Kotimaa

Mainos

Poliisi käyttää ku­vaus­kop­te­rei­ta yhä enemmän – siniset valot harkinnassa

Poliisi käyttää kuvauskoptereita muun muassa kadonneiden etsinnässä ja rikospaikkatutkinnassa. Aihekuva. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 18.6.2017 16:46
STT, Kaleva

Kuvauskoptereita käytetään yhä laajemmin poliisityössä, muun muassa kadonneiden etsinnässä ja rikospaikkatutkinnassa. Näinä päivinä alkavassa kilpailutuksessa etsitään poliisille aiempaa järeämpää kuvauskalustoa.

Nykyisin poliisilla on koko maassa kuutisenkymmentä kopteria, joilla tehdään 5-15 lentoa päivittäin. Ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta kertoo, että tavoitteena on hankkia koptereita, jotka voivat kantaa lämpökameroita sekä pitkälle ja tarkasti kuvaavia kameroita.

Lämpökameroista on apua muun muassa kadonneiden etsinnässä. Kopterietsintään on panostettu ainakin Lapin poliisilaitoksella, jonka miehittämätön ilma-alustoiminta (RPAS) voitti perjantaina Suomidigin suunnannäyttäjät -kilpailun.

Pisimpään koptereita on Suomen poliisissa käytetty rikospaikkatutkinnassa. Esimerkiksi piiritystilanteessa kopteri voidaan lähettää etukäteen tiedusteluretkelle, jolloin työturvallisuus kasvaa.

Siniset valot poliisikopteriin?

Myös suuria yleisötapahtumia on seurattu koptereiden avulla. Toisin kuin yksityisillä lennättäjillä, poliisilla on lupa lentää myös väkijoukkojen yläpuolella.

Hiljattain mainosvideota kuvannut kopteri ammuttiin alas Asikkalassa. Poliisin kopteria on kerran heitelty kivillä Helsingissä.

Hätönen muistuttaa, että lentokieltoalueen yläpuolella lentävä kopteri voi olla myös viranomaisen. Poliisin kopteria ei tunnista mistään ulkoisesta seikasta, mutta hätäkeskuksella on tieto niiden tekemistä lennoista.

– Tutkimme mahdollisuutta, että poliisin kopterit saataisiin erottumaan sinisillä valoilla. Joissain maissa poliisi käyttää sinistä ja pelastuslaitos punaista valoa.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ehdottomasti siniset valot, että kansa tietää lennokin lentävän asiallisella asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti hyödyllinen kone myös poliisille ja palokunnalle ! Ei se helikopteri ole kuitenkaan sen luotettavampi kuin muidenkaan, jos sitä ihmisten päällä lennättelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni kuvaavat kopterit saavat lentää, mutta pommeja kuljettavavista en tykkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin kopteri on aivan yhtä vaarallinen ihmisten päällä kuin vastaava siviilin kopteri. Jännää, että viranomainen saa aiheuttaa vaaraa. Muussa lentotoiminnassa tällaista ei sallita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva leikki kalu. Voisi laittaa myös sireenin. Tuollahan voisi myös lennättää juoppoputkaan joutuneita kuusamoon, niin ei tarvi ajaa :).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tarpeellinen leikkikalu kylläkin...ja ennenkuin rupeatte kivittämään noita poliisin koptereita kannattaa varmaan miettä että ne kuvaavat myös..:) joten..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Uusi alkoholilaki lisää juomista?

103 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Palvelusetelit tukemaan eläkeläisten hyvinvointia

sivutit jälleen kerran "Typykän mainitseman ongelman. Suomessa tuetaan työikäisiä liikaa, jopa niin, ettei heidän kannat... Lue lisää...
Hienosti
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image