Kotimaa

Mainos

Pyhäjärven kun­ta­päät­tä­jiä kä­rä­jä­oi­keu­des­sa Tita Rinnevaaran erottamisen vuoksi

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus käsittelee Pyhäjärven kunnanjohtajana toimineen Tita Rinnevaaran erottamista. KUVA: Susanna Kemppainen
Kotimaa 13.3.2018 9:22 | Päivitetty 13.3.2018 10:44
Kaleva

Pyhäjärven entiseen kaupunginjohtajaan Tita Rinnevaaraan kytkeytyvät asiat ovat jälleen tapetilla oikeudessa.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa oli tiistaiaamuna tarkoitus kuulla syytteet virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytteet piti lukea kaikkiaan seitsemälle vuonna 2013 Pyhäjärven kaupunginhallituksessa toimineille henkilöille sekä yhdelle asian esittelystä vastanneelle virkamiehelle.

Syytettynä ovat luottamushenkilöt Jukka Tikanmäki, Taimi Piippo, Katja Erkkilä, Kauko Tikkanen, Paavo Leskinen, Jorma Leskinen sekä Marita Kärkkäinen-Rytkönen. Lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetään Veikko Tikkasta, joka esitteli asian kaupunginhallituksessa.

Syytteiden luku on kuitenkin viivästynyt, sillä osapuolet ovat käyneet koko aamupäivän ajan neuvotteluja. Oikeudessa on väläytelty niin asian sopimista kuin syyteneuvotteluakin. Oikeuden puheenjohtaja on muistuttanut osapuolia oikeudenkäyntikuluista, joita on kertynyt jo tähän mennessä ja jotka kasvavat edelleen mikäli käräjäkäsittelyä jatketaan aiemman suunnitelman mukaan.

Osa yhä päättäjiä

Osa syytetyistä toimii edelleen Pyhäjärvellä päättäjinä.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan syytetyt eivät toimineet tasapuolisesti eivätkä edistäneet kunnan ja sen asukkaiden etua Tita Rinnevaaran irtisanomismenettelyyn liittyvässä päätöksenteossa vuonna 2013.

Syytteen keskiössä on muun muassa elokuussa 2013 tehty päätös, jolla Pyhäjärven kaupunginjohtajaksi päätettiin asettaa muu henkilö kuin Rinnevaara.

– Päätöksellä on tahallaan ja lainvastaisesti syrjäytetty Rinnevaara kaupunginjohtajan virkatehtävän hoitamisesta. Päätös on valmisteltu ja tehty, vaikka ei ole ollut lainvoimaista kaupunginvaltuuston päätöstä, jolla Rinnevaara olisi erotettu tai todettu eronneen, syyttäjä katsoo haastehakemuksessaan.

Syyttäjän mukaan Tita Rinnevaaraa myös estettiin palaamasta virkapaikalleen kaupunginjohtajaksi hänelle myönnetyn virkavapauden jälkeen. Rinnevaaralta otettiin muun muassa pois työn hoitamiseen tarvittavat välineet, kuten tietokone ja työpaikan avaimet.

Taloudellista vahinkoa ja henkistä painolastia

Haastehakemuksessaan syyttäjä katsoo syytettyjen aiheuttaneen menettelyllään taloudellista vahinkoa sekä Pyhäjärven kaupungille että Rinnevaaralle, minkä lisäksi teosta aiheutui Rinnevaaralle myös huomattavaa henkistä painolastia.

Tita Rinnevaara vaatii syytetyille muun muassa tuomioita osittain laajemmista teoista kuin mitä syyttäjä. Hän hakee syytetyiltä myös vahingonkorvauksia sekä vaatii omien oikeuskulujensa korvaamista. Aamupäivän neuvotteluissa on ruodittu nimenomaan Rinnevaaran vaatimuksia.

Kaikki syytetyt ovat poliisin esitutkinnassa kiistäneet syytteet. Oikeudenkäynnin on määrä kestää useita päiviä.

Pyhäjärven kaupunginjohtaja-asioita on käsitelty useita kertoja aikaisemminkin sekä yleisten tuomioistuinten että hallintotuomioistuinten puolella.

Tiistaina Lapin käräjäoikeudessa on puolestaan valmisteluistunto, jossa on esillä Kittilän kuntapäättäjien virkarikossyytteet

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Julkisyhteisöt, kunnat ja kaupungit, ovat näköjään omatekoisessa kriisissä. Varsinkin ne kunnat, missä samat puolueet ja samat päättäjät pitävät oikeuttaan olla sana ja laki.Nyt käräjäoikeuksissa puidaan niin Pyhäjärven kuin Kittilän pitkäaikaisempien luottamushenkilöiden itsekkäästä johtamisesta ja asianhoitotavoista syntyneitä riitoja. Valtuutetuille pitää asettaa vaalikausien maksimimääräksi 2 kautta peräkkäin, ja sitten valtuutetun pitää pysyä poissa kuvioista yksi vaalikausi. Pitkään istuneet eivät kykene uudistumaan, ja jos on huonot tavat alun perinkin hoitaa yhteisön asiaa, niin ei hyvä heilahda. Stoppi tulee, jos kunnan tilanteesta huolestuneet alkavat penkoa taustoja, syitä ja seppiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli viisas kommentti. Juuri tämän vuoksi näitä kähmintöjä ja muita tapahtuu. Kaksi kautta, niin ei kerkiä kovin paljoa "tuhoamaan", jos näin ajatellaan sekä omaa, että veronmaksajan etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumipyryn ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työkkärille ei mene jakeluun; en halua puhelinmyyntityötä!

Tuo ''puhelinmarkkinointi'' on rikollista - pahimmillaan kotirauhan - häirintää, joka on kiellettävä lailla. Lue lisää...
ei ole työtä

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

20.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image