Kotimaa

Professori: Hallituksen saa­mat­to­muut­ta peitellään syyttämällä pe­rus­tus­la­ki­tul­kin­to­ja

Keskustan Olli Rehn sanoi Asianajajapäivässä perjantaina, että perustuslain kapea-alaiset tulkinnat hämmästyttävät häntä. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 15.1.2016 18:34
STT

Politiikan ja valtiosääntöoikeuden asiantuntijat kummeksuvat muodikasta tapaa syyttää poliittisten päätösten riittämättömyydestä perustuslakitulkintoja.

Keskustan Olli Rehn sanoi Asianajajapäivässä perjantaina, että perustuslain kapea-alaiset tulkinnat hämmästyttävät häntä. Rehn sanoi myös, että perustuslain keskinäisiä normeja pitäisi pystyä soveltamaan kunkin ajan haasteiden maisemaa vastaan.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta ihmettelee nykyhallituksen edustajien kommentteja siitä, että perustuslaki tai sen tulkinnat olisivat rajoittaneet poliittisia päätöksiä. Hänelle puheet näyttäytyvät yrityksenä saada oma päätöksentekokyvyttömyys näyttämään muiden syyltä.

– Eihän nyt perustuslaki ole kovin paljon voinut olla lainsäädäntötyön esteenä, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei ole vielä kovin montaa lakiesitystä saanut aikaankaan, Ojanen sanoo.

Ojanen itse lukeutuu valtakunnan arvostetuimpiin perustuslakiasiantuntijoihin.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan perustuslain tai sen tulkinnan syyttämisestä on tullut selvästi uusi tyyli politiikkaan ja sen liepeille.

– Esimerkiksi Kimmo Sasin (kok.) viesti oli aiemmin melko samanlainen. Hänenkin mukaansa perustuslaki estää tekemästä sellaista lainsäädäntöä, mitä vaihtuvat tilannevaatimukset edellyttäisivät, Jokisipilä sanoo.

"Kieltää myös suosimisen"

Ojanen uskoo, että perustuslakitulkintojen alituinen syyttely rapauttaa uskottavuuden perustuslakivaliokunnan työltä. Valiokunnassa istuu poliitikkoja, jotka kuulevat päätöksissään asiantuntijoita. Hän uskoo, että nykymenolla perustuslaillinen arviointi siirtyy jonkinlaiseen tuomioistuinkäytäntöön.

– Olen miettinyt, olisiko tämä näin surutonta perustuslain ruttaamista, jos päätökset tulisivat jonkin tuomioistuimen suunnasta, Ojanen sanoo.

Molempien tutkijoiden mukaan perustuslain ajatuksena on pyrkiä takaamaan jatkuvuus ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen lainsäädäntötyössä. Ojasen mukaan perustuslaki ei kuitenkaan estä esimerkiksi leikkauspolitiikkaa vaan sen, että ne eivät voi kuormittaa kohtuuttomasti jotakin tiettyä ryhmää.

– En keksi lähivuosilta muita esimerkkejä perustuslakivaliokunnassa kaatuneista lakiehdotuksista kuin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja tehokkaan katumisen. Jälkimmäisen ongelmana oli se, että se olisi suosinut mielivaltaisesti ulkomaille tulojaan jemmanneita ihmisiä. Perustuslaki kieltää myös jonkun ihmisryhmän suosimisen, Ojanen sanoo.

"Historiallisesti huono tie"

Jokisipilä löytää huolestuttavia esimerkkejä siitä, kun poliittisten tai taloudellisten suhdanteiden nojalla aletaan peukaloida maan perustuslakia. Tällaista tosin kukaan ei ole vielä Suomessa suoraan esittänyt, vaikka kritiikki tulkintoja kohtaan on yleistynyt.

– Jos katsotaan 1900-luvun Euroopan historian dramaattisempia kohtia tai vaikeimpia aikoja, niin yhtenä tunnusmerkkinä on se, että perustuslakiin on lähdetty puuttumaan tai jopa korvaamaan se poliittisten vaatimusten takia. Historiallisesti katsoen se on ollut huono tie.

Myös professori Ojasen mukaan juuri taloudellisesti ja poliittisesti huonot ajat ovat niitä, jolloin testataan maan todellista kykyä noudattaa perustuslakiaan.

Perustuslaki suojaa oikeusvaltiota

– Perustuslaki sisältää Suomen kansalaisten perustavanlaatuiset oikeudet ja velvollisuudet sekä valtion perusrakenteita määrittävän valtiosäännön ytimen.

– Perustuslain ajatuksena on pyrkiä takaamaan jatkuvuus ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen lainsäädäntötyössä. Siksi eduskunta ei saa säätää lakeja, jotka ovat ristiriidassa perustuslain kanssa.

– Perustuslain säätäminen, muuttaminen tai kumoaminen taas on mahdollista vain vaikeutetussa lainsäätämisjärjestyksessä. Tämä vaatii, että eduskunta jättää lakiehdotuksen lepäämään seuraavien eduskuntavaalien yli, jonka jälkeen se täytyy hyväksyä kahden kolmasosan määräenemmistöllä. Eduskunta voi myös julistaa lakiehdotuksen kiireelliseksi viiden kuudesosan äänienemmistöllä.

– Perustuslain toteutumista lainsäädäntötyössä valvoo eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Tyypillistä dosenttimeininkiä. Ensin haukutaan iltapäivälehtien palstoilla kaikki hallituksen aloitteet perustuslain vastaisiksi, sitten kun pitäisi perustella niin yhyy, ei me ehditä, ja muutenkin koko ajan haukutaan meitä perustuslain tulkitsijoita nyyh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset tulkitsevat taas Kalevan kirjoittavan heitä vastaan tai heistä muuten kielteisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on nyt historian surkein hallitus, ei ole saanut kohta vuodessa mitään aikaan, ellei sellaiseksi voi sanoa kansan hajottaminen, uhkailua pakkolailla, vaikka Suomella edellisen hallituksen jälkeen meni ihan hyvin ja nousu oli jo alkanut vahvana. Lisäksi velan otto ilman vastuita on tehty kaikkien aikojen suurimmaksi syömä ja tukivelkana jaettavaksi. Kreikka on saanut ja saamassa lisä miljardinsa Suomelta ilman vakuuta. Kansan rivit on saatu hajalle, työttömyys kasvanut lähes 100 000 uutta, vaikka muualla Euroopassa on työvoimapula. Kansalaisten moraali ja ennen kaikkea työmoraali on hallituksen teoilla (yritetty) viety kokonaan ja se näkyy vaikka nyt pitäisi motivoida maailman parhaat Suomalaiset työntekijät pelastamaan tämän maan rikkaat ja myös isänmaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reeni on ollut aina mitäänsanomaton silmien siristelijä. Tämä mies ei osaa muuta kuin puhua monotonisesti sanomatta mitään. Muka valtiomies. Pyh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihania nuo Rehnin Ollin ilmeet! Tekee niitä ikäänkuin näyttääkseen ajattelevansa jotain asiaa. Oikein keskittyneesti, ja aivan kuin hänellä olisi kapasiteettia päätöksentekoon. Tyhmempi voisi mennä lankaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä se teettää jos yrittää sitteki sitä pitkää matematiikkaa jota reeni on kehunut lukeneensa, kirjastossa vai, heh heh

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Perustuslaki kieltää myös jonkun ihmisryhmän suosimisen" ... Mites pakkoruotsi, kielivaatimukset, kielikiintiöt, koulutuskiintiöt ja kaikki hyvä mitä suomenruotsalaiselle vähemmistölle on pedattu ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni nuo haastatellut tutkijat perustelevat näkemyksensä paljon paremmin kuin perustuslakia moittivat poliitikot (yllätys, yllätys...)

Ehkäpä Rehn on EU:n korkeassa virassa tottunut siihen ettei mistään laeista tai sopimuksista tarvitse välittää, kunhan korkea hyvävelikerho asiat keskenään siunaa. Voi vaikka unohtaa kaikki EU-tason sopimukset esim. velkaelvytyksestä tai pankkien tukemisesta kun näin halutaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvita proffesooreja jotka ei osaa antaa kuin ympäripyöreitä lausuntoja.Mitä tämmösillä tehdään.Ei lausuntoja kannata edes pyytää kun tietää mitä lausutaan...ei mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh hee ,kyllä on ollut hupaisaa katsoa tätä yli-opisto pohjalta tapahtuvaa johtamista,joka perustuu tieteeseen vailla kokemusta ,pitkäjänteisyyttä ja maalaisjärkeä. Niin politikot ,kuin myös yritysjohtajat tulevat suoraan koulun penkiltä herrahissillä "huipulle".
Suomi on lamassa ja pysyy. Toista on Saksassa ,siellä mallina edelleenkin ,että opintojen jälkeen suorittavaan porukkaan ja sieltä pikkuhiljaa ylöspäin , ja sakemanneilla menee hyvin. Vai miten sen Turun "konkurssi "telakan oikein kävi , taitavat laajentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakeja ole vielä tullut ulos, mutta pitäähän ne valmistellakin. Tuo pitäisi dosentinkin tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika monta hallitusta on Suomessa istunut perustuslain kanssa ja selvinnyt / osannut tehdä työnsä siihen sopeutuen. Mitä kertoo tämän hallituksen valitukset huonosta ja joustamattomasta perustuslaista? Huonoa on ollut valmistelu. Jouston puute on ilmeinen hallituksessa itsessään.
Olen tavallinen, rauhallinen kansalainen, mutta jos tämä hallitus lähtee perustuslakia sorkkimaan ja sen tärkeyttä aliarvioimaan, olen minäkin valmis anarkiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ragnar Lassinantti sanoi aikoinaan että,"solekko muuttaa lakia".Näin helppoa se on mm.ruotsin puolella ennen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän Puolassa tehdään parasta aikaa. EU katsoo oikeusvaltion romuttuvan. Ennen EU:a kaikki oli mahdollista, mutta ei enää. Tämäkin yhdistymisen tuomia etuja. Mehän näemme vain kielteiset asiat, emme niitä jotka ovat meille eduksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hallituksenkannalta harmillista että suomesta löytyy vielä ammattitaitoisia ja rehellisiä tutkijoita jotka oivaltavat asia ytimen:Suomen historian tyhmin hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä proffessooreja pitäs isolla luudalla lakaista vähemmäksi.Meillä lausuntojen antajia 15 milj.kansaa varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä osa ei osaa mitään, ja suomalainen ylpeys estää pyytämästä apua?

"Miksei itärajaa suljeta Venäjän siirtolaisilta kuten Norja tohti tehdä jo marraskuussa? Miksi?"

Minusta kysymys on enemmänkin, miksei Suomi lopeta typerää Venäjää kohtaan harrastettua boikottia? Miksei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö perustuslain tehtävä ole juurikin suojella kansalaisia diktatuurilta, vaikka se olisi kuinkakin valistunutta. Perustuslaki antaa juuri sen hitausmomentin, että päätöksiä joudutaan käymään läpi perustellusti ja kansalaisten oikeuksia puntaroiden. Taas tulee esille tämä yritysjohtamistausta, jossa tehdään koko ajan nopeita päätöksiä ja korjausliikkeitä. Ei kansa tällaista kestä. Sipilä tuntuu olevan niin tavoiteorientoitunut, että tyylipisteillä ei ole mitään merkitystä, vikka niillä luotaisiin sitä positivismia ja nousuvoimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image