Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Psyykkinen sairaus leimaa kantajaansa

Kotimaa  23.9.2013 | STT Muuta tekstin kokoa -+

Psyykkinen häiriö leimaa yhä usein sairastunutta. Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivä Päivi Storgård päätti kertoa julkisesti sairaudestaan vasta, kun hän kyllästyi asian häpeämiseen ja piilotteluun.

– Pelkäsin, että minua katsotaan sen jälkeen vain sairauden läpi. Ja koko ajan vahditaan, onko tuo luotettava ja pystyykö se siihen, mihin pitäisi, Storgård sanoo.

– Psyykkisiin sairauksiin liittyy yhä edelleen sellainen synkkä ja arvaamaton leima. Eli niitä käsitellään aivan toisella tavalla kuin muita sairauksia.

Storgård on saanut paljon kiitosta asian esiin tuomisesta. Erityisesti hän iloitsee virinneestä keskustelusta, joka koskee psyykkisesti sairaiden kohtelua paitsi terveydenhuollossa myös muussa yhteiskunnassa.

– Monet kokevat itsensä huonoksi, koska sairastavat psyykkisesti. Jos jalka olisi poikki, kukaan ei tuntisi itseään huonoksi sen takia. Mutta jos mieli on murtunut, se on aivan toinen juttu. Se on ulkopuolisista asenteista kiinni, Storgård kuvailee.

Myös Mielenterveysseuran kehitysjohtaja, psykiatri Kristian Wahlbeck sanoo, että psyykkisesti sairaaksi leimautumiseen liittyy edelleen vääriä käsityksiä esimerkiksi häiriöiden syistä tai mielenterveyden häiriöistä kärsivien vaarallisuudesta.

– Ei ole mitään näyttöä siitä, että ihmiset, joilla on mielenterveyden häiriö, olisivat yhtään sen väkivaltaisempia kuin muutkaan suomalaiset, Wahlbeck sanoo.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

2/2 kommenttia

Tuntematon
23.9.2013 14:20

Olen aina sanonut, että ihmiselle ei anneta vaihtoehtoja sairauksien kanssa ja kaikki psyykkisesti sairaat ovat silti yhtä arvokkaita ihmisiä kuin kuka tahansa toinenkin. En ole puhunut omasta puolestani, sillä en tiennyt olevani sairas, enkä olettanut, että muistamattomuuteni liittyisi siihen mitenkään. Tiesin vain aina, että osasin sulkea itseni pois joisakin tilanteista, jos osasin tarpeeksi ajoissa varautua niihin ja elinkin lapsuuteni ja nuoruuteni vain olemalla varuillaan. Sen johdosta muistan väkivaltatilanteista vain sen, kun minut otettiin kiinni ja loppu on hukassa. Tietenkin jälkikäteen olin erilaisilla ruhjeilla ja verissäni, mutta sekään ei auttanut muistamaan, vaikka kuulinkin tarkasti, mitä milloinkin oli tapahtunut. Ystävälliset ihmiset ovat kuitenkin leimanneet minut muistittomaksi hulluksi, vaikka muistini onkin hyvä.


Minikurpitsa
23.9.2013 13:31

Jos joskus on ollut henkisesti väsynyt, ei se tarkoita että sitä on aina. Miksi lääkäritkin tuijottaa noita vanhoja sairaskertomuksia, eikä ota tosissaan potilasta joka joskus on ollut niin väsynyt. Sama koskee työpaikkoja, miksi niihinkin yleensäkin ilmoitetaan työntekijän sairaudet ja kaikki. Onhan melkein kaikki suomalaiset poteneet jotain mielialan oiretta, ei se kaikille tee samaa tökkäystä tulevaisuuteen, toisia vaan katsellaan naamatulun mukaan. Miksi suomessa ollaan niin helvatan hanhoillisia, ihmetyttää. Ovat itse jotenkin sairaita nuo jotka jarruttaa toisten elämää.


Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Kotimaa Down Up
Mainos
stats-image
Takaisin ylös