Kotimaa

Rikosoikeuden eme­ri­tusp­ro­fes­so­ri Kittilästä: En­nen­kuu­lu­ma­ton­ta

Kotimaa 13.10.2017 16:39 | Päivitetty 13.10.2017 16:56
STT

Rikosoikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen luonnehtii Kittilän kuntapäättäjiin kohdistuvia rikossyytteitä ennenkuulumattomiksi. Viljanen on seurannut Kittilän kunnan tapahtumia keväästä 2014.

Kaikkiaan 27:ää Kittilän kuntapäättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, mutta syytteiden yksityiskohdat paljastuvat vasta oikeudenkäynnin alkaessa. Viljasen mukaan laki määrää, että virka-aseman väärinkäyttö voi olla törkeää, jos pyrkimyksenä on ollut aiheuttaa tuntuvaa vahinkoa tai jos teko on ollut erityisen häikäilemätön.

- Onhan työpaikan menetys kunnanjohtajalle niin kuin kenelle tahansa erittäin suuri vahinko.

Häikäilemättömyyden kriteerit voivat Viljasen mukaan täyttyä, koska hallintojohtaja oli kunnanjohtajan sijaisena tuonut erottamispäätöksen useasti kunnanhallituksen oikaistavaksi, mutta kunnanhallitus ei suostunut sitä käsittelemään.

- Eli asianomaisten tietoon on saatettu se, että päätös on virheellinen, mutta silti sitä ei ole suostuttu oikaisemaan.

Jos syytettyjä ei Kittilässä pidätetä luottamustehtävistään, ministeriö voi käynnistää selvitysmenettelyn. Tästä niin sanotun Lex Kittilän mahdollistamasta toimenpiteestä ei vielä ole käytännön kokemusta, mutta yhden asian Viljanen osaa varmuudella sanoa:

- Aikaavievä, sitä se valitettavasti on.

Oikaisu 14.10 kello 10.43: Korjattu syytteen saaneiden määrä 28 päättäjästä 27:ään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Politiikan sotkeminen käytännön asioiden pyörittämiseen sotkee useamman kunnan kuviot. Tietyt linjat sovitaan mutta lain mukaan mennään. Kunnissa jos esim urakat ei mene valtaporukan mieleisille tahoilla kapuloita lyödään rattaisiin ja Kuntalaiset maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta hallitsee kittilässä,eipä nuita juttuja tarvi ihmetellä ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Firmoissa homma toimii oikein, toimitusjohtaja lähtee samantien kun hallitus niin päättää. Eikä siinä ole nokan koputtamista kellään. Mikä siitä kunnanjohtajasta tekee muka niin koskemattoman? Pomo se on pomollakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeus päätti, että kunnanjohtajan erottamispäätös oli laiton. Se on kunnanhallituksen pantava täytäntöön, ei siinä mutinat auta. Pomo se on pomollakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen duunari kun irtisanotaan, niin kukaan ei puhu mitään. Johtaja nyt pitääkin voida potkia pois, jos ei ole työnantajan mieleen. Miksi näillä kunnanjohtajilla on näin hyvä työsuhdesuoja? Näitähän lähinnä lehdissä puidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ihan noinkaan mene. Kyllä duunarillakin on aika pitävä työsopimus(jos firma vähääkään kuulu esim. työnatajaliittoon) eli pitää olla hyvät syyt, ennenkuin työsuhde voidaan katkaista, koe-aika sinänsä eri juttu eli sen päätytyttyä ei juuri sy.itä työsuhteen katkaisuun tarvita.. Kunnanjohtajalla pikkuisen "pitävämpi" sopimus, niinkuin akateemisen koulutuksen saaneilla aikaslailla on eli kunhan ensin on kuntapäättäjien myötä tullut valituksi eli ei sitä työsuhdetta "huuto-äänestyksellä" poikki pistetä. Tietty, ainahan ne "kyläpäälliköt" voivat yhdestä suusta alkaa lokakampanjan kunnanjohtajaa kohtaan jos ei kunnanjohtaja noudata "päälliköiden" toiveiden mukaista kunnallispolitiikkaa ja sitten keksitään syitä, jotka kelpaa lainmukaiseen erottamiseen.. Näitähän tapauksia Suomessa on eripuolilta maata..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnanjohtajan irtisanomiseen riittää luottamuspula kuntalainmukaan. Tietenkin irtisanomis prosessissa pitää noudattaa tiettyjä sääntöjä. Toivottavasti päättäjät ovat ymmärtäneet pyytää prosessiin apuja esim. kuntaliiton asianajajilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaikki mahdolliset osaa - ja kyllähän työnantajat ne osaa - käyttää niin täysin suojaton se duunari on koska ammattiliitotkin tekee politiikkaa eikä valvo yksittäisten työntekijöiden etuja. Ittellä muistissa oman firman tapaus ja sen oikeuskäsittelyt kahdessa oikeusasteessa, vuodelta 2006...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei missään nimessä kieroilijaa jatkoon. Lue lisää...
Ei todellakaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image