Kotimaa

Raahen zetoristit juhlivat 10-vuotista taivaltaan Hailuodossa – "Zetorilla on kult­tit­rak­to­rin maine"

Raahen seudun zetoristit juhlistivat kymmenvuotista taivaltaan Hailuotoon suuntautuneella reissulla viikonloppuna.
Kotimaa 17.7.2017 20:02
Silja Aitoaho

Raahen seudun zetoristit juhlistivat kymmenvuotista taivaltaan Hailuotoon suuntautuneella reissulla viikonloppuna. 

14 Zetorin ja 26 zetoristin letka herätti perinteiseen tapaan paljon kiinnostusta ohikulkijoissa, kertoo Raahen seudun zetoristien puheenjohtaja Matti Laurila.

– Sadat ihmiset kuvasivat meitä kännyköillään ja todella monet tulivat viikonlopun aikana juttusille. Zetorin keula on niin sympaattinen, että ihmiset tulevat hyvälle tuulelle, kun sellaisen näkevät. Ensimmäisinä vuosina tuntui, että ranne kipeänä saa morjenstaa, kun kaikki ohikulkijat nostavat kättä ja kuvaavat. Koskaan meille ei vielä ole näytetty nyrpeää naamaa ja keskisormea.

Laurilan mukaan Zetorilla on tällä hetkellä Suomessa kulttitraktorin maine.

– Zetoreita tuotiin Suomeen vuosina 1951–61 kaikkiaan 13 500 kappaletta. Niistä on enää hengissä muutama sata. Paitsi että Zetor on varsin nopeakulkuinen, myös sen ääni on painunut kansan sydämiin, Laurila luonnehtii.

Zetorit Hailuodossa. KUVA: Jouni Marttila / Lukijan kuva

Raahen seudun zetoristit ovat Suomen seitsemästä Zetor-kerhosta pohjoisin, ja Raahen seudun lisäksi jäseniä on koko Pohjois-Suomen alueelta.

Zetoristeja Laurila luonnehtii varsin moninaiseksi joukoksi.

– Kun kerho perustettiin, päätettiin, että iällä, sukupuolella tai yhteiskunnallisella asemalla ei ole väliä. Meissä on nuoria, vanhoja, miehiä, naisia – ja olemme tasavertaisia kaikki. Traktoreita porukassa on tällä hetkellä kaikkiaan 64 kappaletta, jäseniä satakunta. Nuorin porukasta on 17-vuotias.

Hailuotoon suuntautunutta 10-vuotisreissua zetoristien nokkamies luonnehtii lyhyeksi hujaukseksi: 110 kilometrin matka taittui noin 3–4 tunnissa noin 40 kilometrin tuntivauhtia. Viikonlopun ohjelmassa oli muun muassa vierailu paikallisella vanhainkodilla.

Raahen seudun zetoristit juhlistivat kymmenvuotista taivaltaan Hailuodossa 14 Zetorin voimin. KUVA: Jouni Marttila / Lukijan kuva

Zetoristiporukalla on vuosien varrella tehty useita paljon pidempiäkin vaelluksia. Ensimmäinen yhteinen matka suuntautui vuonna 2009 Rukatunturin huipulle. 2010 oltiin Tuurissa ja seuraavana vuonna vuorossa oli viiden vuorokauden reissu Raahesta Oulun, Tornion ja Rovaniemen kautta Kemijärvelle ja viimein Ranuan kautta Pudasjärvelle.

Vuonna 2013 vuorossa oli hyväntekeväisyyshengessä yhdessä LC Raahen Kreivin kanssa tehty Kainuun kierros ja viime vuonna zetoristit suuntasivat reissuun Ruotsin puolelle.

– Tänä kesänä ei tehty pidempää matkaa, sillä säästämme paukkuja Raahessa Hummastinvaaran raviradalla lauantaina 29.7. järjestettävään koko perheen Zetor-tapahtumaan, jossa on luvassa muun muassa kiihdytys- ja kestävyysajot sekä kampikäynnistyksen sm-kisat, Laurila kertoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eikö muuten ole hauskaa kun saastuttamalla ilmaa ja pitämällä hirveää metakkaa? Eikö nuo ilman pilaajat ole rikkomassa lakia?Olen huomannut että ihmiset seuraavat säälistä noita, kuten minäkin joskus pakosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä, että näistäkin tapahtumista uutisoidaan vasta jälkeenpäin. Jäisi muuten kaikki tieto saavuttamatta sivullisilta.
Samalla laillahan täällä Oulun seudulla toimitaan muuallakin. On pitäjäpäivää sun muuta kansanjuhlaa, joista ei kukaan tiedä mitään ennenkuin jälkeenpäin. Jotkut ylikalliit tai muut häirikkötapahtumat poikkeuksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeksi on tuotu vuonna 1961 (valmistuskin taisi loppua silloin?) ja yhä edelleen noin hyvin kulkevia pelejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo kyllä nuilla ajo pitäs kieltää maanteillä. Nehän on työkoneita ja tarkoitettu ajettavaksi pelloilla. Kun kulkevat tiellä letkassa niin aiheuttavat liikenteessä vaara tilanteita. Noihin pitäs laittaa joku erikoinen vero että loppus tuollainen jonniinjoutava homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä huoli , kyllä Suomen päättäjät mailmanparantajina keksivät noihinkin jonkun satatonnia maksavan,toimamattoman pakokaasufiltterin ,loppuuu se kaikki hauskanpito ,ja Suomi mailman tylsimpänä paikkana vankistaa asemiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Temmekselle perustettiin aikanaan Zetor Jengi koska kylässä oli useita Zetoreita. Nää muut alkoi matkimaan kun Temmesläiset lopetti 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs toimittaja puhui lorpattaja-Zetorista, lieneekö Zetorien äänessä eroja ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo ajaa kesällä neljää kymppiä, sää kaheksaa kymppiä ja mää satasta. Samalla logiikalla sää olet tientukkona. Vähän kunnioitusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman logiikkasi ontuu nopeuksien osalta ja toiseksi vois miettiä kumman siellä on pakko olla tien päällä. Nuo vehkeet kuuluvat wanhojen koneiden päiville eikä tieliikenteeseen. Eihän noissä ole koppiakaan, aika kova turvallisuusriski tuolla pyöriä liikenteen seassa noille itse zetoristeillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko tilastoinut kuinka monta haveria nuo ovat aiheuttaneet porukalla fiilistellessään ? Että tietäisin miten kovasta riskistä siinä todellisuudessa on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

121
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
52
Poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa Oulussa ja Kalajoella – alaikäisiä käyttäjiä kiinni
43
Oulun joukkoliikenne ei toimi keskustan ulkopuolella Lukijalta
40
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
37
Sote-uudistus uhkaa jälleen lykkääntyä: "Vapaa kenttä markkinavoimille myllertää yksi vuosi enemmän"
28
SAK:n hallitus koolle harkitsemaan vastatoimia hallituksen aikeille – tähtäimessä erityisesti perusteettomat määräaikaisuudet
28
Motocrosspyörän kuljettaja kaahasi moottoripyöräpoliisilta karkuun Kalajoella – poliisi kaipaa vihjeitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Ihan turhaa solvata Lindströmiä, joka itsekin tietää olevansa pelkkä yhden kauden pelinappula vailla minkäänlaista tulev... Lue lisää...
Puoluetoimiston työm...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image