Kotimaa

Mainos

Risikko tyrmää Halosen näkemyksen - "Pak­ko­pa­lau­tuk­sia ei voi keskeyttää, olisi aikamoinen signaali"

Kotimaa 22.4.2017 3:00 | Päivitetty 22.4.2017 19:29
STT

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) tyrmää presidentti Tarja Halosen näkemyksen, että Suomen pitäisi keskeyttää turvapaikanhakijoiden palautukset konfliktimaihin.

Halonen kirjoitti Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että Suomen tulisi keskeyttää palautukset ja käydä konfliktimaissa päivittämässä viranomaisten tiedot tilanteesta. Hän sanoi, että ulkoministeriö ei suosittele suomalaisille matkustamista Afganistaniin, Irakiin ja Syyriaan, mutta Suomi palauttaa silti maihin vainoa kokeneita.

- Totta kai on tärkeää, että tarkistetaan mikä on maan tilanne sillä hetkellä, mutta emme me näitä keskeyttää voi. Jos sellainen tehtäisiin, niin se olisi aikamoinen signaali tulijoille, että täältä ei palauteta, Risikko sanoi STT:lle.

Myös ministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg pitää ehdotusta palautusten keskeyttämisestä hankalana. Nerg huomautti STT:lle, että poliisilla on velvollisuus keskeyttää korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) määrätty pakkopalautus vain, jos kohdemaassa esimerkiksi syttyy sota. Muussa tapauksessa maan ja turvapaikanhakijan tilanne on arvioitu jo Maahanmuuttovirastossa, hallinto-oikeudessa ja KHO:ssa.

Nergin mukaan pakkopalautukset koskevat Suomessa nyt reilua kolmeasataa ihmistä.

Ruotsin kanssa keskusteltu

Sekä Risikko että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitävät viranomaisten arvioita turvapaikanhakijoiden lähtömaiden turvallisuudesta luotettavina.

- Olen käynyt tämän maa-arvioprosessin hyvin huolella läpi, ja luotan siihen, että maa-arviot tehdään asianmukaisesti, Sipilä sanoi toimittajille keskustan puoluevaltuuston kokouksessa.

Sipilän tavoin Risikko muistutti, että maa-arviot tehdään läheisessä yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa. Suomi on vertaillut tietojaan esimerkiksi Ruotsin kanssa.

- Meillä on ihan yhtenevä ymmärrys siitä, missä on kriittisiä paikkoja, ja missä on vaarallista tai ei niin vaarallista, Risikko totesi.

Kristinuskoon kääntyneet puhuttavat

Yksi sisäministeriössäkin puhuttava asia koskee islamista kristinuskoon kääntyneitä turvapaikanhakijoita, jotka myös Halonen otti esiin. Halosen mukaan heitä ei pidä palauttaa lähtömaihin, koska islamista luopuminen voi aiheuttaa vakavaa vaaraa vanhassa kotimaassa.

Risikko ymmärtää Halosta.

- On totta, että kristinuskoon kääntynyt henkilö ei voi palata kaikille alueille.

Risikon mukaan pelkkä kääntyminen ei kuitenkaan ole syy keskeyttää palautus. Päätökset perustuvat ennen muuta siihen, voidaanko henkilö palauttaa turvallisesti alueelle ja onko hänellä oikeutta turvapaikkaan.

- Emme voi lähteä siitä, että yksittäinen syy, vakaumus, ikä tai sukupuoli, olisi peruste saada turvapaikka.

Myöskään eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ei kannata Halosen toivetta. Vanhanen sanoi Ylen Ykkösaamussa, että uusia kriteerejä ei pidä tehdä eikä luoda uusia vetovoimatekijöitä.

Risikko ja Sipilä korostavat, että hakemuksia katsotaan aina kokonaisuuksina.

- Jokaiselle hakijalle tehdään henkilökohtainen arvio. Jos arvioidaan, että kristityksi kääntyminen aiheuttaa hakijalle hengenvaaran hänen lähtömaassaan, se vaikuttaa turvapaikkapäätökseen, Sipilä sanoi.

KHO päätti tällä viikolla, että kristinuskoon kääntymisen aitous on selvitettävä huolellisesti ja palautti Iranista tulleen turvapaikanhakijan tapauksen hallinto-oikeuden suulliseen käsittelyyn.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kristittyjä yritetään nyt suosia typerällä tavalla, väärässä järjestyksessä. Monet EU-maat tarjosivat turvapaikan mm Syyrian pakolaisten joukosta ensisijaisesti vainotuille, mm kristityille ja jesideille, koska he olivat suurimmassa vaarassa ja koska heidän kotoutumisensa Eurooppaan on vähemmän epävarmaa kuin muslimeilla. Kun samaa ehdotettiin Suomessa, se torjuttiin jopa kirkon taholta, koska kuulemma on epäeettistä valikoida keitä pakolaisia autetaan. Mutta nyt pitäisi Halosen mielestä ryhtyä valikoimaan ilman turvapaikkaa jääneiden siirtolaisten joukosta niitä, jotka viimeisenä keinonaan uskottelevat hylänneensä islamin ja jotta saisivat Suomesta turvapaikan ovat valmiita kääntymään kristityiksi. Toki tuossa joukossa saattaa joku aivan aidosti uskontoaan vaihtava olla, mutta ei sen takia ole syytä poiketa eurooppalaisesta käytännöatä. Se vain houkuttelisi Suomeen sankoin joukoin monenlaisia elintasopakolaisia. Nyt yllättäen onkin mm Halosen mukaan hyväksyttävää harjoittaa valikoivaa suojelua ja antaa kristityille ja "kristityille" siirtolaisille turvapaikka. Heidän sijasta olisi ollut eettisesti paljon jalompaa valita ne oikeasti kristinuskoa ikänsä tunnustaneet oikeiden pakolaisten joukosta. Toivon että Halonen peruu sanansa ja ryhtyy tukemaan sitä, että Suomi vastaanottaa ensisijaisesti uskonsa vuoksi vainottuja pakolaisia mm Lähi-idästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä, että tuo Halosen ura on päättynyt Suomi ei kestäisi sitä jos Suomessa olisi tuollaisia johtajia. Onneksi nykyhallituksella on kuitenkin järki päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos muslimi on kääntynyt Suomeen tullessaan kritityksi niin hän voi varmaan palautuslennolla kääntyä kristitystä jälleen muslimiksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tässä pakolaisasiassa, palautuksissa ja kirkon roolissa - on mennyt "puurot ja vellit" sekaisin. Tarkoitan että yhteiskunnan (poliitikot ja heidän politiikkaa toteuttavien virkamiesten) tehtävä on arvioida tätä pakolaisasiaa sekä niitä mahdollisia palautuksia. Kirkon - siis kristillisen kirkon tehtävä on - ainoastaan - pitää evankeliumin sanomaa esillä kaikille ihmisille uskottavaksi.
Kirkko ei voi lähteä sille tielle että se estää laillisen esivallan toimintaa. Maallinen ja hengellinen on erotettava. Kirkon "aseet" on vain hengelliset eli uskoon ohjaaminen. Yhteiskunnan tehtävä on pitää huolta kaikesta muusta. Mikäli kirkko sotkeentuu ns. maallisen hallinnon alueelle - se on uskonsa menettänyt ja harhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarja Halonen jatkaa sinnikkäästi Suomen turvallisuuden romuttamista. Presidenttikautensa jo tekivät Suomen puolustuskyvylle vahinkoa monin tavoin. Tarja Halosen toiminnan ansiosta, Suomi on nyt turvallisuuspolittisesti yhtä heikossa tilanteessa kuin ennen toista maailmansotaa. Yksin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Vanhasella palaa järjen valo. Haloskat voi jakaa maailmanparannuslausuntojaan jättieläkkeen turvaamana. Todella kalliita ja vaarallisia lausuntoja maallemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me maksamme jo nyt katkeralla velalla näiden maahanmuuttajien elatusta. Köyhän pitää elää suu säkkiä myöten - myös valtion. Jätämme tällä nykysysteemillä lapsillemme epätoivoisen määrän velkaa perinnöksi tuleville kansalaisille. Järkeä kehiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksa ei palauta laittomia maahantulijoita edes Marokkoon, johon voit matkustaa turistina. Pian varmaan Turkkilaisetkin pitää otta ns. pakolaisena Eurooppaan ja Suomeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ota Tarja tusina teille asumaan noin vuodeksi ihan vaan malliksi.
Palataan sitte asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halonen ei taida vieläkään ymmärtää, että rahamme ei riitä ja miksi ne naiset, lapset ja vanhukset eivät ole missään vaarassa, jotka ovat siellä tälläkin hetkellä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko lähi-itä on konfliktimaata israelia ehkä lukuunottamatta. Sielläkin sitä uhkaa riittää. Tarkoittaako Tarja tällä että kaikki pitää ottaa vastaan ja palauttaa ei saa. Ko maat eivät muutu 1500 vuoteen. Tuskin milloinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Berner ja kumppanit eivät ulkoista palautuksia jollekin yksityiselle firmalle?Voisiko sen kytkeä liikennekaareen ja/tai soteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä noiden maiden tilanne on katsastettu äärimmäisen tarkasti ja sitä myös seurataan jatkuvasti. Lisää vain palautuksia ja Suomen pakolaiskiintiö nollaan siksi aikaa, kun noita 2015 tulleita on täällä vielä tuhansia palauttamatta. Halosen äänessä puhuu järjetön idealismi. Päätöksiä täytyy kuitenkin tehdä järjellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä konfliktimaissa pystyvät elämään vanhukset naiset ja lapset. Miksi nämä nuoret miehet eivät pystyisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Lapin itäosassa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

274 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

yli 50% eläkeläisistä saa eläkettä alle 1500€/kk. Yli 50% työttömistä yksinhuoltajista saa erilaisten tukien myötä rahaa... Lue lisää...
Älä lässytä

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.1.

Naapurit

19.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image