Kotimaa

Mainos

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri sai arvostelua tavastaan ajaa suurta so­ta­har­joi­tus­ta Suomeen

Puolustusministeri Jussi Niinistö (keskellä) oli tänään eduskunnan puolustusvaliokunnan kuultavana. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 21.11.2017 12:57 | Päivitetty 21.11.2017 19:45
STT

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) saa kritiikkiä tavasta, jolla hän on kaavaillut suurta sotaharjoitusta Suomeen. Niinistö on väläyttänyt, että 2020-luvun alkupuolella Suomessa voitaisiin järjestää pääsotaharjoitus, joka muistuttaisi Ruotsissa hiljattain pidettyä suurta Aurora-harjoitusta.

Ainakin osa eduskunnan puolustus- ja ulkoasiainvaliokuntien jäsenistä on sitä mieltä, että hallituksen ja presidentin askelmerkit eivät ole osuneet yksiin sotaharjoitusasiassa.

- Harjoitustoimintaa toki tarvitaan, mutta puolustusministerin avaus ilman, että puolustusvoimien ylipäällikkö, presidentti, tästä avauksesta tiesi, se herätti keskustelua (valiokunnassa), kertoi puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) eduskunnassa tiistaina.

Puolustusministeri Niinistö oli päivän mittaan sekä puolustusvaliokunnan että ulkoasiainvaliokunnan kuultavana.

Kari arvioi Niinistön kuulemisen jälkeen, että ministeri ei ole toiminnallaan osoittanut hyvää harkintaa.

Vanhanen: Ikään kuin sekava kuva

Mahdollisen suuren sotaharjoituksen järjestäminen Suomessa nousi esiin aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin Suomen-vierailun yhteydessä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk.) pitää itsestään selvänä, että vierailun valmistelussa ja Suomen sanoman muotoilussa presidentin ja puolustusministerin olisi pitänyt löytää yhteiset askelmerkit.

- Kun puolustusministeri ja presidentti tapaavat säännöllisesti, niin luonnollisesti sillä tasolla heidän täytyy molempien valmistautua tällaiseen kokoukseen, tapaamiseen, huolella. On ollut jotenkin hämmentävää, että näin ikään kuin sekava kuva syntyi jälkikäteen.

"Näissä hommissa täytyy kritiikkiäkin kestää"

Puolustusministeri Niinistö ei tiistaina kiistänyt, etteikö valiokunnista olisi tullut kehujen ohella myös kritiikkiä sotaharjoituksen askelmerkeistä.

- Tällaistakin kritiikkiä on varmasti esitetty - ja voi siinä olla tottakin - mutta mitä tuohon nyt sanoisi: näissä hommissa täytyy kritiikkiäkin kestää.

Ministeri kritisoi samalla median sanavalintoja sotaharjoitusuutisoinnissa. Niinistön mukaan suursotaharjoituksen sijaan pitäisi puhua pääsotaharjoituksesta sekä kutsujen lähettämisen sijaan ulkovaltojen informoinnista.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Porukka ei näköjään ole tajunnut sitä, että tällainen sotaharjoitus tullaan kuitenkin pitämään. Siis juurikin Ruotsin Aurora harjoituksen kaltainen harjoitus, jossa harjoitellaan kansainvälisen avun vastaanottoa. Ja siellä tulee erittäin suurella todennäköisyydellä olemaan mukana myös Patriot ohjuksia, joilla kyetään torjumaan Venäjän Iskandereita.

Helmikuussa eduskunnan hyväksymässä valtioneuvoston puolustuspoliittisessa selonteossa mainitaan tarve ulkomaisen sotilaallisen avun vastaanottamiseen ja avun antamiseen sekä puhutaan myös näiden asioiden harjoittelutarpeesta.

Viime kesänä eduskunnassa säädettiin laki "Kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta". Lain soveltamisalaksi mainitaan avun antaminen toiselle valtiolle, Euroopan unionille tai kansainväliselle järjestölle (Natolle), sekä avun pyytämistä näiltä samoilta tahoilta.

Ongelma tässä Jussi Niinistön julkisuuteen vuotamassa tiedossa taisi lopulta olla vain se, että se häiritsee tulevia presidentinvaaleja. Sauli Niinistön oudon varovaiset kommentit ehkä (toivottavasti) liittyivät tähän. Muutenhan ne olisivat todella kummallisia ottaen huomioon sen, että tällaisen harjoituksen tausta on hyvin tukevasti eduskunnan hyväksymässä valtioneuvoston puolustuspoliittisessa selonteossa sekä eduskunnan säätämässä laissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jussi Niinistö on oikea mies paikallaan. Siinä on mies, joka ajattelee ja toimii Suomen maanpuolustuksen hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tuollaisesta ei tehdä välikysymystä. Siinä olisi ministerin lähtö lähellä ja hyvä olisi kaataa koko hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotimainen painajaisuni. Suomalainen versio Barbarossa operaatiosta. Työnimeksi sopii "operaatio ARPAROSSA". Totta kai tässä arvotaan revanshia Venäjälle NATOn selän takana. Koskaan aikaisemmin angloamerikkalainen ja anglofrankkinen imperialismi (rotschilds dynastia) ei ole hyökännyt Venäjälle tosissaan näin pohjoisista lähtökohdista, pientä kiusantekoa lukuun ottamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muualla kuin Suomessa tuollainen yksinvaltainen ja parlamentarismin vastainen toiminta olisi johtanut välittömästi ministerin eroon. Jussi Niinistön kaltaiset poliittiset broilerit ovat hyvin vaarallisia saatuaan valtakunnallisen päättäjän tehtävän, koska heillä harkinta- ja käsityskyky pettävät oman "ylipäällikkyytensä" luodessa suuruudenhulluja kuvitelmia omasta vallastaan. Siitähän on maailmanhistoria täynnä esimerkkejä, joskin J. Niinistö ei sinne koskaan pääse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hauska havaita, että suomettuminen elää edelleenkin ja voi yllättävän hyvin. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se kutsu ihan televisiossakin näytettiin. Kuinka Kanerva sen voi kiistää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sitä nyt selitetään ja selitetään, kuin pikkukoulupojat ainakin! Kanervakin vanha mies, eikä tiedä oikein miten kiemurtelisi? Ja tämä meidän sotahullu natokiimainen tappajaministeri Niinistö, kuka sitä pissapäätä enää uskoo? Miten meidän hallitusherrat on tämmöisikisi jenkkien juoksu- ja trollipojiksi ryhtyneet? Ilmeisesti dollaripalkkio veroparatiisiin tilille, niimpä nuollaan, nuollaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten mitään kutsua Suomen puolesta olisi voitu antaa kun koko aisiaa ei ole Utvassa edes käsitelty saati että siitä olisi päätöstä?
On toinen asia että Jussilla keulii taas ja vielä täysin väärässä paikassa - Suomessa on demokratia ja hallintomenettelyt, jotka koskevat myös nousukasta puolustusministeriä, jolla keltainen neste kipuaa päähän tämän tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän homma niin mene, että luvataan tulla sellaiseen harjoitukseen, jonka kulkua edes harjoituksen pitäjät eivät vielä ole suunnitelleet. Kyllä tässä oli vasta alustavia kyselyitä halukkuudesta harjoitukseen osallistumisesta.

Kansainvälistä harjoitusta ei voi edes suunnitella, jos ei ole tietoa siitä, keitä siihen olisi tulossa ja millaisella kalustolla ja miehityksellä. Tässä järjestyksessä asiat lienevät ennenkin menneet. Nyt vain Jussi Niinistö halusi jostain syystä esiintyä julkisuudessa jo tässä vaiheessa. Ehkä houkutus oman profiilin nostoon oli liian suuri...

Ruotsin Aurora harjoituksen kaltainen sotilaallisen avun vastaanottamisen harjoittelu on mainittu valtioneuvoston antamassa puolustusselonteossa, joka annettiin helmikuussa eduskunnalle. Tutustukaa urpot siihen ennen kommentointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tietenkään esitetty. Uskotaan, uskotaan, - onhan hallitus kuulu rehellisyydestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seli seli Kanerva. Se mitä Niinistö sanoi on se, mitä Niinistö sanoi. Jos Kanerva ei ole ymmärtänyt asiaa niin onko hänellä ymmärryksessä vikaa? Niinistön sanomiset eivät siitä muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Jussi Niinistö televisiossa näytetyn pätkän mukaan esitti kutsun, mutta Mattis ei reagoinut siihen mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tilanteen ja varmasti asettaa suhteet Venäjään Suomen suhteiden edelle. Toisaalta olisihan se hyvä testata millä asetelmalla Venäjä olisi tuhottavissa ilman omia suurempia vahinkoja. Stalin oli armelias, mutta Putin on arvoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätti miehittämättä Suomen 1944. Oli kiire Berliiniin. Miehitys olisi ollut täysin mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä tuhoutuu biologisella aseella nimeltään Vljadimir Pjutin. Aiempi biologinen ase nimeltään Vljadimir Ljenin jäi hieman vajaaksi. Tarvitaan siis toinenkin geopoliittinen katastrofi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

69
Ely-keskus: Teiden talvikunnossapidossa on ollut ongelmia Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa
24
Näin Oulun vaalipiirin kansanedustajat äänestivät alkoholin prosenttirajan nostosta
20
Valkean joulutorilla Kesäkadulla on kaksi puolta - tunnelma ei vedä vertoja ulkotoreille, mutta eipä ainakaan palele
14
THL: Jos kiukaissa ja takoissa poltettaisiin puut oikein, vältettäisiin 250 ennenaikaista kuolemaa vuodessa
6
Kaupasta saa maaliskuusta alkaen nelosolutta – eduskunta päätti alkoholiprosentin noususta kahdessa tiukassa äänestyksessä
6
Alkoholilaki sisältää muutakin uutta kuin ruokakauppojen nelosoluet - ravintoloiden sääntely kevenee, verotus kiristyy
6
Sulan teräksen roiskeet riskinä - SSAB on tiivistänyt yhteistyötä pelastuslaitoksen kanssa

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Äänestän Väyrystä presidentinvaalissa

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Äänestän Väyrystä presidentinvaalissa

Eilisessä vaalikeskustelussa Niinistö joutui puolustelemaan yhdessä Lipposen kanssa tekemäänsä rahaliittoon liittymisepä... Lue lisää...
...ollakkovaiei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

16.12.

Naapurit

16.12.

Fingerpori

16.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image