Kotimaa

Purjehdus onnistuu ilman omaa venettäkin – veden äärellä elää hetkessä, työasiat unohtuvat mielestä

Liisa Palmroth ruorissa luoviosuudella Kornatin saaristossa. Kaksi ruoria helpottaa ohjausta ja liikkumista veneessä. Keittiöpyyhkeet kuivuvat nopeasti tuulessa.
Kotimaa 21.2.2018 19:18
Eeva Kollanus

Retkipurjehduksella tärkeintä on itse matkanteko, ei päämäärä. Tuulta tavoitellessa saa rauhoittua ja olla yhtä luonnon kanssa.

– Onhan se mieletön tilaisuus olla ison purjeveneen ruorissa avaralla ulapalla Adrianmerellä, hehkuttaa Heidi Kantell.

Menossa on viikon purjehdus Kroatian saaristossa.

Veneen hella pysyy suorassa, vaikka itse vene olisi kallellaan. Kokkivuorossa oleva Eeva-Liisa Lejon paistaa jokaiselle oman omeletin lounaaksi. Vuokravene on ollut käytössä vasta muutaman kuukauden ajan.

– Äitini ja isoäitini ovat ajaneet moottorivenettä, se kulkee suvussa. Teini-ikäiset poikani olivat innoissaan, kun äiti lähti purjehduskurssille, Inkoossa asuva Kantell kertoo.

– Mitä enemmän olen ollut merellä isolla moottoriveneellä, sitä enemmän tuntuu, että matkan tekeminen olisi se juttu, ei päämäärä.

Vesi kohisee, ajaja tähyää keulapurjeen merkkilankoja. Purje pitää saada vetämään kunnolla.

– Purjehtijalle tärkeintä ei ole aina päämäärä, vaan tuulen tavoittelu!

Se on kippari ja opettaja Jaakko Saatsin motto.

Purjehduskoulu Sea Lady Sailing opettaa niin naisia kuin miehiäkin. Aamuisin pidetään teoriatunnit ja valmistellaan päivän harjoitusten aiheet. Opettaja piirtää kuvia veneen rakenteesta, tuulen virtauksesta ja purjehdussuunnista.

Tampereen seudulta tulevat ystävykset Liisa Palmroth ja Eeva-Liisa Lejon jakavat kajuutan viikon ajan.

– Olen ollut aiemmin kavereiden veneissä painona reunalla roikkumassa, mutta nyt haluan oppia olemaan miehistön jäsen, kertoo Palmroth. Veneellä hän elää hetkessä, työasiat unohtuvat täysin mielestä.

Lejon oli jo vuotta aikaisemmin kurssilla Kroatiassa. Nyt hän on retkipurjehduksella. Kroatian Kornatin saaristo on karua kansallispuistoa, jossa yöpyminen on sallittu vain merkityissä paikoissa.

– Vesi on ollut aina minun juttuni, hakeudun veden äärelle. Eron jälkeen mietin, mitä haluan tehdä elämässäni. Purjehdus on mielenkiintoista, purjeita voi säätää loputtomasti. Se on myös meditatiivista, voi rauhoittua ja olla yhtä luonnon kanssa, Lejon sanoo.

Vuodentakaisen kurssin jälkeen hän on purjehtinut eri veneiden miehistöissä Näsijärvellä.

– Nyt sain lisää varmuutta ja kertausta, mutta opin myös uutta asiaa.

Tuorein purjehtijakurssi purjehdusseurueesta on takanaan Eva Jalavalla, joka kävi intensiivikurssin viime kesänä Helsingissä.

Väistämissäännöt palautuvat kaikkien mieleen, kun merellä mietitään, kuka väistääkään ketä.

Tikkakoskella asuvat Päivi Tyynismaa ja Jani Klemola tulivat retkipurjehdukselle innokkaina tekemään kaikkea, mitä osaavat. Tyynismaa peruutti loistavasti laituriin, kun vuorossa oli moottorilla ajon harjoittelua.

Eeva-Liisa Lejon ja opettaja Jaakko Saatsi tähyilevät maston huipun tuuliviiriä. Kurssiveneen masto on 15 metriä korkea, ja purjeilla on pinta-alaa reilut 100 neliömetriä.

– Kaikkea on saatu tehdä. Viikon aikana nousi halu osallistua kurssille.

Klemola hoiti puolestaan lounaskokkivuoron reippaalla luoviosuudella, kun vene oli vuorotellen kallellaan kummallakin kyljellä.

– Oli jännä kokemus tehdä ruokaa keinuvalla hellalla. Emme ole koskaan ennen käyneetkään purjeveneessä.

Vendan eli vastakäännöksen tullessa toki varoitettiin, jotta keittiöväki saattoi varautua veneen kallistumiseen toiselle kyljelle.

– Tämä on iso botski, tilaa on yllättävän paljon, Klemola kehuu.

Vuokraveneellä on pituutta 14 metriä ja painoa 15 tonnia. Kajuuttoja on neljä ja keskellä tilava salonki.

Viikon viimeisenä päivänä käydään kisa toisen Sea Ladyn kurssiveneen kanssa.

– Älä anna veneen viedä naista, ohjeistaa opettaja ruorin taakse.

Välillä löysätään keulaa, sitten kiristetään isoa. Kesken purjeiden virityksen saa päähuomion paikalle saapunut delfiiniparvi.

Kisa on kuin shakinpeluuta saaristossa. Taktikointia, tuulen tavoittelua.

 

Opi lomallasi purjehtimaan

Suurimpia suomalaisia purjehduskouluja ovat Helsingin seudulla ja Välimerellä toimivat Kesäpurje, Baltic Cruising ja Sea Lady Sailing. Ne järjestävät myös retkipurjehduksia.

Koulutusta järjestävät myös monet purjehdusseurat, kuten mm. Oulun merenkävijät, Turun pursiseura ja maan vanhin veneilyseura BSF Porissa.

Naispurjehtijat ry toimii valtakunnallisesti. Muutkin järjestävät vain naisille tarkoitettuja kursseja.

Navigoinnin teoriaa opetetaan kansalaisopistoissa.

www.purjehduksenopettajat.fi

Miehistön jäseneksi

Netin gastipörsseissä voi ilmoittautua halukkaaksi miehistön jäseneksi veneisiin.

Hintoja

Retkipurjehdus Suomessa ja Itämerellä 50–700 e.

Purjehduskurssi Suomessa 260–550 e.

Välimerellä viikon retkipurjehdus 600–850 e, kurssi 650–950 e. Lisäksi venekassaan 80–150 e. Jokainen maksaa itse lentonsa.

Perheveneen vuokra Kroatiassa 1000–2500 e / viikko.

Veneen vuokraamiseen ulkomailla vaaditaan kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja.

MAINOS

Kommentoi

" Mitä enemmän olen ollut merellä isolla moottoriveneellä, sitä enemmän tuntuu, että matkan tekeminen olisi se juttu, ei päämäärä."

Eikö se ollutkaan purjevene?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Purjehdukseen liitetään myös aivan tarpeettomasti yltiökalliin harrastuksen mielikuvia. Nykyään hyväkuntoisen käytetyn viikonloppuretkiin sopivan veneen pariskunnalle saa hyväkuntosena alle 10 000 euron. Ylärajaa ei toki ole kuten ei autoissakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Muistatteko vielä, kun Sipilä, Stubb ja Lindström juhlivat kilpailukykysopimuksen syntyä tv-kameroiden edessä ja tekivät... Lue lisää...
Oikeistolainen nyrkk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image