Kotimaa

Seksi on puskuri suruille – hyvä rakkauselämä edistää ihmisen hyvinvointia

Seksistä puhumista voi myös opetella. KUVA: Pasi Autio
Kotimaa 19.3.2017 21:08
Riikka Happonen

Hyvää rakkauselämää kannattaa vaalia, sillä se edistää ihmisen hyvinvointia, toteaa psykologi ja parisuhdeterapeutti Leena Helelä-Alhopuro Terveystalosta.

– Hyvinvoiva parisuhde, jossa on hellyyttä, läheisyyttä ja seksiä, toimii puskurina arjen murheille. Pitkään huonossa parisuhteessa elävä ihminen on stressitilassa, ja riski sairastua esimerkiksi masennukseen kasvaa, hän sanoo.

Helelä-Alhopuro kannustaakin pariskuntia puhumaan toiveistaan ja tarpeistaan. Hänen mukaansa puhumista auttaa, jos osapuolet tuntevat olonsa parisuhteessa turvallisiksi.

– Jos kommunikaatio arjessa toimii ja kummankin tarpeille ja näkökulmille on tilaa, myös seksuaalisten toiveiden ilmaiseminen ja niiden kysyminen toiselta on kenties helpompaa.

Toisen lisäksi on hyvä tutustua omiin mielihyvän lähteisiin ja pohtia, onko seksuaalisuus itselle kenties tabu.

– Kannattaa esittää itselle kysymys, onko mielessä oleva asia sellainen, mikä itsestä tuntuisi hyvältä kuulla. Toivoisinko, että itselleni puhuttaisiin rehellisesti, jos joku asia ei ole tuntunut hyvältä? Aika useinhan meitä loukkaa se, jos meille ei puhuta avoimesti.

Seksistä puhumista voi myös opetella ja kysyä toiselta, miten hän toivoisi asioita ilmaistavan. Lisäksi kannattaa miettiä, mikä voisi elvyttää tunnesuhdetta ja fyysistä kosketusta.

– Voisiko oman kumppanin kanssa esimerkiksi lähteä ”treffeille” eli kohdata ja keskittyä toisiinsa jossain muussa olotilassa kuin kotona? Illan hyvä rakastelu voi alkaa aamun hymystä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Kyllähän minä naisena tuon kaiken jo tiedän, mutta miten saada kuuro-sokea mieskin ymmärtämään, että joskus pitäisi tehdä yhdessäkin jotain -ilman lapsia- että suhde pysyisi elossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaisen sanonnan kuulin aikoinaan,että kun rahat loppuu niin rakkaus lentää ulos ikkunasta! Valitettavasti useamman pariskunnan kohdalla huomannut ko. sanonnan todenperäisyyden!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää paineita parisuhteeseen, suoraan kuin naisten lehdestä jutut :)
Päivänselvää porinaa vailla arki todellisuutta. Missähän kuplassa hänkin elää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

esim,jos rakkautta ei ole tunne tasolla ja jos on paljon huolia ei seksi paljon kiinnosta ja yksin voi mieeluummin olla eikä siinä mitkään terapeutit auta on soolo seksi ja silloin se vahingoita ketään se on jokaisen oma asia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaa olla seksistä puhuminen ensimmäisenä asialistalla, kun on päädytty parisuhteeseen aivan vääristä lähtökohdista: laskelmoiden ulkonäöstä, statuksesta ja tulotasosta, kuten nykyään on tapana. Puhtaasti himojen mukaankin mennenkin homma toimii paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ainakaan tässä perheessä toinen puolisko lievittänyt seksillä mun kanssa suruani. hölypölypuhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ei ole noita ongelmia. Eikö terapeutit ja tutkijat voi ymmärtää sitä että yksin ilman parisuhdetta elävä ihminen voisi olla onnellinen elämäänsä.
Kun ei kiinnosta mikään parisuhde ja elää tasapainossa itsensä kanssa, niin onko sitä jotenkin kummajainen. Kyllä ne sosiaaliset kontaktit hoituu aivan hyvin muutenkin kuin parisuhteessa, tällä en tarkoita seksisuhteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin, seksi on tänäpäivänä aivan liian yliarvostettua. Seksiä tarvi ennen lasten tekoon, nykyään sitä ei tarvitse edes siihen. Seksi ei tuo onnellisuutta elämään, se on vaan seksiä, ei sen kummempaa. Onnellisuus ja tasapaino elämään tulee ihan muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No joo...Ongelma onkin siinä, että jos sinä ajattelet näin - niin puolisosi välttämättä ei. Onko silloin ok, jättää hänen perustarpeensa tyydyttämättä vaikka se onkin sinulle "vain" seksiä. Mielipidettäsi, että onnellisuus ja tasapaino tulee "ihan muualta" ei pidä paikkaansa. Enpä ihmettele kun ihmiset laukkaavat vieraissa kun tällaisia lukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sanonta että parasta ennen päivä löytyy kihlasormuksesta,hyvin usein nykyään aikuiset ei osaa ihan oikeasti puhua kuin aikuiset, siellä saattaa kummitella tosi vanhoja asioita/tekoja mutta ihan aikuisten oikeasti puhe auttaa kun antaa aikaa.Ottakaapa vihki tai kihlajais kuva käteen ja miettikää mikä on muuttunut ajatusten tasolla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä?! Ihan aikuisten oikeesti! Minä ja puolisoni ollaan kohtalaisen älykkäitä ihmisiä, joten tuollaiset TV:stä tutut helpot leikit voi kyllä nyt unohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä porinat auta jos toista ei seksi kiinnosta, niin ei ne halut siitä puhumalla tule. Vai pitäiskö koittaa keksiä jotain rivoa juttua mistä toinen sais kiksit? Huvittavaa lukea näitä asiantuntijoiden "puhukaa asioista" juttuja, täyttä sontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarpeeksi jos homma on solmussa ja puhumattomuutta on ollut vuosia, niin ei se nyt parista kysymyksesta irtoa. Oikeasti nämä asiantuntijat tietää. Kannattaa vaan mennä itteensä ja vaikkapa jollekin avioliittoleirille. Löytyy yllättävästi hienoja juttuja ja avioliitto paranee vaan. Liikkeelle hyvän puolesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo homma solmussa. Puhumattomuutta ei ole ollut koskaan, jutellaan kyllä illat pitkät. Eipä paljon auta kun toisella ei kiinnosta niin se ei kiinnosta. Juhannuksena tulee vuosipäivä viimeiselle seksikokemukselle. Katselin tuossa dokumentista, että ensimmäisen maailmansodan aikaan miehet ja naiset kärsivät seksuaalifrusfraatiosta. Itsellä alkaa olla sama pulma, mikä avuksi (ja älkää suositelko tumputusta, sitä on kyllä kokeiltu tarpeeksi)?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhden totuuden torvia katonriittää. Juttelu tuntuu olevan joku ihmelääke jolla Seksihalut heräisi. Kuinkahan paljon sitä pitäisi jutella, kun meinaa vuorokaudesta tunnit loppua.
Eikö se nyt mene näille viisaille jakeluun että toisia seksi kiinnostaa tasan vähemmän ja toisia enemmän. Se osapuoli joka parisuhteessa tyydyttyy olemattomalla seksillä ,saa sitä mielin määrin, kun taas toiselta puuttuu sitä koko ajan.
Jos joku ei tykkää vaikkapa kalasta, niin olisko tuo niin että kun jutellaan ihan paljon, niin sitä kalaa yhtäkkiä alkaa tekemään mieli?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et tainnut ymmärtää lukemaasi. Jos nuutaman kymmenen vuotta on hyvää parisuhdetta eletty ja kaikista asioista aina puhuttu avoimesti ja paljon, ei siinä porinat auta jos toista ei seksi kiinnosta. Eli mitä niinku selität? Tyypillinen stereotypinen oletus että kaiken ongelman syy on aina siinä että ei ole puhuttu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama juttu. Jos asian tuo esille, vastaus on 'äh ei'. Vaihtoon vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seksi on rakkauden osa-alue, huipentuma, ja jos rakkaudessa on ongelmia, niin ei sitä seksiäkään ole. Sinun kannattaisikin nimenomaan puhua ja saada ongelmat ratkottua, sitä kautta rakkauselämäsi voi tulla kuntoon. Toivon että todella teet näin, jolloin tulet huomaamaan, että kuinka mukavaa on olla toimivassa, lämpimässä parisuhteessa. Saat elämäsi parasta seksiä yhdessä rakkaasi kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut kuule nyt selvästi vain omista kokemuksistasi, jotka rajoittunevat aika vähäiseen kokemukseen? Yksi parisuhde?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy iltapäivällä ja illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rinteen pullistelu.

Mieluummin seuraan Rinteen pullistelua kuin Sipilän pullistelua. Ja kaiken lisäksi se Sipilähän valehteli taas tällä vii... Lue lisää...
Toimmittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image