Kotimaa

Poliisille tulee oikeus tutkia ihmisten tavarat huumeiden varalta isoissa ylei­sö­ti­lai­suuk­sis­sa

Poliisille ehdotetaan lisää oikeuksia tehdä turvallisuustarkastuksia. KUVA: SILJA VIITALA
Kotimaa 20.4.2017 16:20
Aki Taponen

Järjestyksenvalvojilla on ollut poliisia suuremmat oikeudet tarkastusten tekemiseen. Poliisi on saanut tutkia vain tilaisuuksiin tulijat ja lähtijät ja aitojen vieressä ulkopuolella olevat.

Poliisi saa nykyistä laajemmat mahdollisuudet tutkia ihmisten tavarat yleisötilaisuuksissa ja esimerkiksi valtiovierailuihin liittyvien tapahtumien yhteydessä ilman mitään rikosepäilyä, jos eduskunta hyväksyy sille torstaina annetun lakiesityksen. Nykyisin poliisi voi tarkastaa ainoastaan tilaisuuksiin saapuvat ja niistä lähtijät sekä tilaisuuksien välittömässä läheisyydessä olevat ihmiset.

Poliisille tulee lakiesityksen mukaan oikeus tarkastaa henkilö paitsi vaaraa aiheuttavien myös muuten kiellettyjen esineiden ja aineiden varalta. Tällaisia ovat esimerkiksi huumausaineet.

Poliisin tekemien turvallisuustarkastusten edellytyksenä on se, että ne on nähty välttämättömäksi suurten tapahtumien riskejä arvioitaessa.

Kokoontumislain nojalla poliisi tai tapahtuman järjestäjä voi määrätä järjestyksenvalvojia tekemään turvallisuustarkastuksia esimerkiksi päihdyttävien aineiden pois ottamiseksi. Nykylain mukaan järjestyksenvalvojalla on ollut suurempi oikeus tehdä turvallisuustarkastuksia kuin poliisilla.

Poliisi voi käyttää myös huumeiden etsintään koulutettua koiraa tarkastusten tekemiseen, kun järjestyksenvalvojalla ei sitä oikeutta ole ollut.

Poliisilain muutoksen on suunniteltu tulemaan voimaan marraskuun alusta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Miten rehellisyys ja rikollisuus liittyvät toisiinsa? Rehellisyys on sitä, ettei valehtele. Rikollisuus on sitä, että tekee asioita, jotka eduskunta on suuressa viisaudessaan lailla kieltänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tuossa lakipykälässä on määritelty iso yleisötilaisuus? Luultavasti ei mitenkään, joten jokainen poliisi määrittelee sen henkilökohtaisesti, joten raja on varmasti erilainen Helsingissä ja Kemijärvellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikko on harhaanjohtava. Tässä ei tutkita huumeita vaan ilmiselvästi vaarallisia esineita, aseita ja pommejakin. Eli terrorismin torjuntaa. Hyvä uudistus. Sitten ei käytetä rasismikorttia vaan tutkitaan ne ulkomaalaistaustaiset miehet ja naiset myös. Eli tarkoittaa myös kaapujen ja hijabien tutkimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän tämä ole tarkoitettu kitkemään joukosta itsemurhapommittajat,kurkunleikkaajat ja pyssymiehet...ainakin sen varjolla tällaisia lakeja meille ajetaan...sitten poliisi roudaa putkaan hippejä festareilla.Työn iloa. Suomessa on aivan omat viholliskuvansa. Eikä varmasti kannata alkaa kiemurtelemaan, ettei joudu kohdelluksi epäiltynä itsemurhapommittajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa. Kiinni saadaan lähinnä pilven polttajia, joista ei ole harmia kenellekkään. Alkoholin vaikutuksen alaisena ne järjestyshäiriöt tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeus tutkia mutta ei oikeutta tehdä asialle mitään järkevää ongelman kitkemiseksi. Sama kuin omaa häntää söisi. Millonhan tulee oikeus toimittaa toimiviin jatkohoitoihin jotta niitä huumeita ei enää ko henkilön tarvitse mukanaan kanniskella jatkossa?
Huume riippuvuus on sairaus jonka johdosta henkilöllä on alentunut kyky selvitä elämässä ja näin ollen hänen terveytensä on vakavassa vaarassa huume tahdon takia. Putkaanko nämä kuuluu? Pakkovieroitukseen kuuluvat ja sellaiseen jonka jälkeen homma ei oikeasti lähde enää lapasesta ja se oma tahto löytyy takaisin ilman huumehöyryn sanelua. Kieltäminen ja rangaistukset ei näissä toimi aiheuttavat vain pahemman kierteen jolla saadaan vain kysyntää kasvatettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä jos alkaisitte tutkimaan niitä jo tulleissa. ELI, portit kiinni. Rajat kiinni.! Irti eurosta ja eu,sta. Milloinkas tämä tajutaan.? Kauanko annetaan huumeiden ensin virrata tulleista sisään, ennen kuin niitä aletaan "kasseista" tonkimaan esille. Voi tätä hölmölän menoa. Siellä eu, missä ongelma.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miksi ihmiset ovat niin innoissaan luovuttamassa oikeuksiaan. "Lainkuuliaisella ei ole mitään salattavaa" ei ole tosi. Se saattaa olla vaikka se pornolehti tai muu "nolo" asia, vaikkei rikollista olekaan. Kansalainen ei myöskään tunne lakeja samoin kuten viranomaiset, kansalainen vastaan poliisi tilanteessa kansalainen on aina huonommassa asemassa. Täysin viattomalta kansalaisen silmin vaikuttava tilanne voi yllättäen kostautua jonkun viranomaisen keksimän kiemuran kautta. Sitten kun on kerran luovuttanut oikeutensa, ei olekaan niin helppo kiemurrella ulos. Mitä jos onkin vaan väärässä paikassa väärään aikaan? Tätäkin tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkempi pitää jatkossa olla, rikollista yritetään tehdä jos pientä viihdekäyttöä kerran vuodessa. "Haittavero" työssäkäyvälle parista erikoissavukkeen hallussapidosta n. 200€ ja ajo-oikeusseuranta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aineita en ole käyttänyt enkä käytä, eikä myöskään kukaan tule kopeloimaan, menee ihan periaatteesta painiksi jos sen haluaa tehdä ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensi kesänä ovat poliisit koirineen kovalla innolla Qstockin porteilla. Jos olet sattunut istumaan linja-autossa penkillä, jossa on aikaisemmin istunut pössyttelijä, ja hengailet festarin laitamilla, koira iloisesti merkkaa sinut. Siinäpä on naapureilla katselemista ja siunailemista kun sinulle tehdään kotietsintä. Tulet olemaan ikuinen puheenaihe taloyhtiössäsi ja ihmiset karttelevat sinua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei se koira sinua merkkaa vaikka istuisit pössyttelijän sylissä linja- auton matkan aikana.
Voi luoja taas mitä selittäjiä.
Koirahan merkkaisi kaikki 50 metrin säteellä pössyttelijästä olleet tuolla sinun hienolla ideologilla.
Koira haistaa huumeet taskusta, laukusta, ei koira reagoi sinun vaatteisiin jos olet istunut samalla penkillä pössyttelijän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan varmasti koira reagoi pienimpäänkiin hajujälkeen. Onhat se nähty satoja kertoja rajavartijat-ohjelmasta, jossa huumekoiran merkkaamalta ei ole löytynyt yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koira ei välitä tippaakaan, jos vaatteissasi on jälki jostain muualta tarttuneena, joten älä viitsi tulla satuilemaan.
Oma koirani on juuri näissä tehtävissä ja tiedä mistä puhun.
Vaikka se on kuinka hauskaa päästä kommentoimaan, niin yrittäkää nyt edes vältellä niitä omien harhojen julkituontia ja keskittykää aiheeseen josta edes hitusen tiedätte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä kyllä hämmentävää huomata, että miten paljon lainsäädännöllä estetään poliisia toimimasta huumerikollisuutta vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainsäädännön esteet eivät ole tähänkään mennessä estäneet poliisia tekemästä juuri niinkuin on huvittanut, tuomioistuimet saattavat jälkikäteen kiinnittää huomiota tehtyihin väärinkäytöksiin mutta koskaan niistä ei ole huomautusta kummempaa sanktiota poliisille tullut. Täällä on poliisilla jo likimain rajattomat oikeudet tehdä rivikansalaiselle ihan mitä vain kun mahdolliset väärinkäytökset pitää kaltoinkohdellun kyetä todistamaankin mikä voi useimmissa tapauksissa olla hivenen hankalaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet huomannut, kukaan ei portteja valvo. Ongelma on siinä, että se tajutaan vasta sitten kun väki hilluu huumenyssäkät taskuissa pitkin mantuja. Jotain on tehtävä asialle, mutta minäkään ei pysty täältä kiikkustuolista tekemään asialle mitään. Tiedän mitä pitäisi tehdä, mutta minulla ei ihan riitä täältä kiikkustuolista siihen natsat.! Hoitaisin asiat kuntoon, mutta kuten sanoin, natsoja ei ole.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

133
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
76
Väyrynen jättää keskustan, palaa eduskuntaan kesäkuussa – "Ei enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä"
64
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia ja parhaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle
53
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
50
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
45
Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja jakoi videon käsittämättömästä ajamisesta suojatiellä - "Säännöt pahasti hakusessa"
39
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

306 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image