Kotimaa

Mainos

Psyykkinen sairaus leimaa kantajaansa

Kotimaa 23.9.2013 10:13
STT

Psyykkinen häiriö leimaa yhä usein sairastunutta. Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivä Päivi Storgård päätti kertoa julkisesti sairaudestaan vasta, kun hän kyllästyi asian häpeämiseen ja piilotteluun.

– Pelkäsin, että minua katsotaan sen jälkeen vain sairauden läpi. Ja koko ajan vahditaan, onko tuo luotettava ja pystyykö se siihen, mihin pitäisi, Storgård sanoo.

– Psyykkisiin sairauksiin liittyy yhä edelleen sellainen synkkä ja arvaamaton leima. Eli niitä käsitellään aivan toisella tavalla kuin muita sairauksia.

Storgård on saanut paljon kiitosta asian esiin tuomisesta. Erityisesti hän iloitsee virinneestä keskustelusta, joka koskee psyykkisesti sairaiden kohtelua paitsi terveydenhuollossa myös muussa yhteiskunnassa.

– Monet kokevat itsensä huonoksi, koska sairastavat psyykkisesti. Jos jalka olisi poikki, kukaan ei tuntisi itseään huonoksi sen takia. Mutta jos mieli on murtunut, se on aivan toinen juttu. Se on ulkopuolisista asenteista kiinni, Storgård kuvailee.

Myös Mielenterveysseuran kehitysjohtaja, psykiatri Kristian Wahlbeck sanoo, että psyykkisesti sairaaksi leimautumiseen liittyy edelleen vääriä käsityksiä esimerkiksi häiriöiden syistä tai mielenterveyden häiriöistä kärsivien vaarallisuudesta.

– Ei ole mitään näyttöä siitä, että ihmiset, joilla on mielenterveyden häiriö, olisivat yhtään sen väkivaltaisempia kuin muutkaan suomalaiset, Wahlbeck sanoo.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Kommentoi

Olen aina sanonut, että ihmiselle ei anneta vaihtoehtoja sairauksien kanssa ja kaikki psyykkisesti sairaat ovat silti yhtä arvokkaita ihmisiä kuin kuka tahansa toinenkin. En ole puhunut omasta puolestani, sillä en tiennyt olevani sairas, enkä olettanut, että muistamattomuuteni liittyisi siihen mitenkään. Tiesin vain aina, että osasin sulkea itseni pois joisakin tilanteista, jos osasin tarpeeksi ajoissa varautua niihin ja elinkin lapsuuteni ja nuoruuteni vain olemalla varuillaan. Sen johdosta muistan väkivaltatilanteista vain sen, kun minut otettiin kiinni ja loppu on hukassa. Tietenkin jälkikäteen olin erilaisilla ruhjeilla ja verissäni, mutta sekään ei auttanut muistamaan, vaikka kuulinkin tarkasti, mitä milloinkin oli tapahtunut. Ystävälliset ihmiset ovat kuitenkin leimanneet minut muistittomaksi hulluksi, vaikka muistini onkin hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joskus on ollut henkisesti väsynyt, ei se tarkoita että sitä on aina. Miksi lääkäritkin tuijottaa noita vanhoja sairaskertomuksia, eikä ota tosissaan potilasta joka joskus on ollut niin väsynyt. Sama koskee työpaikkoja, miksi niihinkin yleensäkin ilmoitetaan työntekijän sairaudet ja kaikki. Onhan melkein kaikki suomalaiset poteneet jotain mielialan oiretta, ei se kaikille tee samaa tökkäystä tulevaisuuteen, toisia vaan katsellaan naamatulun mukaan. Miksi suomessa ollaan niin helvatan hanhoillisia, ihmetyttää. Ovat itse jotenkin sairaita nuo jotka jarruttaa toisten elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Holmström sen sanoi: eläkkeitä on leikattava

Kenelle hän tuo kysymyksen esitti? Kenen puolesta? Se, että suostuvatko tulevat sukupolvet maksamaan työeläkemaksuja ja... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.8.

Naapurit

19.8.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image