Kotimaa

Rehtori Niinimäki pää­omit­ta­mi­ses­ta: Näyttäisi siltä, ettei löytynyt riittävää tahtoa

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 27.4.2017 21:32
Maria Kalliokoski

Suomen yliopistot UNIFI ry:n puheenjohtaja, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki kertoo Lännen Medialle, ettei järjestö tiedä, miksi yliopistojen pääomittamista ei päätetty puoliväliriihessä.

- Käsityksemme mukaan pääomittaminen oli mukana harkittavissa vaihtoehdoissa. Näyttäisi siltä, että pääomittamiseen ei löytynyt riittävää tahtoa, Niinimäki vastasi sähköpostitse.

UNIFI toivoo, että pääomittaminen silti etenisi: se vahvistaisi yliopistojen autonomiaa ja edellytyksiä parantaa tutkimuksen ja koulutuksen laatua.

- Koska asiaa ei saatu vielä ratkaistua, sitä tullaan pitämään agendalla.

Muuten UNIFI pitää puoliväliriihen päätöksiä oikean suuntaisina, Niinimäki sanoo.

Kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) arvosteli torstaina hallituksen toimintaa asiassa, sillä pääomitusta oli jo luvattu.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ei torstai-iltana kommentoitunut sitä, miksi hallitus ei jakanut rahaa pääomittamiselle. Ministeri korostaa hallituksen muita rahoituspäätöksiä.

- On vain hämmästeltävä sitä, kuinka oppositio löytää kritisoitavaa jopa siitä, että hallitus teki kaikkiaan yli 400 miljoonan euron lisäpanostukset tutkimukseen ja koulutukseen, Grahn-Laasonen kommentoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sipilän hallitus leikkasi valtavasti koulutuksesta ja sama kielteinen asenne koulutukseen näkyy myös hallituksen haluttomuutena päättää yliopistojen pääomituksesta. Opetus- ja kulttuuriministeri Grahnn-Laasonen kommentoi vain niitä asioita, joihin "isot-pojat" ovat ohjeistaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alunperin OPM'n (nyt OKM) pääomitusraha oli porkkana yliopistojen omille rahankeruutoimille. Valtion porkkanarahan jakamista on jo kertaalleen jatkettu. On ihan oikein, että yliopistot ottavat vastuun omasta varainhankinnasta 100 prosenttisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiljattain kutsuttiin "siviilinä" yo:n alumniksi ja todellisuudessa on tarkoitus saada vanhoilta "siviiliin lähteneiltä valmistuneilta lahjoituksia ( siis rahaa). Toisella "korkeakoulupuolella" - koulutuspuolella - jaetaan potkuja alaisille eli opettajille.
Ei ole oikein linjassa toiminnat - näppejä jäätte nuolemaan. Pidän toimintaa hyvin arveluttavana, kun annetaan tällaisia tapahtua korkeakoulukaupungissa. Ketä lienee palvelevan tällainen "...2 naamaisuus". Yksityistäminen ... jaa'a ... kuka on korjaamassa tilejä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gustafssonille oli parempi jos hoitaisi duunareiden asioita. Pallo voisi jopa löytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenkää tulee yliopiston työntekijöille, kauheasti panostavat kaikkeen mikä on trendikästä ja perustoiminnot kärsivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva on hoksannut mihin yliopistojen pääomittamisella tähdätään. Kun se saadaan etenemään kyllin pitkälle yliopistot voidaan yksityistää. Tätä on viety eteenpäin puolivaloilla nyt noin 10 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopisto hamuaa Ammattikorkeakoulun osakekantaa ja tulevaisuudessa tulee yhdistyminen eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus ei pitänyt lupaustaan koulutuksen rahoitukseen liittyvässä asiassa? Yllätyitkö? Minä en. Muistivatko poliitikot tai toimittajat lainkaan ammattikorkeakouluja, joille myös luvattiin pääomitusta ja jotka eivät kuitenkaan ole Suomen Akatemian rahoituksen piirissä eli eivät saaneet mitään? Yllättikö tämäkään ketään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus laittoi enemmän ja parempaa rahaa. Tätähän yliopistot toivoivat kun pääomituksesta eka kerran puhuttiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image