Kotimaa

Porokello-sovellus sai Poliisin val­ta­kun­nal­li­sen lii­ken­ne­tur­val­li­suus­pal­kin­non

Porokello-sovellus varoittaa, jos tiellä tai sen läheisyydessä on näkynyt poroja. Arkistokuva. KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 25.10.2017 11:20
Kaleva

Porokello-hankkeelle on luovutettu Poliisin valtakunnallinen liikenneturvallisuuspalkinto. Puhelimiin ja navigaattoreihin ladattava Porokello-sovellus varoittaa siitä, jos tiellä tai sen lähettyvillä on nähty poroja viimeisen tunnin aikana.

Ilmoituksen porohavainnoista tekevät ammattiautoilijat, mutta sovelluksen voivat ladata käyttöönsä kaikki autolla liikkuvat. Sovelluksesta tuli heti julkaisemisen jälkeen erittäin suosittu. Parin ensimmäisen viikon aikana se ladattiin yli 15 000 latausta.

Porokello-sovellus on tehty Lapin ely-keskuksen hallinnoiman tutkimus- ja kehityshankkeen puitteissa. Ely-keskuksen ylijohtaja Jaakko Ylinampa on tyytyväinen palkintoon.

– Porokolareita on pyritty vähentämään erilaisilla tavoilla jo pitkään, mutta ennen tätä ei ole löytynyt riittävän tehokasta tapaa. Nyt kun teknologian ja ammattikuljettajien avulla onnistuimme toteuttamaan hyvän ja tehokkaan tuotteen, niin totta kai se lämmittää mieltä ja tuntuu erityisen hyvältä, Ylinampa sanoo tiedotteessa.

Projektipäällikkö Maria Timo-Huhtalan mukaan porokello-sovellus on jo vähentänyt porokolareita.

Poliisi myönsi liikenneturvallisuuspalkinnon nyt kuudetta kertaa. Porokellon valintaa palkinnon saajaksi perusteltiin sillä, että hankkeen idea on hyvä ja tavoitteet riittävän korkealla.

Lapin ely-keskuksen lisäksi Porokello-hankkeessa ovat olleet mukana muun muassa Liikennevirasto, Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy, Milliemallie Oy ja V-Traffic.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ajan joka viikko 250 kilsaa,näillä sivuteillä.
Siellä ei ole mitään hyötyä porokellosta.
Poroja pitkin väliä,mutta onneksi on oppinut olemaan varuillaan.
Nyt kun alkoivat liukkaat kelit.
Tämä palvelee vain yleisillä teillä,jos joku viitsii ilmoitella poroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keväällä ja vähän myöhemmin syksyllä se kello kilisee jatkuvasti, sillä porot ovat silloin maantien laidoilla kaivamassa. Eilen Meltaus-Saarenkylä välillä oli porotokkia tiellä useita ja poroja kymmenittäin. Olisiko ollut erotuksia tien lähellä, kun niin vauhkoina vasattomat vaatimet tormailivat?
Olen joskus julkisesti esittänyt, että talvisin, kun kelkalla ylitetään tietä, ajettaisiin jonkin matkaa tien suuntaisesti vähän kauempana tiestä, niin jälkeä myöten kulkevat porot eivät tulisi suoraan tielle. Ehkä joku silloin säästyisi auton alle jäämiseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmin keino estää porokolarit ja muut porojen aiheuttamat vahingot on laittaa porot aitauksiin kuten muutkin kotieläimet. Samalla loppuisi poronhoitajien vapaa kelkoilla ja mönkijöillä ajelu toisten mailla. Petovahingotkin loppuisi ja se tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi. Vain Saamelaisalueelle vapaa laidunnusoikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nuo "kotieläimet" pitäisi saada pois teiltä ja pihoilta. Älytöntä harrastelua veronmaksajien piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvet, kauriit ja metsäpeurat saisivat kanssa olla varoitettavien listalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä, mitä kautta navigaattorien käyttämän varoitusinfon jakava V-Traffic kerää tiedon isommista sarvipäistä, mutta ainakin navigaattori erottelee selvästi "eläimiä tiellä" ja "iso eläin tiellä" varoitukset selvästi.

Porokelloa tulee käytetyksi vähemmän, eikö se kerro tuota jälkimmäistä ollenkaan?

Oli miten oli, kumpikin on parempi ja ajankohtaisempi varoitus kuin vuosia samassa paikassa seissyt peltinen liikennemerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustelevat sillä että hirvi ei mieti vaan menee...kyllä niitä silti hengailee tien poskella tämän tästä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno sovellus ja kun vielä saisi itsekin klikata porot havaittuaan eikä vaan ammattiautoilijat. Aivan upea valokuva!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei tavalliset käyttäjät voi ilmoittaa apsilla tiellä näkemistään poroista? Jos näin olisi, tuotteesta olisi oikeasti apua. Nythän edellisestä ammattiautoilijasta on voinut kulua vaikka kuinka paljon aikaa. Sivuteillä ammattiautoilijat eivät edes aja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen kirjoittaja on aivan oikeassa .Lapin tiellä liikuttaessa tulisi kaikkien saada tehdä ilmoitus. Pitkään sai nytkin ajaa ettei hälyttänyt vaikka poroja oli tien sivussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Tiedon ajantasaisuus on tässä se juttu ja pelkästään ammattiautoilijat eivät riitä pitämään dataa riittävän tuoreena. Esim. Oulu-Kuusamo välillä sain 5 hälytystä joista yksi oli aiheellinen eli näin poron. Toiset 5 kertaa jäi taas hälyttämättä vaikka porotokka oli selvästi tiealueella. Palvelun data ei siis pysy poron perässä nykyisellä ilmoitusmekanismilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

343 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image