Kotimaa

Mainos

Presidentin valta on kuin voileipäpöytä - johon on jäänyt niukasti syötävää

Kotimaa 14.1.2018 3:07 | Päivitetty 14.1.2018 3:12
STT

Suomen presidentit ovat olleet hyvin erilaisia vallankäyttäjiä. Perustuslaki säätää presidentin muodolliset valtaoikeudet, mutta käytännössä valta on elänyt poliittisten tilanteiden, kansan odotusten ja presidenttien henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan.

Urho Kekkosen kauteen asti voimassa oli valtiosääntö, joka takasi presidentille hyvin laajat valtaoikeudet. Åbo Akademin emeritusprofessori Dag Anckar on verrannut vanhaa hallitusmuotoa "voileipäpöytään, josta presidentit ovat voineet poimia lautaselleen sopivat annokset".

- Joku on ollut ahmatti ja joku ei, hän sanoo.

Tunnetuin ahmatti oli Kekkonen, joka otti sekä sisä- että ulkopolitiikan suvereenisti haltuunsa. Toiseen ääripäähän sijoittuu K.J. Ståhlberg, joka käytti valtaa selvästi hillitymmin kuin perustuslaki olisi antanut myöten.

Kekkosen kauden jälkeen presidentin valtaa on systemaattisesti vähennetty. EU:hun liittymisen seurauksena presidentin sisäpoliittinen valta on riisuttu ja ulkopolitiikassakin valtaa on siirretty hallitukselle ja eduskunnalle. Voileipäpöytään on jäänyt niukasti syötävää ja liikkumatilaa.

PresidenttiSauli Niinistö on juridisesti Suomen historian vallattomin presidentti. Niinistö on kuitenkin säilyttänyt presidentti-instituution arvovallan ja onnistunut profiloimaan itsensä vahvaksi ulkopolitiikan johtajaksi.

Nykyisen valtiosäännön mukaan "ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa". Jos presidentin ja hallituksen välille tulee kiistaa, ratkaisijaksi nousee eduskunta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Koko presidentin virka pitäisi lakkauttaa tai sitten järjestää oikeita töitä ja valtaa kasvattaa. Mitään kallispalkkaista kahvittajaa ja seremoniapelleä ei tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikaa valtaa on jäänyt silti Presidentille kun Niinistö pystyi tekemään Isäntämaa sopimuksen Naton kanssa ilman Eduskunta käsittelyä ! Kyse on demokratiasta .On tutkittava ,onko sopimus Mitätön !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU vei maalta itsenäisyyden. Presidentin oikeuksien riisuminen ja vieraan vallan valuutta ovat vain pari esimerkkiä monista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

14.1.

Naapurit

16.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image