Kotimaa

Pienikin kiusa on vallan tavoittelua

Neljäsluokkalaiset Anniina Luttinen (vas.), Laura Lukin ja Marianne Uusitalo viihtyvät välitunnilla. Tyrnäväläistytöt kertovat, että joskus pojat nimittelevät tyttöjä mutta tytöt osaavat tarvittaessa vastata samalla mitalla. KUVA: jukka-pekka moilanen
Kotimaa 24.5.2002 0:00
Maria Aitamurto


Oulu
Koulutyön touhussa poika tönäisee tyttöä, tyttö potkaisee pallon pois poikien leikistä, poika nappaa huivin tytön päästä ja naljaisee jotain, tyttö huudahtaa haukkumasanoja takaisin. Kiusaamista, härnäämistä vai tykkäämistä?

Tutkija Tuija Huuki Oulun yliopistolta on selvittänyt väkivallan esiintymismuotoja koulussa. Hän painottaa, ettei kiusaaminen ole pelkkää voimankäyttöä ja aggressiivista toimintaa. Hänen mukaansa väkivaltaa selittää myös valta.

”Sekä tytöt että pojat pelaavat valtapeliä ja järjestävät keskinäisiä suhteitaan väkivallan kautta, se liittyy heidän arkeensa”, hän kertoo. ”Taustalla on vallankäyttö sekä sukupuoli ja sen ilmentäminen. Korkea asema ja suosio ovat päämääriä, joita pojat tavoittelevat todistelemalla omaa maskuliinisuuttaan, ja väkivalta on tässä yksi keino.”

Tutkimus antaa viitteitä siitä, ettei ajatus välttämättä ole vahingoittaa toista tarkoituksellisesti. Ensisijainen tavoite on nostaa omaa asemaa ryhmässä. ”Ikään kuin sivutuotteena harjoitetaan väkivaltaa, painamalla toista järjestyksessä alaspäin.”Tiedostamatonta


Suuri osa oppilaiden väkivallasta ja kiusaamisesta on piiloista ja hienovaraista. Kaiken olemassaoloa ei edes huomaa.

”Kun poika kulkee tytön ohi, hän saattaa tahattomastikin tehdä jonkun liikkeen tyttöä kohti tai vaikkapa tyrkätä häntä paperilla. Jos tilanteessa on kaksi poikaa, toinen tekee vastakontaktin. Tyttö puolestaan väistelee ja yrittää luovia, ikään kuin satuttamatta itseään”, Huuki sanoo.

”Kaikkea tätä ei ehkä voi edes nimetä kiusaamiseksi, eikä poika välttämättä tiedosta käyttäytyvänsä väkivaltaisesti.”

Kiusoittelua perustellaan välillä osoituksena tykkäämisestä. Huuki kuitenkin kyseenalaistaa, miksi juuri poikien tapa osoittaa tykkääminen on sellainen, että tytöt kokevat sen ahdistavana ja miksi tyttöjen on tulkittava pojan väkivaltainen lähestyminen tykkäämiseksi.

Tutkimustaan varten Huuki on haastatellut kuudesluokkalaisia oppilaita ja havainnoinut heidän koulupäiviään. Aineisto on kerätty Suomen pohjoiselta rajaseudulta. Selvitys kertoo, että myös tytöt kiusaavat tyttöjä ja pojat muita poikia. On myös koululuokkia, joissa tytöt hallitsevat, mutta nämä ovat vähemmistössä. Kun tytöt kiusaavat poikia, se tapahtuu etenkin sanojen kautta.Selän takana


Huukin mukaan yleensä tytöt uskaltavat haastaa suoraan lähinnä epäsuosituimpia poikia. Tyttöjen valta-asema ei riitä suosittujen poikien kiusaamiseen. Suosittuja poikia haukutaan vain selän takana, ja heitä halutaan ennemminkin miellyttää. Tutkimusaineiston mukaan muutama tyttö on jopa jättänyt harrastuksensa tai vaihtanut kouluaineita, koska he pelkäävät tukalaa oloa, joka syntyy poikien hampaisiin joutumisesta. Miellyttämisen kautta saattaa saada itselleenkin parempaa sosiaalista asemaa myös tyttöjen keskuudessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
5
"Helsingin huippukokous oli traaginen virhe" - sekä oma puolue että demokraatit syyttävät Trumpia Venäjän nöyristelystä
4
Niinistö toivoo ratkaisuja löytyvän – "ovat nyt jatkossakin valmiita keskustelemaan useista vaikeista erimielisyyksistä"
3
Oululaismies nosti 70 metrin syvyydestä hurjan pedon Norjassa – "Saattaa tarttua vaikka jalkaan kiinni, eikä päästä irti"
3
Oulun keskustaan suunniteltu Varjofestivaali joudutaan perumaan vähäisen lipunmyynnin vuoksi
2
Entisestä soramontusta löytyy Limingan hellepäivien helmi – uusittu Rantakylän uimaranta saa kehuja
2
"En pääse yli, miten hienoa täällä on" – Suomen kesän valoisuus vetosi kansainvälisiin toimittajiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

301 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ei ole kuitenkaan sinultakaan liika vaadittu yrittää ymmärtää yksi ihan yksinkertainen seikka. Maksan korkeita veroja. V... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image