Kotimaa

Mainos

Puheenaihe: Onko presidentin toimikausi sopivan mittainen?

Suomen tasavallan presidentin toimikausi kestää kuusi vuotta. Sunnuntaikäräjät pohtii, onko presidentin toimikausi Suomessa sopivan mittainen. KUVA: Jukka Ritola
Kotimaa 14.1.2018 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa presidentin toimikauden pituuteen.

Suomen tasavallan presidentin toimikausi kestää kuusi vuotta. Nykyisen perustuslain mukaan sama henkilö voidaan valita presidentiksi enintään kahdeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi eli 12 vuodeksi.

Yhdysvalloissa presidentin toimikausi on nelivuotinen. Ranskassa virkakauden pituus lyhennettin seitsemästä vuodesta viiteen vuonna 2000. Onko presidentin toimikausi Suomessa sopivan mittainen?

Ratkaisu äänin 3-2 ei ole sopivan mittainen.

Turun yliopiston valtio-opin professorin Matti Wiberg mielestä presidentti-instituutio pitäisi lakkauttaa.

- Presidentti ei ole poliittisessa vastuussa kenellekään. Hän ei vastaa sen enempää valitsijoilleen, eduskunnalle, puolueille kuin medialle. Presidentti voi käyttää valtaansa niin kuin itse parhaaksi katsoo selvittämättä valintojaan kenellekään. Uudelleenvalittu presidentti ei kanna sitäkään vähäistä vastuuta, minkä voi ajatella toiselle kaudelle yrittävällä olevan. Presidentti voi jopa salata toteuttamansa linjan. Instituution lakkauttamisella säästyisi parempaan käyttöön nyt presidenttipeliin tuhlattu energia, Wiberg toteaa.

Myös Vasemmistonuoret lakkauttaisivat presidentin viran. Oskar Olaussen Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuorista sanoo, presidentti-instituutio henkilöi ja epäpolitisoi politiikkaa.

- Nykyisillä valtaoikeuksilla presidentti on tarpeeton, mutta enemmän vallan keskittäminen yhdelle henkilölle olisi epädemokraattista. Presidentti on jäänne ajalta, jolloin haikailtiin vahvoja johtajia ja sellaisena sen paikka on historian romukopassa. Valitettavasti presidentin toimea ei saatane lakkautettua ennen tammikuun 28. päivää. Vaalisloganinamme onkin "Merja Kyllösestä Suomen viimeinen presidentti!"

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi lyhentäisi tasavallan presidentin toimikautta viiteen tai jopa neljään vuoteen, kuten Yhdysvalloissa on.

- Näin turvataan se, ettei valta keskity liikaa ja liian pitkäksi ajaksi.

Näkkäläjärvi myös karisisi yhä presidentin valtaoikeuksia luopumalla esimerkiksi armahdusoikeudesta.

- Se on lähinnä menneisyyden jäänne ajattelusta, jossa kuningas armahti alamaisia. Pidänkin erikoisina sellaisia puheita, joissa kaivataan vahvaa presidenttiä laajoilla valtaoikeuksilla. En kaipaa Kekkosen aikoja, jolloin presidentti oli voimakas vallankäyttäjä myös sisäpolitiikassa ja hajotti eduskuntia. Demokraattisessa parlamentarismissa valta kuuluu kansalle ja eduskunnalle, Näkkäläjärvi sanoo.

Kosti Kontio Oulun läänin kokoomusnuorista sanoo, että nykyinen toimikauden pituus ei ole aiheuttanut uuden perustuslain aikana minkäänlaisia ongelmia, eikä toimivaa järjestelmää tarvitse korjata.

- Nykyiset presidentin valtaoikeudet ovat niin kapeat, että on hankala nähdä, miten pitkähköstä toimikaudesta voisi koitua päänvaivaa. Vaalien järjestäminen tiheämpään toisi vain turhia kustannuksia, ja kuuden vuoden toimikausi tuo Suomen ulkopolitiikkaan tiettyä vakautta. Vertailu Ranskaan ja Yhdysvaltoihin ei mielestäni ole tarkoituksenmukaista, sillä näissä maissa presidentin valtaoikeudet ovat huomattavasti laajemmat.

Myöskään Pohjois-Pohjanmaan keskustanuorten puheenjohtaja Marjut Lehtonen ei pidä presidentin kuusivuotista toimikautta liian pitkänä.

- Presidentin vaalikauden tulee olla mielestäni pidempi kuin eduskunnan. Työn tulee olla pitkäjänteistä ja hallituskausien ylittävää, mikä luo toimintaan kestävää jatkuvuutta. Ulkopolitiikan kannalta on tärkeää luoda suhteita eri maiden päämiesten kanssa. Kuusi vuotta on pitkä aika, mutta sen aikana presidentillä on mahdollisuus toteuttaa monipuolisia ja kestäviä suhteita niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Mitä mieltä olet presidentin toimikauden pituudesta? Entä presidentti-instituutiosta? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Tärkeintä tiedostaa ja muistaa, miksi kausiremotissa viimeisimmäksi on oltu. Kausien pituus on hyvä, mutta kansan tulee saada valita haluamansa henkilön niin usein, kuin tahtoo. Esim.Kekkonen tahtoi itse jo lopettaa seitsemänkymmentä täytettyään, mutta "perässähiihtäjät" saivat poikkeuslupa hankkeellaan Kekkosen suostuvan vielä mukaan ja löytämään vielä perusteluitakin asian tiimoilta. Äärimmäisen tärkeeää on tehdä perustuslakii lisäys, joka kieltää "perässähiihtäjiä" valmistelemasta poikkeusmenettelyjä, missään olosuhteissa. Kansalaisten ratkaisuissa on aina paras näkemys, eikä mikään pieni piiri kykene omaneduntavoitteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi saada uus Kekkonen ja virka-ajaksi 25 vuotta, niin ois jotakin pysyvyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo kuusi vuotta on ihan sopiva aika/kausi.
Perusteena mm. säästetään yhteiskunnan varoja, kun ei tarvitse lyhyin väliajaoin järjestää uusia vaaleja, lisäksi kuudessa vuodessa Presidentti ehtii hyvin paneutua tehtävän hoitoon varsinkin, jos on ensimäistä kautta Presidenttinä.
Mielestäni Presidentin valtaoikeuksia voisi himan palauttaa aikaisemapaan käytäntöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saulin kausi ollut yhtä mutinaa ja saivartelua että paras lakkauttaa koko virka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentin kauden pituus on ok. Mutta se mikä ei ole ok, niin presidentin valtaoikeudet on riisuttu aivan liian alhaiseksi. Prosidentti on suoraan kansan valitsema ylin johtaja jolla on täydellisen suvereeni mandaatti ja toimintavalta yli kaiken. Edes eduskunnan yhteenlasketut äänet eivät yllä samalle tasolle presidentin saamien äänien kanssa.

Globalismi-ideologian paikallinen ilmentymä nimeltään parlamentarismi on poistanut tehokkaasti demokratian yhteiskunnastamme. Tästä syystä on mahdollista, että poliitikot toimivat vastoin kansan tahtoa. Aito muutos on mahdolinen vain aidossa demokratiassa jossa kansa valitsee suoraan johtajansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

6 vuotta on sopiva ja se korkeintaan 2 kertaa samalle henkilölle, kuten nyt onkin.
Kansanedustajien, kuntien luottamushenkilöiden sekä Suomen ev. lut. kirkon luottamushenkilöiden toimikaudet on myös rajattava 4 vuotta / kausi ja korkeintaan 3 kautta, eli yhteensä 12 vuotta kuten pressallakin. Näin pystytään välttämään hyvä- veli ja hyvä- sisko kytköksiä ja näin voidaan taata vaihtuvuus luottamushenkilöissä. Etteivät samat vanhat jo vuosien saatossa kytköksensä vahvistaneet tule valituiksi aina uudelleen, kun aikaraja tuleekin vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa poliittinen virka johon on mahdollista valita vaaleilla joku tietty henkilö. Ja se pitäisi lakkauttaa? Ei ihme, ettei politiikka kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse lakkauttaisin koko presidentin viran ja samalla joutaisi lakkauttaa myös eduskunta, sillä päätöksethän tehdään Brysselissä. Miksi pidetään yllä verorahoilla päällekkäisiä organisaatioita, joista tämä eduskunta on vain Brysselin päätösten kumileimasin. Kun kerran ollaan niin muka Eurooppalaisia, niin ollaan sitten niin perusteellisesti ja mennään mukaan Euroopan Yhdysvaltoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistonuori Oskar Olaussen ja professori Matti Wiberg puhuvat asiaa. Koko presidentti-instituutio on nykyisin aivan turha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

6 vuotta ok, ei tätä vaalihössötystä jaksais useammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentin virka joutaa lakkautettavaksi. Jos virka jatkuu on sopiva pituus 4,5 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusi vuotta olisi hyvä. Neljä liian lyhyt! Sitten myös yhden kerran voi pyrkiä uudelleen! Liian usein vaihdetaan ja nytkin kun näin hyvä Presedentti on niin turhat vaalit näin lyhyelle toimikaudelle! Kansa kyllä oppii mihin vain mutta että nämäkin vaalit maksaa ja kansa maksaa senkin! Tämäkin on nyt sitten sitä politiikkaaa, eli yhteisten asioiden hoitamista vain onko enään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen kausi 4 vuotta ja jos pääsee jatkoon, niin seuraava 6 vuotta, yhteensä 10 vuotta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei tarvitse presidenttiä..turhake virka täläiselle mettäkansalle! Pääministeri riittää hoitaan saman asian!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi kausi riittää eli 6vuotta ja lisäksi yläikäraja, vaikka ikärasismista ei saa puhua, mutta käytäntö työelämässä aivan muuta, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, sekä Koillismaalla ja Itä-Lapissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

338 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paavo Väyrysen tavoite

Sipilä ei ottanut paavoa hallitukseen ja saa nyt nuolla asiaa, otti uunituoreen rikkaan naisen ministeroikseen ja sai ... Lue lisää...
taakseen jätetty löy...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image