Kotimaa

Pilvi Torsti ja Laura Huhtasaari ottivat yhteen presidentin syntyperästä - Pe­rus­suo­ma­lais­ten pre­si­dent­tieh­do­kas huolissaan "nukkuvista agenteista"

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari puolusti presidentin syntyperävaatimusta.
Kotimaa 11.10.2017 20:28 | Päivitetty 11.10.2017 20:51
STT

Eduskunta väitteli keskiviikkona kansanedustaja Pilvi Torstin (sd.) Suomen presidentin syntyperää koskevasta lakialoitteesta.

Torsti ehdottaa syyskuussa jättämässään lakialoitteessaan perustuslain muuttamista siten, ettei presidentiksi valittavan henkilön enää tarvitsisi olla syntyperäinen Suomen kansalainen, vaan myöhemminkin kansalaisuuden saanut henkilö voisi tulla valituksi presidentiksi.

Torsti perusteli esitystään oikeudenmukaisuudella. Hänen mukaansa 2020-luvun Suomessa kaikkien Suomen kansalaisten pitää yhtä lailla voida pyrkiä presidentiksi.

- Lainsäädännön pitää olla sellaista, että se ei syrji. Tasa-arvo ja mahdollisuudet kuuluvat kaikille, Torsti painotti.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari puolusti presidentin syntyperävaatimusta muun muassa turvallisuusnäkökohdilla, sillä vieraassa maassa syntynyt presidentti voisi hänen mukaansa olla "nukkuva agentti".

- Yhdysvalloissa, Virossa ja Liettuassa on tämä sama syntyperävaatimus, enkä minä koe, että se olisi epäoikeudenmukainen tai epätasa-arvoinen. Jos näihin maihin muuttaisin, niin kunnioittaisin sen valtion päätöksiä, mistä perinteistä se valtio pitää kiinni ja millä perusteella siellä voi hakea mitäkin virkaa, Huhtasaari sanoi.

- Tämä ei mielestäni ole jäänne, tämä on perinne, ja tällä on vahva symbolinen arvo, Huhtasaari jatkoi.

"Viiltävää puhetta"

Torsti ja Ozan Yanar (vihr.) tyrmäsivät Huhtasaaren puheet perinteistä. Yanarin mukaan perinne on huono argumentti epätasa-arvoisen lain puolustamiseksi.

- On erittäin vakavaa puhua perinteestä, kun me puhumme esimerkiksi kansainvälisen adoption kautta Suomeen tulleista tuhansista lapsista. Heillä on perinteensä, he ovat suomalaisia. Nämä ovat puheita, jotka tuntuvat todella viiltäviltä näille lapsille ja heidän vanhemmilleen ja läheisilleen, Torsti puolestaan sanoi.

Torsti muistutti, että syntyperäisen suomalaisuuden vaatimus ei enää koske esimerkiksi pääministeriä, muita ministereitä tai eduskunnan puhemiestä.

- Ylipäätään Suomen oikeusjärjestelmä ei tee eroa syntyperäisten tai myöhemmin Suomen kansalaisuuden saaneiden välillä muuten kuin presidentin kohdalla, Torsti painotti.

Torsti haluaa perustuslain muutoksen valmisteluun niin, että nyt istuva eduskunta ehtii muutoksen käsitellä ja seuraava eduskunta sen viimeistellä, siten että muutos tulisi voimaan vuoden 2024 presidentinvaaleihin.

- Demokratiassa kun vaaleissa valituksi tulemisen ohella on erittäin tärkeää se, kenellä on oikeus asettua ehdolle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Koko presidentin virka on täysin turha, ei ole valtaa, vaan rahan menoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ja muut suomalaiset mitä sillä ymmärretään. Aina on niitä jotka haluavat kalifiksi kalifin paikalle. Presidentiksi tarvitaan syntyperäinen suomalainen niinkuin olis jo ja just. Täällä tehdään avointa yhteiskuntaa ja nakerretaan perustuslakia. Eduskuntalaitoksessa on jo ollut kauan ei alkuperäisiä päättäjiä. Niinpä lainaisin tähän sanonnan: Ruotsalaisia emme ole venäläisiksi emme tahdo tulla olkaamme siis suomalaisia. Monet kulttuurit ovat meille vieraita joita tänne yritetään tuoda. Ei kysymys ole vihasta jos vähän saa arvostelua tai kritiikkiä sillä tämä on Suomi isolla S:llä. Onhan valinnanvapaus olla vai eikö olla mennä vai eikö mennä paras tapa nostaa suomalaista kulttuuria on pitää siitä kiinni. Aito suomalainen on paras presidentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työläisten puolue Demarit siellä keskittää tarmonsa olennaisiin kysymyksiin ja samalla ihmettelevät, että eihän meitä kukaan äänestä? Nooh...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoista äänestäjien aliarvioimista, jos pelkää että presindentiksi äänestettäisiin ulkomailla syntynyt "nukkuva agentti".

No, toisaalta voisihan tuota Amerikoissa valittua presidenttiä luonnehtia "nukkuvaksi agentiksi", vaikka hän lienee syntyperäinen amerikkalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnassa käyty keskustelu on jatkoa vuoden 1918 kuningas haihattelusta. Oli totuttu siihen, jotta kuningas Ruotsissa ja sen jälkeen Tsaari Venäjällä sanoo sen viimeisen sanan, kun Suomalainen ei itse ymmärrä omaa etuaan. Kun Tsaarin Venäjä romahti haettiin Saksasta kuningasta. Saksa romahti niin tehtiin presidentti, joka on melkein kuningas. Siihen jäi vain valu vika tuo Suomalaisuus. Miksikä ei pyydetä Ruotsin kuninkaan poikaa meille elinikäiseksi presidentiksi. Siinä yhtyisivät kaikki edellä luettelemani epäonnistuneet tavoitteet, kuningassukua, ulkomaalainen ja yksinvaltias, joka sanoisi sen viimeisen sanan siitä kuinka tomppelien Suomalaisten tulee asiansa hoitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi presidentin pitäisi olla edes suomalainen? Ei suomalaisuus takaa lojaalisuutta. Kansallisomaisuutemme kuten kaivokset ja sähkönsiirtoverkot on jo kenenkään älähtämättä myyty tahkoamaan rahaa ulkomaisille sijoittajille, kansalaisten terveydenhoitoa ollaan siirtämässä ulkomaisten suursijoittajien haltuun ja suuri osa maan kiinteistöomaisuudesta on jo ulkomaisessa omistuksessa. Ihan omat kansalaiset ovat maan myyneet maan omien lakien mukaan. Kun suomalaiset kansanedustajat ja ministerit myyvät maan, niin presidentin toimivallalla ei sitä estetä, ja presidentin kansalaisuudella saati syntyperällä ei siinä ole kissankusasun vertaa väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen huolissani nukkuvista kreationisteista. Tiedä vaikka heräävät ja rakentavat Nooan arkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti syntyperäinen ja kehäkolmosen ulkopuolella syntynyt suomalainen henkilö, joka on terve mieleltään, eikä ole "suuntautunut" mihinkään suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laura Huhtasaaren mielipiteistä olen ollut monesti erikannalla. Mutta tässä presidentti asiassa olen täysin Lauran kanssa samaa mieltä. Näin se pitää olla, että presidentti on syntyperäinen suomalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä vanha ja järkevä sääntö suojaa meitä venäläiseltä presidentiltä. Pikku vaalihakkeroinnilla voisi pian olla kasoispresidenttiys totta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä näitä vihervasureita riittää joilla näyttää olevan ainoana tavoitteena saada suomi sekasortoon näillä ulostuloilla .
Tarkoitettu vain julkisuus tempauksia jotta tekisivät itsensä tärkeäksi.

Torstin kannattaisi kysyä satamajätkiltä (äänestäjät) ovatko asiassa samaa mieltä

Laura oikeassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida olla Pilvi Torstilla mitään sanottavaa Suomen työttömyysongelmaan ja julkisen talouden surkeaan tilanteeseen. Työttömiä on yli 400 000 ja julkinen talous on kestämättömällä uralla. Torsti askartelee täysin epärelevanttien kysymysten parissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vihreiden kannattaja mutta en ymmärrä sitä miksi Suomen pitää olla koko maailman sosiaalitoimisto ja kaikki virat avoinna kaikille.Ei se ole kestävää kehitystä että me annamme vaikka paidan päältämme,näillä korkeuksilla siinä tulee lopulta vilu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti syntyperäinen Suomalainen ,ei voi olla muuta vaihtoehtoa.Laura on hyvä valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen myös tässä asiassa täysin samaa mieltä Huhtasaaren kanssa. Jo maan turvalllisuuden kannalta on eritttttäääiin tärkeäääää, jotta presidentti on syntyperältään suomalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai presidentin pitää olla syntyperäinen suomalainen, ja niin pitäisi olla myös kansanedustajien ja kaikkien valtion ja kunnanviroissa olevien, poliisista korkeimman oikeuden tuomariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

69
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
57
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
37
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image