Kotimaa

Sdp:n Ihalainen: Lo­ma­ra­ha­kes­kus­te­lu kertoo, miten sykkyrässä ollaan

Kotimaa 30.9.2015 11:46
Kirsi Turkki

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Lauri Ihalainen varoittaa hallitusta vahvasti sotkeutumisesta sopimus- ja palkkapolitiikkaan.

Ihalaisen mukaan tällaisesta sotkeutumisesta ei ole hyviä kokemuksia. Ihalainen esitti, että hallituksen työelämäpaketti viedään eduskunnassa työelämäkäsittelyyn.

– Lomarahakeskustelu kertoo nyt, miten sykkyrässä hallituksessa ollaan, Ihalainen muistutti eduskunnassa, jossa hallitus antoi tänään eduskunnalle tiedonannon kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista.

Hallitus muutti maanantaina esitystään kilpailukykyä vahvistavista toimista. Esityksessä luovutaan ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkauksista ja ne korvataan 30 prosentin leikkauksella lomarahoihin. Esitys tuo lomarahojen piiriin 25 000 yritystä, jotka eivät ole tähän mennessä maksaneet lomarahoja.

Ihalaisen mukaan olisi hyvä, että työmarkkinapolitiikka säilysi taito- eikä voimalajina. Hän suositteli palaamista tulokselliselle ja tutulle kolmikannan tielle.

Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ihmetteli hallituksen lomarahaesitystä. Niinistön mukaan hallituksen esitys on askel eteenpäin, koska se on oikeudenmukaisempi.

– On kuitenkin ilmennyt, että pakottava esitys tuo yli 200 000 ihmistä lisää lomarahojen piiriin, Niinistö muistutti.

Hän ihmetteli mikä sellainen sisäinen devalvaatio on, jossa satunnaisin perustein toiset saavat lisää, kun toisilta leikataan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) selvitti hallituksen tiedonantoa esitellessään, että hallituksen esityksen mukaan aloilla, joilla ei noudateta mitään työehtosopimuksia, työsopimuksella voidaan sopia lomarahasta tai sen maksamisesta niin kuin tähänkin asti. Jos ei mitään sovita, noudatettaisiin vuosilomalakiin lisättävää säännöstä, Sipilä kertoi.

Hän painotti, että yksityiskohdat selviävät lain valmistelun aikana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihalainen puhuu asiaa. Jos työmarkkinajärjestöjen kentälle mennään heilumaan, niin on tulevaisuudessa aina entistä hankalampi päästä mihinkään sopimuksiin. Tiedä onko Sipilän ja kumppaneiden tahto juurikin se, että näistäkin asioista päätetään tulevaisuudessa hallitus-eduskunta-linjalla. Kovin oli heppoisin perustein hallituksen joukot lähteneet hirvimetsälle. Tilastot karttana ammutaan ääntä kohti ja toivotaan parasta, jotta vatulointiin ei menisi aikaa. Tavoite on sama mutta hallituksen veturi pakkaa unohtamaan yhtälöistään aina yhden pienen seikan, ihmisen. Tyylipisteitä ei jaeta, mutta lasketaanko ruumiita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tässä vielä vihreiden jahkailua odotellaan, käy samoin kuin sitä uusiutuvaa energiaa odotellessa, konkka vs pakkasenpurema.
SDP:n valiokuntajahkailuun sen verran, että eiköhän sillä ole vuosikymmeniä ollut liittoneuvotteluineen aikaa saattaa maa siihen jamaan, missä se nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on vikkelä ja muuttaa toimenpiteitään sen mukaan miten saadaan tuoretta tietoa.. Sosialistit ovat tottuneet ja ovat vielä viisivuotissuunnitelmissa, joita aikoinaan tehtiin itänaapurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Lahtari haikailee 100 vuotta vanhoja ihania lahtiaikoja, silloin sai lain nojalla hävittää väärinajattelijoita. Lue lisää...
Piti olla sovinto!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image