Kotimaa

Professori: Työ­haas­tat­te­lus­sa ei voi kysyä mitä vain

Kotimaa 21.11.2012 16:04
STT

Työoikeuden asiantuntija tyrmää Elinkeinoelämän keskusliiton kannan siitä, että työhaastattelussa saisi kysyä mitä tahansa. Professori Seppo Koskinen sanoo, että lain mukaan työhaastattelussa saa esittää vain työtehtävien kannalta välittömästi tarpeellisia kysymyksiä.

Työnantaja- ja työntekijäpuoli ovat olleet lain tulkinnasta eri mieltä.

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n mielestä työnhakijalta voidaan kysyä työhaastattelussa ainoastaan työn kannalta järkeviä kysymyksiä.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan laki kieltää vain tarpeettomien henkilötietojen kirjaamisen ylös. Sen sijaan suullisesti voitaisiin puhua mistä tahansa asiasta.

Koskinen kertoo, että lakiasiantuntijoiden mielestä EK kiertää kannallaan lain henkeä.

- Jos säännönmukaisesti kysytään yksityiselämää koskevia asioita, on ilman muuta selvää, että huolellinen työnantaja kirjaa kysytyt asiat ylös, Koskinen huomauttaa.

Professorin mukaan laki on tulkinnanvarainen osittain siksi, että ammatit ovat erilaisia. Esimerkiksi raskaus on lähes aina kielletty kysymys työhaastattelussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jos et vastaa mitä kysytään niin työnantaja ilmoittaa työkkäriin että oli haluton työhön ja karessi paukahtaa päälle mikä on hyvä kiristyskeino urkkia ihmisestä mitä tahansa koska ei työnhakijaa uskota jos kerrot totuuden työkkärissä vaan pidetään valehtelevana työnvieruksuja josta on nähty montakin esimerkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työssä tapahtuvaa koulutusta vaativaan työhön hakeva nuori nainen ei oma-aloitteisesti tuo ilmi, ettei aio samantien hankkiutua raskaaksi, häntä ei kannata työllistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä juuri perheen perustamisaikeet tulisi selvittääkin. Miksi ihmeessä työnantajan tulisi tietämättään palkata henkilö, joka paikan saatuaan alkaa hankkiutua toistuville äityislomille. Itse työnantajana ainakin palkkaisin mieluummin keski-ikäisen miehen kuin nuorta naista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen uutinen. Uutinen olisi enempi uutinen, jos olisi kerrottu milloin raskaudesta voi kysysä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haastattelussa kannattaa muistaa, että lupaa kysymättä saa nauhoittaa keskustelun, jossa on itse osallisena. Sen perusteella voi hioa omia haastattelutaitoja. Lisäksi tarvittaessa voi osoittaa valinnassa käytetyn syrjiviä perusteita. Olettamahan kaikillä on, että puhutaan niistä asioista, jotka vaikuttavat valintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta jokainen erilainen tapaus voitaisiin ottaa huomioon, siitä tulisi miljoona sivua paksu ja kukaan ei siltikään osaisi sitä ulkoa. Mieti, että jo nyt edellytetään sukkia kutovan mummonkin tietävän tällaiset lainkohdat, mikäli haluisi työllistää yhdenkin kesätyöläisen. Suomessa on äärimmäisen vaikeaa työllistää ketään. Siksi(kin) työttömyys pysyy korkealla. Koko systeemi verotuksineen pitäisi muokata alusta asti uusiksi ja ymmärrettäväksi. Eivät kaikki voi olla lakimiehiä ja oman varsinaisen työnsä lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Otatko kahvia" ei siis ole työtehtävien kannalta välittömästi tarpeellinen kysymys ja sitä ei saa esittää. Työnantaja voi kuitenkin osoittaa kahvikuppia ja sanoa, että tuossa olisi kahvia, sillä se ei ole kysymys, vaan toteamus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image