Kotimaa

Mainos

Poliisien puoluekannat selvisivät suurkyselyssä – kaksi puoluetta virkavallan suosiossa

KUVA: Helge Murtovaara
Kotimaa 6.3.2016 3:00
Kaisa Hahto, Juha Vainio

Lännen Median suuressa poliisikyselyssä selvitettiin, mitä puolueita poliisit äänestivät viime eduskuntavaaleissa.

Kyselyyn vastasi joka kolmas suomalainen poliisi. Vastaukset osoittavat, että kaksi puoluetta on poliisien suosiossa. Vastaajista noin puolet äänesti viime vaaleissa joko kokoomusta tai perussuomalaisia.

Kyselyyn vastanneista poliiseista 25,1 prosenttia kertoi äänestäneensä kokoomusta viime vaaleissa. Perussuomalaisten kohdalla luku oli 24,4. Vastaajista 21,7 prosenttia ei paljastanut, mitä äänesti.

Poliisien keskuudessa kummatkin mainitut puolueet ovat selvästi suositumpia kuin väestössä keskimäärin. Viime vaaleissa kokoomus sai 18,2 prosenttia ja perussuomalaiset 17,7 prosenttia äänistä.

Keskustaa äänesti viime vaaleissa 15,8 prosenttia kyselyn vastaajista ja demareita vain viisi prosenttia. Vihreitä äänesti 3,3 prosenttia vastanneista. Erityisen epäsuosittu puolue poliisien keskuudessa oli vasemmistoliitto 0,8 prosentilla.

Turvapaikanhakijat nähdään uhkana

Poliisien puoluekanta näkyy vastaustuloksissa esimerkiksi siten, että perussuomalaisia äänestäneiden joukossa turvapaikanhakijatilanne korostuu erittäin suurena turvallisuusuhkana. RKP:n ja vihreiden äänestäjissä on eniten niitä, joiden mielestä uhka on vähäinen. Perussuomalaisia äänestäneet suhtautuivat katupartioihin suopeimmin.

Voivatko kyselyn tulokset kertoa poliisien asenteellisuudesta?

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisissa on nollatoleranssi rasismiin eikä poliisi saa olla asenteellinen. Se lukee poliisilaissa, jossa velvoitetaan käyttäytymään töissä ja vapaalla niin, että poliisin arvo ei kärsi.

– Virkahaussa edellytetään ehdotonta tasapuolisuutta. Jokainen saa ajatella miten vain, mutta virkatehtävissä ja vapaalla on muistettava poliisien käyttäytymissäännöt.

Myös poliisiammattikorkeakoulun tuoreessa turvallisuusraportissa todetaan, että kyselytutkimuksen mukaan ulkomaalaistaustaiset luottavat poliisiin Suomessa lähtökohtaisesti paljon enemmän kuin suomalaiset keskimäärin.

– Se kertoo jostakin. Asenteellisuus rajoittuu yksittäisiin henkilöihin. Yksilöllisiä eroja toki on, kuten kaikissa ammattikunnissa. Suomessa poliisi ei ole voimankäytössäkään ollenkaan samanlainen kuin monen muun maan poliisi, sanoo dosentti Pirjo Jukarainen.

Uupuminen huolestuttaa

Jukarainen kuitenkin huomauttaa, että uupumus saattaa muuttaa toimintakulttuuria ja asennoitumista.

– Me olemme huolissamme poliisien resursseista ja jaksamiskyvystä, jos ja kun turvapaikanhakijoiden määrä yhä kasvaa.

Lännen Median suuressa poliisikyselyssä lähes 80 prosenttia vastaajista piti turvapaikanhakijatilannetta vähintään melko suurena uhkana Suomen turvallisuudelle. Puolet vastaajista piti rasistista rikollisuutta vähintään melko suurena turvallisuusuhkana.

Esimiehinä työskentelevät pitivät uhkaa hieman pienempänä kuin muut poliisit.
Kysely toteutettiin yhteistyössä Suomen poliisijärjestöjen liiton (SPJL) kanssa niin, että se välitti Lännen Mediat kysymykset poliisiyhdistysten jäsenille.

Kyselyyn vastasi 2 489 poliisimiestä.

Lue lisää 06.03.2016 Kalevasta.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (137)

Ei yllätä. Niin sanotut voimainstituutiot joka valtiossa kannattavat ja tukevat valtaapitäviä, jotka markkinataloudessa ovat lähes poikkeuksetta lähtöisin porvareista. Poliisit kuten armeija edustavat lähtökohtaisesti konservatismia omaa kansaa vastaan ja niiden perimmäinen tarkoitus on ylläpitää ja suojella vallitseva valtajärjestelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtopäätökset vailla merkitystä kun vain joka kolmas vastasi. Vai olivatko loputkin samaa mieltä eivät vaan halunneet sitä kertoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi ymmärtää miksi äänestävät Kokoomusta joka leikkaa juuri tavallisilta ja pienituloisilta säälittä. Mukaan lukien poliisit. Kokoomus ajaa hyvin pienen Helsinkiläisen rikkaan joukon etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siiiis.... Jos maailmaa pyöritetään politiikan kautta, niin eikö se ole poliisin työssäkin oma valinta mitä kannattaa. Pöliisikin on ihminen. Perussuomalaisissa on tällä hetkelläkin monta kansanedustajaa, jotka tekevät poliisin työtä. Ei se ole mitään äärijärjestöä. Eikä se kerro mistään poliisin vastakkaisuudesta maahanmuuttajia kohtaan, eikä poliittinen kannanotto ole syynä väsymykseen. Puhtaasti väsyminen tulee työn vaativuuden ja rikosten nousun vuoksi. Aina pitää olla realistinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi poliisien toive toteutuvan; kokkare- ja persuministerit; rahaa ja työpaikkoja lisää poliisivoimiin, ei meillä kansalaisilla ole hätäpäivää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohoh. On poliiseilla hyvät palkat. Neljännes äänesti Kokoomusta. Poliisin palkan täytyy olla jotain 7000€/kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä palkka kuuluu puoluekannatukseen? Minä olen ollut aina köyhä, mutta Kokoomus oli puolueeni vuosikymmenet. Sitten kun nuorisolinjalaiset tekivät Kokoomuksesta vihreän, työväenpuolueen ja asekieltäjäpuolueen, sai Kokoomus mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi käydä niin, että lännenmedia jekuttaja kysyjiä... Kyselyssä selvitettiin kantaa siihen, miten turvapaikka-asia vaikuttaa sisäiseen turvallisuuteen. Sitten uutisoidaan puoluekannasta? Erikoista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihan tuossa missaan sanottu, etta kyselyssa kysyttiin vain kantaa turvapaikka-asioihin. Aika selvasti tuossa uutisessa kerrotaan etta kysyttiin myos puoluekantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä meidän turvallisuus on hyvissä käsissä, kun se on persupoliisien käsissä. Huh huh!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukemisen ymmärtäminen :Peruspoliisien mielestä lukihäiriöiset maahanmuuttajat ovat erityisasemassa ja pääministerin suojeluksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja 99,2 % on muita kuin vasemmistoliittoa!

Oikeasti, voisiko tämän mustavalkoisen ajattelun jo lopettaa. Se, että henkilö äänestää puoluetta X ei tarkoita sitä, että hän vihaisia sydämensä pohjasta kaikkia muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja 21,7 prosenttia ei uskaltanut leimautumisen pelossa sanoa äänestäneensä persuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sen pitäisi yllättää että poliisiin hakeutuu henkilöitä, jotka arvostavat järjestystä, laillisuutta ja turvallisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, kumpa olisivat sitten äänestäneet sellaisia puolueita, jotka tukisivat järjestystä, laillisuutta ja turvallisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostain joskus kauan sitten olen lukenut, että poliisiin ei tulisi tuoda julki poliittista kantaansa. Ilmeisesti ajat muuttuneet tai sitten vain muistan väärin.

Mutta uutisesta sen verran sanottavaa, että vain joka kolmas vastasi ja loppujen lopuksi saatu tulos vastaa aika hyvin meidän muiden kansalaisten antamaa äänestystulosta. Tilastollinen virhe huomioon ottaen tulosta voidaan pitää käytännössä samana kuin eduskuntavaaleissa.

Sitä vielä mietin,että johtuuko vasemmisto liitton epäsuosio siitä, että asiakkaissa, etenkin nuorissa, on heidän edustuksensa suhteettoman korkealla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heheh, sympatiaa ei enää poliiseille heru kun valittelevat pientä palkkaa tai resurssipulaa. Itseaiheutettua. Ehkä kyseessä on psykologinen ilmiö. Kun tekee hanttihommia sitä kuvittelee olevansa vähän ylempi kun äänestää pukuherroja. Aino tie vähän ylöspäin on nuoleskella herroja. Hännystelijä on aina hännystelijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (137)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Rekkojen ylinopeudet

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miten osa ihmisistä ei aikuistu koskaan, osaa kätöstapoja?

Monille suomalaisille rehellisyys ja vittuilu ovat synonyymeja. Ja sivistys on elitismiä. Lue lisää...
Elias Agricola Light

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image