Kotimaa

Mainos

Sak­sa­lais­me­diat kertovat Niinistön lähentävän Suomea Natoon Venäjää ärsyttämättä

Sauli Niinistö vastasi kansainvälisen lehdistön kysymyksiin tultuaan valituksi jatkokaudelle tasavallan presidenttinä sunnuntaina. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 29.1.2018 10:22
Visa Noronen

Saksalainen uutistoimisto käytti Niinistön jälkeen tulleista presidenttiehdokkaista ilmaisua "seitsemän kääpiötä".

Suomen presidentinvaaleista kertoessaan useat saksalaismediat ovat nostaneet esiin ehdottoman äänienemmistön vaaleissa saaneen Sauli Niinistön suhtautumisen Natoon ja Venäjään.

Esimerkiksi valtakunnallisesti laajalevikkisen Die Zeitin mukaan Niinistö on pyrkinyt ensimmäisellä kaudellaan pyrkinyt lähentämään EU-jäsenmaa-Suomea Natoon suututtamatta Venäjää.

Saksan kansallisten yleisradioyhtiöiden uutisten Tagesschaun mukaan Niinistön suurimpiin saavutuksiin kuuluu se, että hän on pystynyt pitämään tiiviit suhteet yllä sekä Venäjään että Natoon Krimin miehityksen jälkeen. Die Welt -sanomalehti kertoo, että Niinistö on Krimin miehityksen jälkeen huolehtinut hyvistä suhteista Venäjän presidentti Putiniin.

Saksalainen uutistoimisto Dpa toi jutussaan esiin sen, että muut ehdokkaat olivat saaneet hyvin vähän ääniä Niinistöön verrattuna ja kertoi myös saksalaislukijoille muista ehdokkaista käytettävästä ilmaisusta .seitsemän kääpiötä..

Talousuutisiin erikoistunut Handelsblatt-lehti mainitsi erikseen, että myös oikeistopopulistisen puolueen ehdokas Laura Huhtasaari jäi Suomessa seitsemän kääpiön joukkoon. Saksan yleisradioyhtiöiden kansainvälinen palvelu Deutsche Welle kuvasti Huhtasaarta Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ihailijaksi ja Brexitin kannattajaksi.

Lehti: Suomessa taipumus eristäytyä

Vaalipäivänä ennen tulosten julkaisua arvostettu Frankfurter Allgemeine Zeitung julkaisi laajan analyysin presidentinvaaleja käyvästä Suomesta. Sen mukaan Suomessa on voimistuva taipumus eristäytyä muusta maailmasta.

Vaalikampanjoissa on puhuttu turvallisuudesta, joka näissä vaaleissa on tarkoittanut ennen kaikkea Venäjän rajan merkitystä. Lehden mukaan samaan aikaan kukaan ehdokkaista ei ole tehnyt vakavasti otettuja yrityksiä puhua EU:n haasteista. .Suomi ja suomalaiset ovat tärkeitä ja se, miten näitä voidaan suojella ennustamattomalta ulkomaailmalta,. lehti kuvaa vaalikampanjassa vallinnutta ajattelutapaa.

Frankfurter Allgemeine Zeitung vertaa Suomea Puolaan ja Unkariin. Kaikissa maissa esiintyy lehden mukaan samanlaista kansallista pakkomielteisyyttä itseensä, vaikka Suomessa siitä tuskin on puhuttu aiemmin julkisesti eikä sitä ainakaan ole näytetty ulkomaille.

Lehti viittaa perussuomalaisten viimeisimpään puoluekokoukseen ja väitteisiin, että siellä on näytetty kansallissosialistien tervehdyksiä. Lehden mukaan tämä toi esiin ideologian, joka mukaan Suomi kuuluu suomalaisille ja yksin suomalaisille.

- Ihanne yksikansallisuudesta on tähän päivää asti ollut ilmeisen vahva ja samanaikaisesti yksi olennaisista ristiriidoista maassa, jossa on kaksi virallista kieltä, suomi ja ruotsi, lehdessä kirjoitetaan.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten on mahdollista että tuollaista tulee julki Saksassa??Onko kokoomuksen presidentti mennyt puhumaan semmoista tai lupaamaan mihin hänellä ei ole valtuuksia?? Totuus niinistön puuhista saksassakin tulee ilmi! Ulkomailla puhutaan natoon liittymisestä mutta kotimaassaa peittelee aikä uskaltanut sanoa totuutta kun pelkäsi että häviää vaalit!! Todella kieroa touhua kokoomuslaiselta presidentiltä mutta niinhän ne on kokoomuksen touhuilut muutenkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset äänesti oman edun vastaisesti, jos vaalitulokseen on uskominen. Kun tulevaisuudessa todellisuus iskee päin ihmisten kasvoja, on jo myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jaa,on se vaan kummaa,,kokoomuksen presidentti ei ole julkisesti puunut natoon liittymisestä! Onko puhunut ulkomailla muuta mitä kotimaassaan?? Olisi syytä selvittää mitä kokoomuksen presidentti on puhunut natoon liittymisestä ulkomailla??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt äkkiä miettimään ketä kukin kääpiö parhaiten vastaa?
Niinistö lienee myös huomannut NATOon liittymiseen syntynyt vastavoiman kasvu. Isäntämaa sopimus, sekä jo aloitetut suursotaharjoitusten piilovalmistelut ovat avautuneet kansalle toivottua enempi, joten sordiinot on pukattu torvien suihin tilanteen hillitsemiseksi. Hävettävä myyräntyö ilmi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllönenhän tuumasi että meillä on nyt vasemmistolainen presidentti,käit se jotakin kertoo Niinistön suosiosta kun kaikki voi samaistua häneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä niinistö on susi lammastne vaatteissa,,ajaa kokoomuksen kantaa 100.0 mutta ei häviön pelossa uskaltanut tuoda ajatuksiaan esille! Oottakaaapas nyt kun suomen lammaskansa on valinnu tämän hessun niin jo vain ääni muuttu kellossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen lammaskansa äänesti Väyrystä,siinä on vissi ero fiksuun kansaan joka Niinistöä äänesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on tiedetty alusta asti. Salakavalasti Sauli on viemässä maatamme Natoon. Saulilta ei saa yhteenkään kysymykseen selvää ja suoraa vastausta. Kuinka Suomenkasalaiset eivät sitä ole sitä huomanneet, kuinka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä suomen kansalaiset ovat huomanneet Saulin erinomaisuuden ja sekös teitä siellä naapurissa harmittaa ... :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

61
9 keinoa, joilla täyssähköauto kelpaa jokaiselle – auton normaali ulkonäkö ja kasvanut toimintamatka plussaa
22
Lapin poliisi kirjoitti kymmeniä ylinopeussakkoja autoilijoille ja moottorikelkkailijoille Kittilässä
19
Yhä useampi alkaa yrittäjäksi Oulun seudulla – viime vuonna perustettiin ennätykselliset 1 400 yritystä
17
Himohamstraajien täydet asunnot ovat paloturvallisuusriski – yli kymmenen tapausta tulee Oulussa ilmi vuosittain
17
Poliisi onnistui paikkaamaan liikennevalvonnan leikkaukset uuden teknologian avulla
12
Lukijalta
Ydin-Oulun kyläpolitiikka johtaa turmioon – konsensus ei synny itsekkään valtapolitiikan myötä
12
Oulussa oli maan pisin jonotusaika velkaneuvonnan ensimmäiselle käynnille, velkaneuvonta siirtyy valtion vastuulle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapsella kaksi äitiä ?

Ja arvaappa vaan millaisista perheistä ne kiusaajat ovat, ja noin yleensäkin. Kiusattu ei yleensä ole se järjen köyhä, v... Lue lisää...
tämä pitäisi ymmärtä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.2.

Naapurit

19.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image