Kotimaa

Sakkomäärät kännykän käytöstä ajon aikana kääntyneet kasvuun

Poliisi antoi viime vuonna yli 8000 sakkoa kuljettajille, jotka käyttivät ajon aikana matkapuhelinta ilman hands free -laitteita. Tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä sakotuksia kännykän käytöstä ajon aikana on tullut noin 3300 kappaletta. KUVA: Tapio Yliaho
Kotimaa 17.7.2017 5:00
Aki Laurokari

Poliisi antoi viime vuonna 8 037 sakkoa kuljettajille, jotka käyttivät ajon aikana matkapuhelinta ilman hands free -laitteita. Viime vuonna poliisi sakotti vielä 195 kertaa muiden älylaitteiden, lähinnä tablettien, käytöstä ajon aikana.

Sakotusten määrässä mentiin viime vuonna ensi kerran yli 8 000:n sitten vuoden 2011. Suurin määrä sakkoja, 8 844 kappaletta, annettiinkin juuri vuonna 2011.

Aikavälillä 2008-2016 sakotusmäärä on mennyt yli 8 000:n vuosina 2010, 2011 ja 2016. Vähiten sakkoja lähivuosina annettiin vuonna 2014, 5 887 kappaletta.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen kertoo, että sakotusmäärien tällaiset heilahtelut voivat johtua esimerkiksi valvonnan resursseista ja laajuudesta sekä tiedotuksen onnistumisesta.

Ihalaisen mukaan puuttuminen kännykän näpräykseen ajon aikana on muuttunut viime aikoina tärkeämmäksi jo senkin takia, että yhä useammin kännykän käyttö ajon aikana on sosiaalisen median käyttöä. Sitä Ihalainen pitää vaarallisempana kuin kännykkään puhumista.

– [Sosiaalisen median käyttö ajon aikana] vaatii enemmän keskittymistä puhelimen käyttöön ja liikenteessä eteen tulevat tilanteet saattavat jäädä täysin huomaamatta kuljettajalta, Ihalainen kertoo.


Liikenneturvan
suunnittelija Petri Jääskeläinen on samaa mieltä, että matkapuhelinta käytetään yhä useammin ajon aikana sosiaalisen median käyttämiseen.

– Kännykän käytöstä puhutaan nousevana liikenneturvallisuuden ongelmana kansainvälisesti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa onnettomuudet, joihin liittyy matkapuhelimen käyttö, ovat lisääntyneet, Jääskeläinen kertoo.

Jääskeläisen mukaan ei ole ainakaan havaittavissa merkkejä, että ilmiö olisi kasvussa Suomessa.

– Ei ole sellaisia mittareita käytössä, joilla voitaisiin havaita merkittävää muutosta. Ei näy onnettomuustiedoissa, että olisi räjähdysmäisesti kasvussa eikä myöskään seurantatutkimuksissa. Olemme tekemässä kyselyä asiasta ja syksyllä on enemmän tietoa kansalaisten näkemyksistä.


Onnettomuustietoinstituutin (OTI)
tilastojen mukaan vuosina 2010-2015 kuoli Suomessa 24 henkilöä liikenneonnettomuuksissa, joiden syntymiseen myötävaikutti matkapuhelinten käyttö. Keskimäärin siis neljä henkilöä vuosittain kuolee onnettomuuksissa, joihin on vaikuttanut matkapuhelimen käyttö.

Sakotusmäärät

Poliisi antoi 8 037 sakkoa matkapuhelimen käytöstä ajon aikana vuonna 2016. Vuoden 2017 toukokuun loppuun mennessä sakotuksia on tullut noin 3 300 kappaletta.

Viime vuosien sakotusmääriä: 2015: 7 533, 2014: 5 887, 2013: 6 703, 2012: 7 983, 2011: 8 844, 2010: 8 270, 2009: 7 426 ja 2008: 7 500.

Rikesakon määrä on 100 euroa.

MAINOS

Kommentoi

Eilen törmäsin jälleen Oulun paikallis liikenteen onnikassa kuskiin joka usean kilometrin matkan lähtisi kännykkään ja samalla ajoi. Nämä ovat muka ns ammattikuskeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattikuskeja nimenomaan, tuo kun ei olisi onnistunut henkilöautoilija tumpelolta mitenkään.
Hyvä, että sinäkin huomasit tuon kuljettajan olevan huippu ammattilainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rekkafirmojen pitäisi hankkia kuljettajille handsfreet ja vaatia niiden käyttö.
Kun rekka on ajettu kumoon, kuskin vakioselitys on, että tien reuna petti. Jos voidaaan todeta kännykän käyttö, pitäisi vakuutuskorvausta alentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannattas käydä pohjantielläkin vähän sakottamassa, äskenkin pari peräkärryllistä autoilijaa, näytti jääneen vauhti päälle kun jokkisautot peräkärryssä ohittelivat niin henkilö kuin muutkin autot..eikös se peräkärryn kanssa pitäs ajella 80 kmh eikä 100-120 kmh?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peräkärryn kanssa ylinopeutta ajaessa on se hauska puoli, että siitä lystistä saa kahdet sakot. Siinä on kahdella ajoneuvolla ylitetty sallittu nopeus, eli sakko tuplana kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kahdella ajoneuvolla ylitetty yhtään mitään, vaan saa sakon ainoastaan ajoneuvokohtaisesta rajoituksesta.
Eli jos ajaa kärry perässä 100 rajoituksella 90km/ h, niin saa ainoastaan yhden sakon kun ylitti yhdistelmän sallitun nopeusrajoituksen. Mutta jos ajaa 110, niin saa kaksi sakkoa yhden ajoneuvokohtaisesta ylityksestä ja toisen yhdistelmäkohtaisesta ylityksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kännykkää käytän ajaessa ilman hands freetä ja niin tulen käyttämään jatkossakin, ei määrää mitkään laeit minun kännykän käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi ei valvo aktiivisesti kännykän käyttöä. Käyttöön puututaan vain ratsioissa ja silloin kun kolahtaa. Näin on poliisi itseään ohjeistanut vaikka lainsäätäjä tarkoitti muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli Suomen talous on lähtenyt nousuun? Eläköön Sipilä, meidän talousnero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä noita puhelinkorvalla ja autoa ajavia puhelimen räplääjiä näkyy kokoajan mutta poliiseja ei täällä Oulun pohjoispuolella näy kuin tuomassa juoppoja Niemeläntörmälle putkaan. Ajalevat sitten pois silmät kiinni eikä missään nimessä 4-tien kautta koska siellä olisi heti hommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noista OTI:n tilastoista: Niissä näkyy vain jäävuoren huippu, koska tutkijat eivät saa käyttöönsä teletietoja. Aika outo juttu, koska kaikki tietää ongelman vakavuuden. Teletietoja saa poliisi käyttöön vain vakavan rikoksen ollessa kyseessä, joihin perus liikenne kuolemaa ei lueta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turverekka kuskit nillä on kännykkä korvalla ja toinen jalka suoranna tuulilasi kohti......... Ja mutkat väärällä kaistalla.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa kännykän käyttö ja sitä "räpläily" on mielestäni lisääntynyt.Joka päivä näkee liikenteessä ja liikennevaloissa kun kuljettaja "räplää" tai puhuu kännykkään.Liikkeelle lähtö on sitten niin kuin purkan lähtö tukasta.Myös punaista päin ajellaan kun ei seurata liikennettä sekä autolla "luikerrellaan" kaistalla kun kirjoitellaan tekstiviestejä ja sen huomaa kun ajelee näiden autojen takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkuvasti tulee nuorten kuskien ajamia autoilijoita jotka ovat kännykkä kädessä ja katse kännykässä, myös mopoilijat a näpyttelevät kännykkäänsä ajaessaan.
Olen huolissani siitä kun viranomaiset "Poliisi" ei "siviili autoista" seuraa kännykän käyttöä lainkaan ja sitä myöten sakoteta lainkaan.
Onko viimeaikaiset kolarit johtuneet kuljettajan kännykän käytöstä ajon aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pyörällä ajaessa ei saa myöskään lain mukaan käyttää kännykkää.
Ja myös jalankulkijoilta pitäs se lailla kieltää.
Surullinen tapaus sattui muhoksella kun tyttö tuli linja-autosta
kuorma-auton alle,puhelin oli tärkeämpi kuin elämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että tuostakin sakotetaan entistä enemmän.
Omien havaintojen mukaan rahaa on kerättävissa autoilijoilta todella paljon ja vähällä vaivalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut tekstailevat unohtavat tyysin missä ovat. Kerrankin yhdet vihreet jäivät välistä kun tyttö oli keskittynyt tekstailemaan isossa maasturissaan. Seuraavalla kerralla vihreiden palaessa ajoin rinnalle ja tööttäys niin vasta sitten lähti maasturi. Taisi puhelinkin tipahtaa kun tyttö tajusi maan kutsuvan. Onneksi en töötännyt punaisilla. Se olis vetässy varmana punasia päin. Viimeviikolla oli kauhee letka kun ensimäisenä ajo joku ukko 30 km/h 60 alueella ja puhelinta räpläs samalla kun ajo. Oli vetää kaiteeseenki pari kertaa ja ylitti sulkuviivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image