Kotimaa

Raakaruokaa lemmikille tarjoava tietää, mitä kupissa on – tutkimukset alkavat todistaa hyviä ter­veys­vai­ku­tuk­sia

Sulo, Toivo, Helka ja Lempi odottavat maistiaisia. Seitsenkuinen Helka vasta totuttelee raakaruokaan. Nuoruuden innolla se nielaisisi luut vaikka kokonaisina, joten aluksi se saa ruokansa jauhettuna.
Kotimaa 13.8.2017 13:33
Mira Mannersola

Lemmikin ruokkiminen raakaruoalla on aiempaa helpompaa. Samaan aikaan tutkimustulokset alkavat todistaa raakaruoan hyviä terveysvaikutuksia.

- Tämä vaatii ainoastaan ison pakastimen, sanoo seinäjokelainen Anne Huhtanen. Hän ruokkii koiransa raakaruoalla eli kypsentämättömällä lihalla, luilla, sisäelimillä ja kasviksilla.

Huhtasen mukaan raakaruokinta ei ole vaivalloista, kunhan muistaa ottaa koirien ateriat aina ajoissa sulamaan. Hänen 400-litrainen arkkupakastimensa on riittävän tilava useankin koiran ruokasäilöksi. Siihen mahtuu kerralla monen kuukauden varasto.

Koirien raakaruokavalio on Huhtaselle selkeä valinta.

- Tällä tavalla ainakin tiedän, mitä koirani syövät. Ne eivät syö teollista, ulkolaista antibioottiruokaa, jossa voi olla pahimmillaan mitä vaan.

Lisäksi koirat voivat raakaruoalla hyvin. Turkit ovat kiiltäviä ja koirat energisiä.

- Kuppiin voi heittää mitä vaan, eivätkä koirien vatsat mene sekaisin. Jos nappuloiden sekaan laittaisi jotain yllättävää, tilanne olisi ihan toinen.

Huhtanen hankkii koiriensa ruoan tehtaanmyymälöistä ja suoraan teurastajilta. Tällä tavoin raakaruokavalio käy jopa prosessoituja valmisruokia edullisemmaksi.


Raakaruokatuotteiden
tarjonta on kasvanut paljon viime vuosina. Kaiken tarvittavan saisi jo ostetuksi lähimmästä eläinkaupastakin. Jälleenmyyjät pyytävät tuotteista korkeampaa hintaa, mutta yhden koiran taloudessa hintaero ei välttämättä ole tuntuva.

Raakaruokavalion noudattaminen on tehty aiempaa helpommaksi. Lihoja, luita, sisäelimiä ja kasviksia myydään nykyään myös valmiina soseina, murskeina ja sekoituksina.


Koirien osteopaatti
suositteli Huhtaselle raakaruokintaan siirtymistä viitisen vuotta sitten. Samojedinkoira Lempi kärsi silloin aineenvaihduntahäiriöistä. Raakaruoalla sen vointi parani, ja pian Huhtanen vaihtoi muutkin koiransa uudelle ruokavaliolle.

Australianpaimenkoira Onnia puolestaan oli vaivannut närästys. Kuivaruoan liottaminen ei auttanut, eikä nappuloiden tarjoileminen useasti päivässä.

Kun Huhtanen vaihtoi raakaruokintaan, kypsään aikuisikään ehtinyt Onni ei heti ymmärtänyt syödä luita. Se vain yritti haudata ne. Pienen totuttelun jälkeen raa'at luut alkoivat maistua, ja myös närästys hävisi.


Allergiselle
koiralle raakaruoka voi olla pelastus. Yliopistollisella eläinsairaalalla ruokintasuunnitelmia lemmikeille tekevä Johanna Anturaniemi kertoo, että tehdasvalmisteisista ruoista on vaikea tietää tarkkaa sisältöä tai alkuperää.

Myös nappularuoan kuivuus on ongelma. Anturaniemen mukaan pelkkää kuivaruokaa syövän koiran tulisi juoda todella suuria määriä vettä päivittäin.

- Se harvoin toteutuu yhdenkään koiran kohdalla. Raakaruoka taas sisältää jo valmiiksi paljon nestettä, mitä elimistö tarvitsee, Anturaniemi kertoo.

Anturaniemi tutkii väitöskirjassaan ympäristön, geenitoiminnan ja ravinnon vaikutusta koirien atopiaan.

Maatalous- ja metsätieteiden tohtoriksi pian väittelevä ja eläinlääketiedettä opiskeleva Anturaniemi on mukana myös Helsingin yliopiston Dogrisk-tutkimusryhmässä. Sen alustavien tulosten mukaan raakaruokaa syövillä koirilla esiintyy tavallista vähemmän allergiaa, atopiaa ja nivelrikkoa.


Ruokavalion osasia
ei tarvitse mitata gramman tarkkuudella. Anturaniemen mukaan terveen eläimen raakaruokintaan ei ole tarkkoja sääntöjä.

Suurin osa energiasta pitäisi kuitenkin tulla proteiinista. Lisäksi kasvissoseet ovat hyvä kuidunlähde.

- Saman asian voi ajaa muukin huonosti sulava materiaali, kuten rustot ja jänteet. Ilman näitä koiralla saattaa esiintyä ummetusta. Myös suolistomikrobeille kuitu on tärkeää, Anturaniemi kertoo.

Koiran kalsiumintarpeen voi täyttää luilla tai kalsiumlisällä. Ruokavalion on hyvä sisältää monipuolisesti eri proteiininlähteitä ja sisäelimiä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tarjoilla lemmikille joka päivä.

- Raakaruokinta ei ole rakettitiedettä, mutta perusasioiden pitää olla kunnossa. Sopivaa raakaruokintaa ei ole se, että koiralle tarjoaa vain paketin jauhelihaa päivittäin tai heittää sille luun päivässä takapihalle pureskeltavaksi, Anturaniemi sanoo.


Kissat voivat
koirien tavoin syödä raakaruokaa. Samoja tuotteita voi syöttää molemmille eläimille. Anturaniemen mukaan kissojen raakaruokinta ei ole merkittävästi erilaista, mutta tietyissä ravintoaineissa vaatimukset poikkeavat koirista.

- Tauriini on kissalle ehdottoman tärkeää. Kissan ruokavalion on hyvä sisältää tarpeeksi sydäntä, joka on tauriinin lähde. Muuten kissan raakaruokavalio koostuu samalla tavalla lihasta, sisäelimistä, luista tai kalsiumlisästä sekä tarpeellisista vitamiineista ja ravintolisistä, Anturaniemi kertoo.


Huhtasen
nykyisistä neljästä koirasta 10-vuotias Lempi, 7-vuotias australianpaimenkoira Toivo ja 2-vuotias australianpaimenkoira Sulo syövät raakaruokaa. Nuorimmainen, seitsenkuinen australianpaimenkoira Helka, on toistaiseksi syönyt kasvattajansa suosittelemaa kuivaruokaa. Pian Helka siirtyy kuitenkin raakaruokaan.

- Pennun kanssa aina jännittää, että saako se kuitenkaan raakaruoasta kaiken kasvuvaiheessa tarvitsemansa. Kyllä sen pitäisi saada. Jos kasvuhäiriöitä kuitenkin tulisi, syyttäisin siitä itseäni, Huhtanen sanoo.


Lempi, Toivo ja Sulo
syövät muun muassa kanansiipiä, naudan rustoluita, sian selkärankoja ja monien muidenkin eläinten osia. Lisäksi ne saavat valmiita sekoituksia, joissa on lihaa, sisäelimiä ja kasviksia.

Huhtanen täydentää koiriensa ruokavaliota omega-öljyillä ja silloin tällöin kuureilla magnesiumia, sinkkiä, C-vitamiinia ja B-vitamiinia.

- Täydennyksiä pitäisi antaa samalla tavalla, vaikka syöttäisi koirille kuivaruokaa. Eiväthän siinäkään ole arvot aina kohdallaan, eivätkä rasvahapot säily.

Pingottamiseen ei Huhtasen mielestä ole syytä. Hänen koiransa saavat myös pieniä poikkeuksia ruokavaliostaan. Puruluut ja koulutuksessa käytettävät namit eivät ole raakoja, ja ihmisten ruoantähteet päätyvät koirien kuppeihin.

- En minä niin hysteerinen ole. Koirat elävät ihan normaalia elämää, hän sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

purkkiruuat, kuivaruuat belgiassa, hollannissa tehtyjä - saattavat sisältää ihan mitä vaan kuten nyt kananmunat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä omistaja tietää, että Onni - koi
raa närästää ? Ainakaan minä en
tiedä närästääkö omia koiriani vai
ei.
Entäs nuo vitamiinilisät ? Silloin täl
löin kuurina sitä ja tätä. Vitamiini -
lisien antaminen perustuu näkö -
jään " musta tuntuu - tieteeseen "
eli mitään oikeaa tieteellistä näyt -
töä vitamiinien puutteesta ei ilmeisesti ole. Vitamiinipitoisuudet
saadaan mitattua vain verinäyt -
teistä kuten meillä ihmisilläkin.
Omille koirilleni syötän
laadukasta kuivaruokaa, jonka han -
kin eläinlääkärini kautta, EN siis
mistään marketista. Kuivaruuan li -
säksi annan silloin tällöin myös
ihan tavallista kotiruokaa ja silloin
tällöin tietenkin koirien nameja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kertookin sinun osaamisestasi tarpeeksi ettet osaa tunnistaa koiran närästystä. Kohtuullisen yleinen vaiva jonka välinpitämättömät omistajat sivuuttavat. Koira nieleksii, nuolee kirsuaan, saattaa nirsoilla, seisoma-asento voi muuttua, voi olla levoton tai apaattinen jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan hyvin, kuinka onnellisia koirat olivat, kun isä toi niille hirvenmetsästysreissuilta luut tuliaisiksi. Koirat ottivat luun käpäliensä väliin ja autuaallisina järsivät ja kiskoivat herkkupaloja irti. Välillä ne kantoivat luun toiseen paikkaan ja oikein asettuivat ja nuolaisivat luuta ja aloittivat uudelleen. Kannatan raakaravinnon antamista koirille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirat ja kissat olisi ehdottomasti saatava veronkannon piiriin. On sellainen ylellisyystuote ja aiheuttaa valtavan hiilijalanjäljen. Olisi kiva nähdä joskus juttu tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

verojen kerääminen tulee kalliimmaksi, kuin verohyöty. Voipi mennä miinuksen puolelle😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotuotto riippuu veron suuruudesta. 200 Euroa olisi hyvä summa ja eiköhän se jo kassaan jotain jättäisi. Ainakin saataisiin työllistettyä muutama ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on 500 000 rekisteröityä koiraa. Pelkästään jos niille laitetaan 200€ vuosivero olisi tuotto valtiolle 100 000 000€ euroa. Siihen päälle vielä rekisteröimättömät koirat ja kissat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mielenkiintoista nähdä juttua siitä kuinka moni menettäisi työnsä, jos Suomessa ei olisi niin paljon koiran- ja kissanomistajia. Sekä laskelmia eläintenruokien ja -tarvikkeiden tuoduista verotuloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirilla (myös kissoilla) on suuri terveysvaikutus omistajiinsa, stressi laskee ja koirien kanssa liikunta lisääntyy huomattavasti, edullinen harrastusmahdollisisuus, sienet ja marjat tulee kerätyksi metsälenkkien aikana ja eläimet aiheuttavat myös uusia ystävyyssuhteita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko pakastin mukana matkustettaessa? Vai pysyvätkö koirat aina jääkaapin/pakastimen läheisyydessä? En kiistä terveysvaikutuksia, ksoka en ole perehtynyt asiaan, mutta meillä koirat kulkevat mukana lähes joka paikkaan, samoin koirien ruuat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei antibiootit ja muut lääkkeet voi olla vaaraksi, jos niitä syötetään muille eläimille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

A-vitamiinin saa maksasta, eli sitä ei tarvitse antaa erikseen. Kerran viikkoon d ja e. Joka päivä sinkki ja meillä menee myös magnesium.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika tätä ihmisten turhuutta. Olisi hauska tietää minkälaisen hiilijalanjäljen länsimaalaisten koiraharrastus teettää. Viime vuonna koiria oli suomessa noin 800000kpl.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai kaatopaikalleko teurasjätteet pitäisi viedä? Niistähän koirien raakaruokinta enimmäkseen koostuu. Jotenkin en jaksa uskoa, että koiria varten teuraseläimiä kasvatetaan, kyllä se koirien ruokinta tulee ihmisten ruuan sivutuotteena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirien raakaruoat ovat usein liian rasvaisia kissoille, eikä kasvissoseet ja seokset ole kissalle ollenkaan sopivia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

286 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

"Sairastuivat ja osasivat arvostaa yhteiskunnan apua, kun omat voimat ja rahat eivät enää riittäneet. He ovat nyt vanhoj... Lue lisää...
Vähän ontuu nyt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image