Kotimaa

Psy­ko­te­ra­peut­ti kertoo: Millaisen jäljen uskottomuus jättää petettyyn?

KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 18.5.2018 19:20
Tuulia Viitanen

Millaiset jäljet uskottomuus jättää petettyyn, psykoterapeutti, Väestöliiton parisuhdetiimin esimies Heli Vaaranen?

– Se on traumaattinen tilanne. Se nostaa mieleen kaikki menneet kerrat, kun on elämässä yleensä joutunut pettymään.

Miten uskottomuudesta voi selvitä?

– Se vaatii psykoterapeuttista hoitoa. Yksin ei aina voi selvitä, erityisesti, jos taustalla on paljon luottamusongelmia. Harvoin parit kykenevät puhumalla hoitamaan luottamuksensa kuntoon.

Onko terapia aina ratkaisu?

– Se ei aina auta eteenpäin. Esimerkiksi, jos ihminen ei ole valmis käsittelemään omaa osuuttaan uskottomuudessa. Se voi olla esimerkiksi parisuhteen kylmeneminen ja etääntyminen. Terapiassa tarkastellaan mitä parisuhteessa tapahtui, että siinä tuli tilaa kolmannelle.

Terapiassa tarkastellaan mitä parisuhteessa tapahtui, että siinä tuli tilaa kolmannelle. Se voi olla esimerkiksi parisuhteen kylmeneminen ja etääntyminen.

Miten selättää epäonnistumisen tunne?

– Ymmärtämällä, että täydellistä elämää ei ole. Epäonnistumista seuraa se, että parilla on enemmän tietoa ja kokemusta siitä, miten suhteen voi ajaa vaaraan, ja miten siitä selvitään. Tämä kivulias prosessi vahvistaa suhdetta onnistuessaan.

Miten lapsille tulisi puhua asiasta?

– Mikään tilanne ei tavallisesti ole niin mustavalkoinen, että uskottomuuteen löytyy yksi syyllinen. Lapsille voi kertoa ”vanhempien vaikeuksista olla ystävällisiä toisilleen, ja siksi päädyttiin eri teille”. Mutta älä osoittele syyllistä – asia on paljon monimutkaisempi. Lasten silmissä kumpikin vanhempi on yhtä tärkeä ja rakas, oli uskottomuutta tai ei. Vanhemmuutta ja parisuhdevaikeuksia ei pidä sekoittaa keskenään.

MAINOS

Kommentoi

Miksi pitää pettää. Olin 34 v.naimisissa Rakastin miestäni annoin anteeksi kaikessa. Ajattelin eletään olihan hän sielun kumppani. Sit kävi niin että toinen oli parempi kaikessa. Kävin pohjalla, itse tuho ajatukset, olin huono ihminen. Nousin suosta minuahan ei lannisteta. En voisi satuttaa ketään. Siksi miksi pitää pettää, jos tarvii seikkailua hakee jostain muualta kuin seksistä. Nyt 4v. Sinkkuna alan katsoa elämää ilman miestä. Paljon ihananpaa ja mielikuvistusta elämään.. Varmaa löytyy miehiä ja naisia jolle riittää yksi. Ihanaa kesää kaikille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän maalaisjärkikin sano että pettäminen on kaukana normaalista . Vastauksien perusteella näkee jo että on pettäjä joukossa joilta puuttuu käsitys oikeasta ja väärästä miten sitä toista aikuisteta ihmistä saa kohdella ja jos löytyisi pettämisen normaaliksi teoksi voisit sitten sanoa ennen seurustelua jo pettäminen on mielestäni ihan normaalia niin voi tuleva petetty lähteä kalppii ennen kuin mitään traumoja ehtii syntyä tai edes saa valita mitä haluaa kokea tässä elämässä ja suhteessa. Harva toipuu täysin siitä koskaan niin se sattuu ja jos pettäjä ymmärtää mitä se elämä sen jälkeen on harvemmin petettäisiin paitsi nää psykopaattit on asia erikseen niitä kun riittää ja narsistin piirteitä omaavia ihmisiä että elukatkin jää toiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asioista pitää vain puhua, puhua ja puhua, pitkäkestoinen vuosikausia kestävä psykoterapia voi auttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaimo lähti aikanaan hyvän ystävämme matkaan- edelleen olemme hyviä ystäviä. Ei näitä pettämisiä parane yleistää, jokainen tapaus on omansa, toiset haluavat kylpeä itsesäälissä, toinen on onnellinen, jos toinen on löytänyt paremman. Yleensä "pettäminen" on vain erilaisen seksin hakua, ei sen ihmeelisempää ja miksi pitäisikään. Onhan monella esim. sellaisia seksin muotoja ja fantasioita, joita missään tapauksessa ei halua vaimonsa tai miehensä kanssa harrastaa. Ymmärrän toki, että psykologit haluavat tehdä siitä maailman vaikeimman asian, työtähän se heille teettää, mutta todellisuus on kuitenkin varsin yksinkertaiseen helppoa, niin, jos ei itse halua tehdä siitä vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi petetty ei voi kertoa jo etukäteen, että nyt tilanne on se, että "lähden tilaisuuden tullen vieraisiin"?
Näin tätä asiaa ei toisen osapuolen tarvitse kuulla sivullisten kertomana.
Pettäminen on pettäjälle helppo juttu, mutta kertominen siitä äärimmäisen vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pettämisen takana on aina joku iso ongelma. Jos rakastaa omaa puolisoaan ihan aikuisten oikeesti, niin silloin ei voi pettää, itse en ainakaan semmoiseen pystyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se aina ole ongelma suhteessa. Olen ollut täydellisessä suhteessa, mitä tulee seksin , yhteenkuuluvuuden ja toimivuudessa molemmin puolin (myös miehen omia sanoja) Mutta, kun selkä kääntyi alkoi tapahtua. On vaan ihmisiä joille ei mikään riitä. Hehkutetaan kuinka upeeta on, muttei koskaan niin upeeta, etteikö huomio kelpaisi myös vierailta. On vaan ihmisiä kitka eivät koskaan kasva aikuiseksi. Heidän kannattaisi pysyä sinkkuina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olinko minä niin huono ihminen, että puolisoni etsi lohtua muualta? Vastaus: Olin ja olen edelleen. Minulla ei ole tässä maailmassa mitään virkaa. Seuraukset puhukoot puolestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin taas kaksi riviä ja rupesi ottaan päähän. Lopetin. MILJOONANNEN kerran. Älkää yleistäkö. Pettäminen tarkoittaa lupauksen pettämistä mutta jos lupausta ei ole niin mitäs sitten? Ei ne orgiat silloin ole pettämistä. Puhumattakaan jos mies on mukana. Hirvittävästi loukkaa ja suututtaa kun itselleen normaalista asiasta joku tulee moittimaan. Ihan sama kuin joku tulisi moittimaan sinua että on sairasta että sinulla on koira.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt puhuttiin parisuhteesta, joka siis on tunneside. Seksikimppasopimukset sun muut avoimet ovat ihan eri juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäpä kommentoin kun vanha avioliittolaki oli 5 vuotta nyt harkinta aika puoli vuotta niin siinä aika kultaa muistot joillakin mutta ei minulla kun olin maksajan osassa niin konkreettisesti kuin henkisestikin niin voin olla hyvinkin kostonhaluinen ja pirun katkera ja joitakin kohtaan tunteeton niinkuin minullekin oltiin että ruusuja kaikille mutta niissä on monta piikkiä niitä saatte joka iikka .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettele suomen oikeinkirjoitussäännöt, niin joku käsittää jotain kirjoittamastasi. Yksi lause per asia, pisteet niiden loppuun. Nyt ei hyvällä yritykselläkään käsittänyt mitään tuosta kirjainhehtaaristasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image