Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Professori: Työhaastattelussa ei voi kysyä mitä vain

Kotimaa  21.11.2012 | STT Muuta tekstin kokoa -+

Työoikeuden asiantuntija tyrmää Elinkeinoelämän keskusliiton kannan siitä, että työhaastattelussa saisi kysyä mitä tahansa. Professori Seppo Koskinen sanoo, että lain mukaan työhaastattelussa saa esittää vain työtehtävien kannalta välittömästi tarpeellisia kysymyksiä.

Työnantaja- ja työntekijäpuoli ovat olleet lain tulkinnasta eri mieltä.

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n mielestä työnhakijalta voidaan kysyä työhaastattelussa ainoastaan työn kannalta järkeviä kysymyksiä.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan laki kieltää vain tarpeettomien henkilötietojen kirjaamisen ylös. Sen sijaan suullisesti voitaisiin puhua mistä tahansa asiasta.

Koskinen kertoo, että lakiasiantuntijoiden mielestä EK kiertää kannallaan lain henkeä.

- Jos säännönmukaisesti kysytään yksityiselämää koskevia asioita, on ilman muuta selvää, että huolellinen työnantaja kirjaa kysytyt asiat ylös, Koskinen huomauttaa.

Professorin mukaan laki on tulkinnanvarainen osittain siksi, että ammatit ovat erilaisia. Esimerkiksi raskaus on lähes aina kielletty kysymys työhaastattelussa.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

11/11 kommenttia

Röntken
26.11.2012 11:45

No enpä kysele raskaudesta kun palkkaan seuraavan röntgenlaitteen käyttäjän.


huuhaata koko keskustelu
22.11.2012 12:19

Jos et vastaa mitä kysytään niin työnantaja ilmoittaa työkkäriin että oli haluton työhön ja karessi paukahtaa päälle mikä on hyvä kiristyskeino urkkia ihmisestä mitä tahansa koska ei työnhakijaa uskota jos kerrot totuuden työkkärissä vaan pidetään valehtelevana työnvieruksuja josta on nähty montakin esimerkkiä.


niksiniksi
21.11.2012 22:14

Saahan sitä kysyä, mutta ei ole pakko vastata!


asd
21.11.2012 21:42

Jos työssä tapahtuvaa koulutusta vaativaan työhön hakeva nuori nainen ei oma-aloitteisesti tuo ilmi, ettei aio samantien hankkiutua raskaaksi, häntä ei kannata työllistää.


ilves
21.11.2012 21:02

Minun mielestä juuri perheen perustamisaikeet tulisi selvittääkin. Miksi ihmeessä työnantajan tulisi tietämättään palkata henkilö, joka paikan saatuaan alkaa hankkiutua toistuville äityislomille. Itse työnantajana ainakin palkkaisin mieluummin keski-ikäisen miehen kuin nuorta naista.


Aijaa?
21.11.2012 18:52

Mielenkiintoinen uutinen. Uutinen olisi enempi uutinen, jos olisi kerrottu milloin raskaudesta voi kysysä?


Puhelin tallentamaan
21.11.2012 18:03

Haastattelussa kannattaa muistaa, että lupaa kysymättä saa nauhoittaa keskustelun, jossa on itse osallisena. Sen perusteella voi hioa omia haastattelutaitoja. Lisäksi tarvittaessa voi osoittaa valinnassa käytetyn syrjiviä perusteita. Olettamahan kaikillä on, että puhutaan niistä asioista, jotka vaikuttavat valintaan.


asfd
21.11.2012 21:24

Ei se parasta luottamussuhdetta rakenna.


def
21.11.2012 17:12

Miksi lakia voi säätää siten, että ei olisi tulkinnan varaa.


fwe
21.11.2012 23:15

Jotta jokainen erilainen tapaus voitaisiin ottaa huomioon, siitä tulisi miljoona sivua paksu ja kukaan ei siltikään osaisi sitä ulkoa. Mieti, että jo nyt edellytetään sukkia kutovan mummonkin tietävän tällaiset lainkohdat, mikäli haluisi työllistää yhdenkin kesätyöläisen. Suomessa on äärimmäisen vaikeaa työllistää ketään. Siksi(kin) työttömyys pysyy korkealla. Koko systeemi verotuksineen pitäisi muokata alusta asti uusiksi ja ymmärrettäväksi. Eivät kaikki voi olla lakimiehiä ja oman varsinaisen työnsä lisäksi.


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
Helpompi olla työllistämättä
21.11.2012 16:38

"Otatko kahvia" ei siis ole työtehtävien kannalta välittömästi tarpeellinen kysymys ja sitä ei saa esittää. Työnantaja voi kuitenkin osoittaa kahvikuppia ja sanoa, että tuossa olisi kahvia, sillä se ei ole kysymys, vaan toteamus


Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Kotimaa Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös