Kotimaa

Pihapelit ja -leikit ovat lapselle tärkeintä liikuntaa – kännykkä ja some kannattaa valjastaa apuun

Keinuvuopajan kelmit Sisu Haulos (vas.), Matte Ahola ja Oliver Peuraniemi ottivat nimensä asuinalueestaan. He pelaavat luonnonjäillä ja Rommelin kentän kaukalossa Rovaniemellä. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 10.2.2018 19:16
Riku Lavia

Lapsen tulisi liikkua kolme tuntia päivässä. Liikunnallinen elämäntapa opitaan kotona. Vaikka vanhempi ei itse olisi innokas liikkuja, kannattaa näyttää mallia.

Pihapelit ja -leikit ovat kaikkein tärkein liikuntamuoto lapselle. Ohjattu urheiluharrastus 1-3 kertaa viikossa ei yksin riitä täyttämään lapsen liikunnan tarvetta.

Näin sanoo kouluikäisten lasten liikunnasta väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistoon tekevä Eeva-Kaarina Lampinen. Hän toimii opettajana Lapin urheiluopistolla ja tutkijana Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksessa.

Yleensä suositellaan, että lapsen tulisi liikkua vähintään kaksi tuntia päivässä. Lampisen mukaan se on liian vähän.

– Kun lasketaan kaikki liikkuminen, siis pelit, leikit, pyöräily, kävely, siivoaminen ja niin edelleen, liikuntaa pitäisi kertyä vähintään kolme tuntia päivässä.

Älylaitteiden käyttö ja pelaaminen eivät ole automaattisesti pois liikunnasta, Lampinen muistuttaa. Tutkimusten mukaan paljon liikkuvat lapset myös käyttävät älylaitteita.

Kännykkä ja some kannattaakin valjastaa auttamaan liikuntaa, opettaja ja tutkija vinkkaa. Peli- ja tanssisovellukset voivat innostaa liikkumaan, ja some on hyödyllinen työkalu, kun organisoidaan pihapelejä. 

Vanhempien esimerkki kannustaa

Vanhempien esimerkillä on erittäin suuri merkitys siinä, millainen liikkuja lapsesta kasvaa.

– Jos aktiivista liikuntamallia ei opi perheeltä tai lähipiiriltä, sellaisen omaksuminen myöhemmin päiväkodissa ja koulussa on hyvin vaikeaa, Lampinen kertoo.

Esimerkin näyttäminen lapselle ei tarkoita sitä, että vanhempi katoaa lenkkivaatteissa ulos. Pitää liikkua yhdessä lapsen kanssa.

Aluksi on tärkeintä, että lapsi ylipäänsä tottuu olemaan ulkona.

– Kannetaan lasta rinkassa ja otetaan hänet mukaan pyöräretkelle. Metsässä liikkuessa tulee samalla aloitettua luontokasvatus, Lampinen sanoo.

Vähän isomman lapsen kanssa voi lähteä leikkipuistoon. Vaikka vanhempi ei olisi innokas liikkumaan, kannattaa ottaa itseään niskasta kiinni ja näyttää lapselle mallia, miten telineissä roikutaan. Se tekee hyvää molemmille.

– Vaikka parivuotias ei vielä saa hirveän paljon irti telineistä, hän näkee, mitä muut lapset tekevät. Se inspiroi. Ja pienen lapsen kanssa voi keinua tai kokeilla eri tasapainojuttuja.

3-5-vuotiaalle lapselle leikkipuisto onkin sitten varsinainen paratiisi. Tässä iässä koordinaatio, tasapaino ja liikkuvuus kehittyvät hurjaa vauhtia. Puissa voi kiipeillä valvotusti. Lampinen korostaa, ettei alle kouluikäistä lasta pidä koskaan päästää pihaleikkeihin omin päin.

– Lapset voivat keksiä ihan mitä vaan ja kirjaimellisesti juosta auton alle.

Pelejä voi opettaa jo pienille lapsille

Jo kaksivuotias oppii selkeitä ja yksinkertaisia pelejä. Hän kuitenkin jaksaa keskittyä yhteen asiaan vain hetken aikaa. Pienten lasten pelit pitää suunnitella huolellisesti etukäteen.

Jos pelin säännöt ovat liian monimutkaiset, niitä yksinkertaistetaan. Isommille lapsille pelissä pitää olla riittävästi haastetta. Muuten se ei kiinnosta.

Kun lapset kasvavat isommiksi, vanhempien ei välttämättä tarvitse organisoida jalkapallo- tai jääkiekko-otteluita lasten puolesta. Lampisen kokemuksen mukaan pelit syntyvät usein itsestään, jos asutaan lähellä luistinrataa tai jalkapallokenttää ja pelikavereita löytyy.

Läheskään aina näin ei ole. Silloin vanhempien on syytä tarttua toimeen.

– Olen pannut merkille, että tietynlainen positiivinen yhteisöllisyys on heräämässä uudestaan. Osa vanhemmista on hyvinkin aktiivisia ja organisoi naapuruston lapsille pihapelejä tai kyytejä urheiluharjoituksiin, Lampinen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

73
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
40
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
31
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
24
RKP:ltä ei heru tukea hallitukselle – Sote-uudistus menossa karikkoon
22
Vihreiden Touko Aalto vaatii jo uusia vaaleja – " Eduskunnalle työrauha tai hallituksen lusikat jakoon"
21
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"
20
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image