

Kotimaa 1.2.2018 14:30 | Päivitetty 1.2.2018 20:38
STT

Helsingin Senaatintorille kokoontuu perjantaina todennäköisesti tuhansia mielenosoittajia palkansaajakeskusjärjestö SAK:n järjestämään aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvioi, että pelkästään pääkaupunkiseudun ulkopuolelta on tulossa noin 4 000-5 000 mielenosoittajaa.

Mielenilmauksen ohjelmaan kuuluu esimerkiksi kaksintaistelukeskusteluja, joissa hallituksen ja opposition edustajat ottavat toisistaan mittaa. Lisäksi SAK esittelee omaa vaihtoehtoaan aktiivimallille. Torille kerääntyneille mielenosoittajille tarjotaan kahvia, hernekeittoa ja ämpäreitä.

- Toivottavasti tunnelma pysyy hyvänä ja myönteisenä, vaikka asia on hankala ja herättää aika voimakkaitakin tunteita, Eloranta sanoi STT:lle.

Työttömyysturvan aktiivimalli tuli voimaan vuoden alussa. Mallissa työttömyyskorvausta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:aa tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistämispalveluihin viitenä päivänä.

Työnseisaukset näkyvät ympäri maata

Aktiivimallia vastustavat poliittiset lakot seisauttavat huomenna osan joukkoliikenteestä, sulkevat satamia ja hidastavat muun muassa jätteidenkuljetuksia ja elintarvikekauppojen ruokatäydennyksiä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto arvioi STT:lle, että liiton edustamilla aloilla lakkoihin on osallistumassa kymmeniätuhansia työntekijöitä.

Työnantajapuoli on huolissaan työnseisauksen aiheuttamasta lovesta tuotantoon. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja ja varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen harmitteli lakon vaikutuksia liike-elämälle.

- Työtaistelu aiheuttaa aina haittaa paitsi yrityksille itselleen, myös sitten asiakkaille, jotka ovat meidän tapauksissa ympäri maailmaa, Inkeroinen sanoi STT:lle.

Teollisuusliiton Aalto muistutti, että lakkoa ei ole kohdistettu työnantajiin, vaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen politiikkaa ja aktiivimallia vastaan.

IL:n kysely: Niukka enemmistö hyväksyy perjantain lakkoilun

Suomalaisten niukka enemmistö hyväksyy perjantain lakkoilun, kertoo Iltalehden teettämä kysely. Tätä mieltä oli 51 prosenttia vastaajista. 40 prosenttia ilmoitti, ettei hyväksy lakkoja. Loput eivät osanneet sanoa kantaansa.

Perjantain lakkojen kannatus oli erityisen suurta nuorten keskuudessa, sillä 15-24-vuotiaista 63 prosenttia ilmoitti hyväksyvänsä ne. 25-35-vuotiaiden joukossa kannatus oli 61 prosenttia.

Lakkojen vastustus taas oli keskimääräistä suurempaa 65-79-vuotiaissa sekä yrittäjien ja johtavassa asemassa olevien keskuudessa.

Puoluekannatuksen perusteella eniten lakkojen hyväksyjiä löytyy vasemmistoliittoa ja SDP:tä kannattavien joukosta. Kokoomusta ja keskustaa äänestävistä sen sijaan selvä enemmistö ilmoitti, ettei hyväksy lakkoja.

51 prosenttia vastaajista oli myös sitä mieltä, että aktiivimallin vastustaminen on riittävä syy poliittiselle lakolle.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn yli tuhatta henkeä eri puolilta Suomea tämän viikon maanantaista keskiviikkoon. Puolet haastatteluista tehtiin puhelimitse ja puolet internetpaneelissa. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Linkki juttuun

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kun haukut tätä tilannetta, haluaisin tietää että onko otettu selvää mitä se aktiivimalli aiheuttaa esim sellaiselle työttömälle joka on oikeasti todella aktiivinen työhaussa ja tekee kaikkensa että löytää töitä? Koko ajan on sanottu koska työttömät on nyt velvoitettu vaikka mihin niin miten toteutetaan esim jos ottaa lyhytaikasen työsopimuksen mutta saakin kunnon työtarjouksen niin joutuuko rikkomaan aikasemman sopimuksen koska aktiivimalli on vaatinut että teet esim sen nollasopimuksen ja olet sopinut vuoroja? Miten kun lastenhoitoa ei saa sen 18tunnin työn tekemiseen, ei työnantaja katso hyvällä että lapset tulee mukaan koska ei nykyään ole vanhan mallin tukiverkkoja. Toisaalta ihmettelen että esim opiskelijatkin ovat ottaneet vastaan kaikki leikkaukset ja kiristykset ja luvattiinhan sitä että saadaan se kiky ja muut leikkaukset että se olisi siinä.
Tämä malli on tehty ihan vain kapealla oletuksella ja tehty vain kurittaakseen työtöntä ja annetaan ymmärtää että me työttömät ollaan saamattomia ja haluttomia tekemään mitään. Tilastoja luetaan miten halutaan ja ei osata edes analysoida, eilinen torkkupeitto setäkin puhui itsensä parikin ns. pussiin kun selitteli asioita ja hänhän on kehunut olevansa analytiikan osaaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin rauhanomaisesti lakossa, kuin kielletty väkivaltainen mielenosoitus. Tälläkin hetkellä on irtisanomisia tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas tehdään karhunpalvelus kansantaloudelle ja työttömille. Milloin ay-liike ymmärtää, että työntekijät ja työnantajat ovat samassa veneessä? Edellisen hallituksen aikana koko vene oli uppoamassa. Nyt kun vettä on saatu äyskäröityä hieman vähemmäksi ja vene on paljon kevyempi, ay-liike kiskaisee tapin irti. Kun tappi on saatu takaisin paikalleen, työnantajien ja -tekijöiden kannattaisi heittää ay-liike yli laidan. Työehdoista on parasta sopia paikallisesti ilman riitaa kylväviä lakkokenraaleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli työttömien puolesta ei saa ottaa kantaa, Että työttömien pitää vain ottaa vastaa kaikki leikkaukset nöyrästi ja kiittää? Työtöntä ei saa puolustaa?
Itse olen tällä hetkellä työttömän kiitollinen että joku tahtoo puolustaa työtönta, kun oma vaikutusmahdollisuus on nolla.
Olisi hyvä että nämä AY-liikettä haukkuvat ottaisivat selvää mitä tämä aktiivimalli sisältää ja miksi ihmiset ovat suuttuneet koska monikin oikeasti aktiivisesti työtä hakeva ja kaikkensa tekevä on tämän mallin perusteella, eli rangaistaa kaikkia promillen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

153
Utajärvi vähentää johtajia – kunnanjohtajan mukaan pieni kunta pärjää pienemmällä hallinnolla
83
Kärpät avaa Raksilan jäähalliin uuden yli satapaikkaisen pystybaarin – katsomoihin K18-aluetta ei ole näillä näkymin luvassa
78
Oma lautakunta lyttäsi koko Oulun palveluverkkoselvityksen, lautakunta haluaa lapset ja nuoret keskiöön
65
Iivo Niskaselle kuninkuusmatkan olympiakultaa! "Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua"
50
Ministeri Sampo Terho lupasi vetäistä arhinmäet, jos Iivo Niskanen tuo kultaa: "Luulen, että kyllä kansa ymmärtää"
32
"Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden" - Jussi Niinistö vastaa, voiko Suomi turvautua Saksaan kuten aiemmin historiassa
28
Äänestys: Mikä on paras biisi Saara Aallon UMK18-kilpailukappaleeksi?

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

RentoReino

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Huonoin hallitus ikinä. Takinkäääntäjiä ja valehtelijoita. Tempputyöllistämisellä ja mailmantalouden nousulla saavutettu... Lue lisää...
vempula porukkaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image