Kotimaa

Realistiset faktat: Kenen kannattaa ottaa koiranpentu?

Koiranpennusta on paljon iloa, mutta se myös velvoittaa. KUVA: Eljas Sallmen
Kotimaa 16.5.2016 12:49
Anna Humalamäki

Ajatus koiranpennun rapsuttelusta kotisohvalla tuntuu mukavalta, mutta arki lemmikin kanssa on paljon muutakin.

Mistä tietää, onko päätös koiran hankkimisesta perusteltu, koirakouluttaja Kirsi Aalto?

– Ratkaisu on huteralla pohjalla, jos on vain ihastunut tietynnäköiseen koiraan nähtyään sen lenkkipolulla tai kuvassa ja päättänyt, että haluaa samanlaisen.

– Ennen koiran hankkimista kannattaa käydä läpi useita eri rotuvaihtoehtoja. Sekarotuisissa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, minkä rotujen sekoitus on kyseessä. Jos mahdollista, kysele vinkkejä kasvattajilta ja koiranomistajilta tai käy näyttelyissä.

Missä tilanteissa rakkaus koiraa kohtaan tulee testatuksi?

– Ollessani nuori ja kokematon koiranomistaja minulle kävi kerran niin, että kun tulin kotiin, koira oli syönyt sängystä patjan ja kirjahyllystä kirjat. Ei naurattanut. Kannattaa myös varautua siihen, että ulos on lähdettävä säällä kuin säällä. Toki jotkut koirat inhoavat sadetta ja köllöttelevät silloin mieluummin sohvalla.

– Rakkaus koiraa kohtaan punnitaan, kun sen kanssa tulee todellisia ongelmia. Mitä tehdä, jos lemmikki käyttäytyy lenkillä niin kuin haluaisi syödä kaikki vastaantulijat? Onko rahaa ja rahkeita lähteä kouluttamaan koirasta yhteiskuntakelpoinen?

– Joka tapauksessa rahanmenoon on varauduttava. Eläinlääkärissä käyminen on kallista, vakuutukset maksavat eikä laadukas ruoka ole halpaa. Tämä kannattaa huomioida rodunvalinnassa. Pienet koirat syövät vähemmän.

Joutuuko lemmikin hankittuaan luopumaan jostakin?

– Omasta vapaa-ajasta. Työpäivän jälkeen ei voi lähteä salille, vaan on mentävä kotiin lenkittämään koira. Viikonloppumenot ja lomat on järjestettävä niin, että lemmikki ei joudu olemaan kauaa yksin. Koiraa ei kannata hankkia, jos on kova juhlimaan. Myös pitkät, yli 10 tunnin työpäivät ovat yksinasuvalle koiranomistajalle ongelmallisia.

Juttu on julkaistu Kalevassa 25.4.2016.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Lasten vinkuessa koiraa niin ehdottomasti ei . Moni huomaa vuoden päästä ettei ollutkaan koiraihmisiä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ainakaan minun, sillä naapuri tekee pitkää 3- vuorotyötä ja on samalla yhden hännän heiluttajan omistaja.
Tarkoitan sitä, että minä puolestani käyn ulkoiluttamassa hänen koiraa silloin kun tarvitsee eli tämä riittää minulle koirista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan kenenkään.
Hyvä olla kotona ainakin ihmisen.
Virka ja avustuskoirat on sitten ihan hyvä asia.
Monilla lopahtaa innostus. Hyvä on lainata koiraa tai vastaavaa kokeilla kuin paljon vaatii aikaa ja rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiraa ei noin vain oteta, kasvattajallakin on vastuunsa, eli valita koiralle oikea koti. Valitettavasti on oikeasti vaarallisia koiria (toisille koirille että ihmisille vaarallisia) sellaisille joille ne ei kuulu. Samoin järjestyslaki pitäisi olla tuttu koiranottajille kuin myös koirapuistosäännöt. Ihmettelen todella usein koiranomistajia jotka käyttävät koiraansa "lenkillä" vain koirapuistossa, käyn minäkin puistossa mutta käytän koiraani lenkilläkin joka päivä ja useamman kerran.

Pentukoira ei opi sisäsiistiksi sisällä vaan ulkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiraa ei pidä ottaa ainakaan pieneen vuokrakämppään kerrostaloon muiden asukkaiden riesaksi!

Valveutuneet vuokranantajat ymmärtävätkin laittaa vuokrasopimukseen ehdon eläintenpitokiellosta!
Kuluttavathan eläimet kämppää ihan eri lailla kuin siististi elävät ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pentu kun otetaan, ensimmäiset päivät ja ehkä viikotkin täytyy käydä ulkona yölläkin, ensi alkuun muutaman tunnin välein ja pikkuhiljaa harvennellen. Että väsyttää sitten... Kolmessa kuukaudessa noin 270 ulkoilureissua plus muut asiat joihin pentua ei voi ottaa mukaan, pennun klanssa joku sen aikaa kun itse on pois jne. Sitten: yksin emme ole maailmassa joten pentu saa muilta koirilta myös ensi päivistä alaken vaikutteita... Yksikin epäonnistunut kohtaaminen sellaisen koiran kanssa joka on luonnehäiriöinen jättää ikuiset jälket pennun sieluun. Ja polunreunatkin on houkutuksia täynnä... Lisäksi asiantutijat on itseoppineita ja jokaisen kabnta on hiukan eri, mitään tieteellistä tietoa ei yleensä ole... Lopuksi... Koiran kasvattajat puheista huolimatta pahan paikan tullen keksii syntipukin ja se olet sinä, kokematon ja tietämätön... Perävalotakuu on tuttua ja vastuut mitä sattuu niidenkin parissa jotka menestyy ulkoisesti salonkikelpoisina - eihän se mainetta vie jos on joku huono asiakas joskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun koira on pentuna jo tullut kaikkien kanssa toimeen, joskus on saanut kyllä vanhemmilta kurin palautusta, ei traumoja jäänyt. Nytkin pärjää kaikkien kanssa vaikka kovapäinen uros onkin, ei aloita tappeluita mutta puolustaa itseään, eikä anna pentujen silmille hyppiä, mitä itse joskus ihmettelen ettei pentujen omistajat osaa pentuaan hakea pois tilanteessa jossa pentu ei tajua saavansa kohta turpiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

turhan paljon lemmikkejä ottavat tyypit jotka eivät sitten jaksa kunnolla sitoutua sen hoivaamiseen jne. koira(t) saatetaan jättää koko viikonlopun yli kylppäriin ulisemaan ja ikävissään haukkumaan ki ite lähetään bilettään pejantaista sunnutai-iltaan. =//

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin nuoret ottavat nykyään helposti koiran vuokrakerrostaloihinsa. Eivät moni tiedä vielä mitään varmaa lähivuosien elämäntapahtumistaan ja saattaa asuntokin vaihtua usein. Sitten koira ulisee yksinään siellä kerrostalossa niin, että kuuluu kellarista ylimpään kerrokseen saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta koirassa on se, että tulee käytyä päivittäin monta reipasta lenkkiä säässä kuin säässä. Koira alentaa stressiä ja tuo hyvää mieltä olemassaolollaan. Elämään tulee säännöllisyyttä ja koira tuo myös turvallisuutta: murtovaras ei pääse huomaamatta yllättämään ja iltapimeällä on turvallista lenkkeillä kun on vartija vierellä. Ulkomaanreissujen ajaksi koiran voi jättää hyvään koirahoitolaan. Paljon kertoo se, että useimmat ottavat toisen koiran kun ensimmäisestä aika jättää. Koirasta on tietysti vaivaa ja rahan menoa, mutta vielä paljon enemmän siitä on iloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoliso laittoi koiran kysymättä minulta mitään ja mitäpä se ei olisi vaikuttanutkaan. Puoli vuotta olen siivonnut koiranpaskoja asunnosta,uudehko parketti kupruilee,eteisen vaatekaappi pilalle kustu ja kirjahyllyn alaosista kaikki tavara mennyt roskiin,samoin olohuoneen sohva. Nyt koira on "sisäsiisti" mutta portaanpielestä olen lappanut lannoitetta jo useamman kottikärryllisen. Helppoa olla koiranomistaja kun ei välitä likaisista töistä,jokuhan ne kuitenkin tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai koiran syytäkö kaikki tämä :) kannattais vaihtaa puolisoa ja tai edes yrittää puheyhteyttä jos noin huonoissa kantimissa yhteistä tupaa asutte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkeinta on jos koira joutuu olemaan yksin koko työpäivän. Ruotsissa koiran jättäminen yksin kotiin yli 6 tunniksi on rangaistavaa, näin tulisi olla meilläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ruotsin malli meille,jos koira yksin yli 6 tuntia,se on rangaistava teko lailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

45
Laulu raikasi, raketit paukkuivat ja soihdut savusivat – oululaisfanit juhlivat Kärppien Suomen mestaruutta läpi yön
17
Kärpät vei mestaruuden Tapparan nenän edestä – Hakametsä hiljeni oululaisjoukkueen juhliessa
16
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
13
Keskusta uudistaisi koulujärjestelmän – nuorille tulevaisuuskutsunnat, esikoulu ja kaksi ensimmäistä luokkaa yhdeksi kokonaisuudeksi
10
Sotesta saa ainakin pienissä oppositioryhmissä päättää itse – Kd:n edustajat voivat äänestää eri tavoin
10
Vihapuheilmoitusten määrä kasvanut – Oulun poliisin tutkintaan tullut solvaavia Facebook-kirjoituksia
9
Kärppäkapteeni Lasse Kukkonen ei ole maajoukkueen käytettävissä – ”Nyt on aika maksaa takaisin vaimolle ja tytöille”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Majava ruokaa

Montaa Beaveriä on tullut tähään ikään syötyä. Ovat nykyään ihan karvattommia....maku on silti ihana. Lue lisää...
Holmesin John

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

27.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image