Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Pikkutyttöön kohdistuvat piratismiepäilyt hämmästyttävät

Kotimaa  21.11.2012 | STT Muuta tekstin kokoa -+

Helsinkiläiseen pikkutyttöön kohdistuvat piratismiepäilyt herättävät kritiikkiä tekijänoikeuksien kanssa työskentelevissä.

Netin käyttäjien oikeuksia puolustava Effi-yhdistys sekä Piraattipuolue kritisoivat tapausta, jossa poliisi takavarikoi 9-vuotiaan tytön tietokoneen kotietsinnässä.

Tytön isä kertoi keskiviikkona Facebookissa, että tytär oli yrittänyt lokakuussa 2011 koekuunnella Chisun uutta albumia. Tytär päätyi netin hakukoneesta Pirate Bay -palvelimelle, jolta voi ladata laittomasti musiikkia.

Keväällä isä sai Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukselta (TTVK) kirjeen, jossa vaadittiin 600 euron korvausta laittomasti levitetystä äänitallenteesta. Isän mukaan kirjeessä häntä kehotettiin myös allekirjoittamaan vaitiolosopimus. Isä kieltäytyi maksamasta, joten poliisi kävi tiistaina takavarikoimassa tytön tietokoneen.

Piraattipuolueen ja Effin mukaan TTVK toimii tapauksessa kohtuuttomasti.

TTVK:n valvontaiskussa jäi viime syksynä kiinni 28 suomalaista, joista tämä tapaus on yksi. Iltalehden mukaan tapausta tutkitaan tekijänoikeusrikoksena.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

20/47 kommenttia

Virhe.
27.11.2012 19:10

Ostakaa levyt kaupasta.On kalliita, mutta 600 eurolla saa jo monta.


Järkyttynyt
24.11.2012 07:21

Kuinka laillinen on tämä vaadittu vaitiolosopimus???


MIKSI?
23.11.2012 22:58

Chisu sai ilmaista mainosta..Tyhjissä Dvd ja cd levyissäkin pitää maksaa jollekin, vaikka ovat ihan omia tiedostoja varten.


hmm
23.11.2012 21:16

Eikö ole rikos tehdä a) troijalainen, b) saastuttaa tietokone troijalaisella, c) käyttää saastutetun koneen nettiyhteyttä luvatta tai d) lähettää lasku mihinkään perustumattomalla summalla varustettuna. Luulisi olevan selvää, että tästä saadaan nyt oikeatkin päät vadille. Toimintamalli on sen verran korni.


mätlok
23.11.2012 18:41

tekeekö ttvk ja pirate bay yhteistyötä???


Matti Aalto
23.11.2012 23:48

Kyllä tekee. Tässä kiristysrenkaassa on lisäksi mukana Elisa ja poliisi, mahdollisesti myös Chisu.
Vähän vastaavaa yhteistyötä kuin Windowsin ympärillä pyörivä virusbisnes, kyllä sekin yhteispeliä tarvitsee pysyäkseen tuottoisana.


Lakimies
23.11.2012 08:45

Kyllä nyt on puolustajia kun kyseessä on pikkutyttö joka varasti. Mahtaisitteko puolustaa jos tyttö olisi varastanut teiltä esim CD levyn?


Oraakkeli
23.11.2012 12:24

Siitä fyysisen objektin varastamisesta ei olisi millään keinolla saanut väännettyä tytölle 600 Euron korvauksia maksettavaksi.
Ehdotankin että tämä korvaussumma maksetaan lähettämällä TTVK:lle sähköpostiin kuusi kuvaa sadan euron seteleistä. Tai luulisi kolmenkin riittävän, koska näyttää siltä että digitaalinen kopio on arvokkaampi kuin oikea tuote.


Hävitty taistelu
23.11.2012 16:06

Ei taida kannattaa, koska tämä tapaus todistaa poliisin olevan pelkkä käsikassara tekijänoikeusmafialle. Seuraavalla kerralla lähettävät poliisin pamputtamaan tai taserilla shokittamaan tytön isäparkaa.


-.-
23.11.2012 13:57

Lataaminen ei ole varastamista.


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
Joskus tulee stoppi
22.11.2012 20:16

Suomen copyright mafia se vaan esittelee lihaksiaan ja poliisiin verrattavaa valtaansa... kansalaiset muistaisivat kuka käskee.

Poliisikin oli toiminut tilanteessa kuin mafian sotilaat... "Olisi helpompi kaikille jos vaan maksaisit"

Uskomatonta ja muka vielä oikeusvaltio ollaan.


Jykä tienaa tällä?
22.11.2012 20:05

Rekisteröidyllä yhdistyksellä on käsittämätön valta Suomessa, poliisikin toimii juoksupoikana kun halutaan lapsilta kiristää satoja euroja rahaa. Toivottavasti tämän tapauksen myötä TTVKn gestapotaktiikka ja epäinhimillinen mafiamainen bisnesmalli tulee yleisemmin kansan tietoon, nyt on vuosi 2012 ja luulisi voidelluimmankin kansanedustajan jo ymmärtävän että yksityisellä yhdistyksellä ei pitäisi olla oikeutta kiristää rahaa lapsilta taikka saada automaattisesti rahaa piiloveron muodossa ilman että tuottaa yhtään mitään positiivista yhteiskunnalle. Voitte olla varmoja että tätä yhtä paljastunutta tapausta kohti on 100 samanlaista jossa lasten vanhemmat ovat mieluummin maksaneet kiristetyn rahasumman ja allekirjoittaneet vaitiolosopimuksen, mikä on mahdollistanut TTVKn jatkuvan rahankiristyskampanjan. Milloin se loppuu? Kuinka monta muuta elämää TTVKn mafiakavereineen annetaan tuhota ennenkuin lainsäätäjät heräävät horroksestaan? Mikä siinä maksaa??


Mielenkiintoista
22.11.2012 20:00

Enpä tiennytkään että tällainen instanssi kuin TTVK on edes olemassa, ja että se voi käyttää ansoitusta keinonaan mahdollisten rikollisten houkutteluun & paljastamiseen. Ymmärtääkseni poliisi ei viranomaisena voi ryhtyä myymään laitonta tavaraa kadulla/verkossa ja tätä kautta houkutella ihmisiä lain nurjalle puolelle? Tekijänoikeusjärjestö sitten ilmeisesti voi? Mielenkiintoista.


Oraakkeli
22.11.2012 18:36

Nämä tekijänoikeusrikkomuksista seuraavat korvaukset ovat Suomessa kyllä aivan käsittämättömiä. Tässäkin tapauksessa tyttö olisi selvinnyt huomattavasti pienemmillä sanktioilla jos olisi lataamisen sijaan vain reilusti varastanut kyseisen levyn lähimmästä kaupasta.


RoosaP
22.11.2012 17:41

Ei 9-vuotiaan lapsen voi olettaa tietävän, että yhden napin painamisesta voi saada 600 euron korvausvaatimukset ja koneensa takavarikkoon. Jos kaikille kerrottaisiin, mikä lasketaan piratismiksi tällaisilta vahingoilta luultavasti vältyttäisiin. Vanhemmatkin vahtisivat lastensa latailua tarkemmin, jos tietäisivät mikä on salittua ja mikä ei.


Lakimies
23.11.2012 08:40

Lasten vanhempien on tiedettävä mitä voi seurata kun ostavat lapselle tietokoneen ja netin. Ikävä kyllä käräjillä ei voi vedota siihen ettei tiennyt tuon olevan rikos. Tuo on sentään pieni rangaistus yhden napin painamisesta, jotkun saavat elinkautisen yhden napin painamisesta.


Kriminalisoidaan netti alle 18-vuotiailta
23.11.2012 14:36

Helpompaa olisi kieltää netti alle 18-vuotiailta, koska kenelläkään työssäkäyvällä ei ole aikaa vahtia lastensa nettikäyttöä edes silloin kun on itse kotona. Mulla on kolme lasta ja ne pitää ruokkia, siivota pitää sekä huolehtia siitä ilmeisesti että kaikilla neljällä nettipäätteellä on sellaiset sivustot, joilla ei voi klikata väärin. vastuu pitäisi olla niillä joiden omistuksessa musiikki on, jolloin joku kehittäisi nuo lataukset sellaiseksi että niitä ei alaikäiset vahingossa lataisi. Tuo 600 Euroa on varmaan lakimiehelle pieni summa mutta lapsiperheelle se on aika helkutin iso summa.


M
23.11.2012 19:43

Opeta lapsillesi kunnollista tietoturvaa ja internet-tietoutta niin ei tule 600 euron laskuja vaikka lapsesi latailisivatkin laitonta materiaalia.


Matti Aalto
22.11.2012 17:30

Iltalehden mukaan poliisi on sanonut "Olisi helpointa kaikkien kannalta, jos vain maksaisit korvaussumman, joka ei tietääksemme ole edes nelinumeroinen. Silloin hanskamme tippuisivat"

Tällainen kuvaa erittäin hyvin millainen tavallisen ihmisen oikeusturva on yksityisten "laskuttajien", poliisin ja oikeuslaitoksen muodostaman falangin edessä. Nykyään poliisit eivät edes teeskentele että olisivat puolueeton ja riippumaton toimija yhteiskunnassa.


Rehellinen
22.11.2012 16:33

Rosvousta se on piratismi iästä riippumatta! Nykyajan nuoret tietävät varmasti mitä netissä tekevät vaikkei isät tiedä...


Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Kotimaa Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös