Kotimaa

Salakatselu ja salakuuntelu lisääntyneet rajusti

KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 22.3.2016 5:00
Susanna Kemppainen

Salakatselu on lisääntynyt roimasti. Poliisin tietoon tuli vuonna 2015 kaikkiaan 176 salakatselua, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

Myös salakuuntelutapausten määrä on yli kolminkertaistunut.

Pääsyynä pidetään salakuvauksen ja salakatselun mahdollistavien laitteiden teknistä kehittymistä.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen haluaa koventaa salakatselusta saatavia rangaistuksia. Hänen mielestään maksimirangaistus salakatselusta voisi olla kaksi vuotta nykyisen yhden vuoden sijaan.

– Jos ilmiö alkaa yleistymään vieläkin enemmän ja paljastuu lisää vakavia tekoja, voi perustellusti kysyä, onko nykyinen asteikko enää tarpeeksi tehokas, hän sanoo.

Vakavilla teoilla Tolvanen viittaa julkisuusmylläkän aiheuttaneeseen juontaja Axl Smithiin, jonka epäillään salakuvanneen seksipartnereitaan.

– Pidän vakavina tapauksia, joissa kuvataan intiimejä tapahtumia.

Salakatselusta tuomitaan esimerkiksi silloin, jos ilman lupaa teknisellä laitteella katselee tai kuvaa toista henkilöä kotirauhan suojaamassa paikassa.

Salakuuntelusta puolestaan tuomitaan, jos luvatta teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa keskustelua, puhetta tai yksityiselämästä kuuluvaa muuta, kotirauhan suojaamassa paikassa syntynyttä ääntä.

Salakuvaus ravintolan vessassa toi sakot

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus langetti maanantaina sakkorangaistuksen henkilölle, joka syyllistyi salakatseluun raahelaisessa ravintolassa viime elokuussa.

Tuomittu kuvasi salaa kännykän kameralla ravintolan naisten vessassa viereisessä kopissa olleita kahta henkilöä, jotka kävivät siellä tarpeillaan. Hän piti kameraa kädessään ja kuvasi heitä väliseinän ylitse.

Käräjäoikeus langetti vuonna 1986 syntyneelle syytetylle rangaistukseksi 40 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan merkitsee 360 euron sakkorangaistusta.

Lue tiistain Kalevasta lisää ilmiöstä ja siitä viime vuosina entisen Oulun läänin alueella langetetuista rangaistuksista!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Kyllä, salakuuntelu, salakatselu ja salavarastelu on lisääntynyt huimasti. Suurin osa siitä tosin ei tule kenenkään tietoon, eikä ole edes laitonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säälittävää kun poliisi tvssä naamat tuhritaan ettei känniääliö häirikköjä tunnistaisi . Julklisille paikoille nettikamerat joista saisi jokainen seurailla tapahtumia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän kun lisätään vielä nämä suuren suosion saaneet kamerakopterit joilla voi lennellä naapuriin kuvailemaan,niin
kyyläys on täydellistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin voi äänittää vaikka salaa, jos itse osallistuu keskusteluun, muttei toisten keskusteluja luvatta. Näkyyhän noita kameroita olevan pankeissakin ja ei ole mainintaa kameravalvonnasta. Monasti pankin kamera kuvaa myös ikkunan läpi yleistä aluetta, joka toki ei ole kiellettyä. Itekkin voi kuvata yleistä aluetta, muttei toisen pihapiiria, tai huoneistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustelun, johon osallistuu itse, saa tallentaa. Tallenteen käytön kanssa on vain oltava tarkkana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisi teräväpiirtokameraa on meillä.
Sijoitettuna rakennusten nurkille siten, että näkyvät myös toistensa videoissa.
Varoituskylttiä ei ole, mutta kamerat näkyvät selkeästi liikkujille.
Hälytykset tulevat kännykkään kuvan kera. En siis salakatsele vaan kuvaan avoimesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niissä ei kuitenkaan saa näkyä mitään yleisiä kulkureittejä tai niillä liikkuvia. Mielestäni kuvaamisesta on ilmoitettava, näkyivät kamerat tai eivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otappa asiasta selvää. Yleisiä kylkyväyluä ja omaa pihaa saa kuvata. Niin paljon kuin huvittaa. Naapurin pihaa tai toisen yksityisyyttä ei. Se ratkaisee mitä kuvaat. Ei se missä kamera on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tieto kamerasta pitää olla ennen kameraa. Jos joku joutuu vahingossa kameraasi tulee syyte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tähän paljon puhuttuun Orwellin ilmapiiriin on tultu: kaikki on vapaata riistaa, kaikkea kytätään. Kaikki pukataan facebookiin. Ihmisillä ei ole järkeä niin paljoa, että kunnioittaisivat toisia ihmisiä ja jättäisivät kyttäämättä.
Teknisten keksintöjen historiassa on laitteita, joiden kanssa hulluteltiin aina kunnes huomattiin niiden olevat epäterveellisiä. Tässä on selkeä analogia teknisten salakuuntelu- ja katselulaitteiden kehittymiseen nykyiselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä naamioituja kameroita on Kiina pullollaan. Minusta on oma vika, jos ei seuraa aikaansa ja joutuu kuvatuksi. Tai kuunnelluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin itse salakuvaan kotonani tapahtuvat kiinteistöhuollon käynnit. Aika moni talkkari näyttää käyttävän vessaa luvatta muutenkin kameraan tallentuu aika kummallista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmiset kyttää toisiaan? Vastauskin tuli, siksi koska nykyään tekniset välineet mahdollistaa sen, ennen riitti pelkkä katupeili.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla poliisin tietoon tulleet tapaukset vain jäävuoren huippu. Juurihan varoiteltiin vakavista älypuhelinten tietoturvaongelmista. Ties kuinka monet kuvat ja videot on kopioitu ulkomaille käyttäjien tietämättä.

Ja taatusti ongelmat vain lisääntyy, kun kodit ja autot täyttyvät kuvaavista valvontakameroista, televisioista ja muusta nauhoittavasta elektroniikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no älypuhelimen ongelmat.:) älä kehtaa...tai paremminkin: Älä osta moisia kotkotuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salakatselu on siitä erikoinen rikos, että asia tuntuu uhrista pahalta vasta sitten, kun hän saa siitä tietää. Rangaistusten koventaminen kuulostaa siis vähintään erikoiselta. Olisiko ehkä järkevämpää rankaista salaa kuvatun materiaalin hallussapidosta ja levittämisestä erikseen ja kovemmin, kuin pelkästä kuvaamisesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti lainsäädäntö ei ole pysynyt teknologiakehityksen mukana. Ennen oli selvää kenellä kuva oli, jos valokuva-albumi oli hyllyssä. Mutta nyt, ketkä kaikki ovat hallussapitäjiä, kun tiedot on todennäköisesti usein kopioitu ulkomaisille palvelimille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvemminpa se tuntuu pahalta etukäteen. Jos otan sulta rahat lompakosta, nii paha mieli tulee siinä vaiheessa ku huomaat, että rahat on hävinneet, eikä suinkaan siinä vaiheessa ku ne olen sinulta huomaamattasi ottanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image