Kotimaa

Mainos

Professori: Työ­haas­tat­te­lus­sa ei voi kysyä mitä vain

Kotimaa 21.11.2012 16:04
STT

Työoikeuden asiantuntija tyrmää Elinkeinoelämän keskusliiton kannan siitä, että työhaastattelussa saisi kysyä mitä tahansa. Professori Seppo Koskinen sanoo, että lain mukaan työhaastattelussa saa esittää vain työtehtävien kannalta välittömästi tarpeellisia kysymyksiä.

Työnantaja- ja työntekijäpuoli ovat olleet lain tulkinnasta eri mieltä.

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n mielestä työnhakijalta voidaan kysyä työhaastattelussa ainoastaan työn kannalta järkeviä kysymyksiä.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan laki kieltää vain tarpeettomien henkilötietojen kirjaamisen ylös. Sen sijaan suullisesti voitaisiin puhua mistä tahansa asiasta.

Koskinen kertoo, että lakiasiantuntijoiden mielestä EK kiertää kannallaan lain henkeä.

- Jos säännönmukaisesti kysytään yksityiselämää koskevia asioita, on ilman muuta selvää, että huolellinen työnantaja kirjaa kysytyt asiat ylös, Koskinen huomauttaa.

Professorin mukaan laki on tulkinnanvarainen osittain siksi, että ammatit ovat erilaisia. Esimerkiksi raskaus on lähes aina kielletty kysymys työhaastattelussa.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Kommentoi

Jos et vastaa mitä kysytään niin työnantaja ilmoittaa työkkäriin että oli haluton työhön ja karessi paukahtaa päälle mikä on hyvä kiristyskeino urkkia ihmisestä mitä tahansa koska ei työnhakijaa uskota jos kerrot totuuden työkkärissä vaan pidetään valehtelevana työnvieruksuja josta on nähty montakin esimerkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työssä tapahtuvaa koulutusta vaativaan työhön hakeva nuori nainen ei oma-aloitteisesti tuo ilmi, ettei aio samantien hankkiutua raskaaksi, häntä ei kannata työllistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä juuri perheen perustamisaikeet tulisi selvittääkin. Miksi ihmeessä työnantajan tulisi tietämättään palkata henkilö, joka paikan saatuaan alkaa hankkiutua toistuville äityislomille. Itse työnantajana ainakin palkkaisin mieluummin keski-ikäisen miehen kuin nuorta naista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen uutinen. Uutinen olisi enempi uutinen, jos olisi kerrottu milloin raskaudesta voi kysysä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haastattelussa kannattaa muistaa, että lupaa kysymättä saa nauhoittaa keskustelun, jossa on itse osallisena. Sen perusteella voi hioa omia haastattelutaitoja. Lisäksi tarvittaessa voi osoittaa valinnassa käytetyn syrjiviä perusteita. Olettamahan kaikillä on, että puhutaan niistä asioista, jotka vaikuttavat valintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta jokainen erilainen tapaus voitaisiin ottaa huomioon, siitä tulisi miljoona sivua paksu ja kukaan ei siltikään osaisi sitä ulkoa. Mieti, että jo nyt edellytetään sukkia kutovan mummonkin tietävän tällaiset lainkohdat, mikäli haluisi työllistää yhdenkin kesätyöläisen. Suomessa on äärimmäisen vaikeaa työllistää ketään. Siksi(kin) työttömyys pysyy korkealla. Koko systeemi verotuksineen pitäisi muokata alusta asti uusiksi ja ymmärrettäväksi. Eivät kaikki voi olla lakimiehiä ja oman varsinaisen työnsä lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Otatko kahvia" ei siis ole työtehtävien kannalta välittömästi tarpeellinen kysymys ja sitä ei saa esittää. Työnantaja voi kuitenkin osoittaa kahvikuppia ja sanoa, että tuossa olisi kahvia, sillä se ei ole kysymys, vaan toteamus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Joko kävit Sotapolku.fi;ssä?

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Erityisherkät

Olen itse ja lapsenlapseni on myös. Kaiken näkee ja tuntee yhtäaikaa niin ympäristön, itsensä kuin muutkin. Ja ihmetystä... Lue lisää...
kuitenkin järkeviä

Uutiset osastoittain

Menokalenteri

ma
24.4.
Maria Raasakka ikkunanäyttely
Kulttuuri
ma
24.4.
Elämää ja taidetta
Kulttuuri
ma
24.4.
Höyhtyän Välke
Yhteisöt
ma
24.4.
Eläinmuseo
Kulttuuri

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image