Kotimaa

Pe­rus­suo­ma­lais­ten suuri koh­ta­lon­ky­sy­mys: Jyrkempi Terho vai täysin äkkijyrkkä Halla-aho?

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi pyrkivä Sampo Terho julkisti ohjelmansa perjantaina eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa. KUVA: Lauri Nurmi
Kotimaa 21.4.2017 12:37
Aki Taponen

Perussuomalaisten puheenjohtajavaalista näyttää tulevan linjavaali yhteistyökykyisen mutta nykyistä tiukemman ja täysin äkkijyrkän linjan väliltä.

Oman vaaliohjelmansa perjantaina julkistanut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ei lukinnut omaa kantaansa siihen, pitäisikö puolueen ottaa kansanäänestyksen vaatiminen Suomen EU-jäsenyydestä seuraavien eduskuntavaalien teemaksi. Kynnyskysymys merkitsisi sitä, ettei yhteistyökumppaneita vaalien jälkeen todennäköisesti löydy.

Käytännössä puolue päättäisi silloin jäädä seuraavaksi kaudeksi oppositioon jo ennen vaaleja tekemällään linjauksella.

Kansanäänestykseen suhtautumisesta pitää Terhon mukaan päättää puolueessa demokraattisesti vuoden 2019 alussa. Ylimääräinen puoluekokous toisi vaalien alla sopivasti tarvittavaa julkisuutta kannatustaan paljon menettäneelle hallituspuolueelle.

Siinä missä Terho väläyttää Fixit-kansanäänestyksen ottamista eduskuntavaaliteemaksi, Terhon kilpailija, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on liputtanut selkeästi EU-eron puolesta. Puoluekokous joutuukin Jyväskylässä kesäkuussa tekemään linjavalinnan siitä, jatketaanko yhteistyökykyisellä linjalla, jota voidaan tiukentaa eduskuntavaalien alla, vai vedetäänkö liinat kiinni heti.

Jussi Halla-ahon linja veisi perussuomalaiset ilmeisesti mitä pikimmin oppositioon. Sampo Terhollekaan hallituksessa pysyminen ei ole hänen omien sanojensa mukaan itseisarvo, vaan väline puolueen tavoitteiden saavuttamiseksi. Hän on ”avoin” kansanäänestyksen ottamiselle vaaliteemaksi eli pitää sitä täysin mahdollisena.

Sampo Terho korosti vaaliohjelmansa julkistamistilaisuudessa, että hänen johtamansa puolue olisi monikärkinen eli antaisi vastauksia kaikkien politiikan alojen ongelmiin. Se on tulkittavissa piikiksi Halla-aholle, jonka valinnan on pelätty tekevän perussuomalaisista vain yhden asian liikkeen, jonka ainoana teemana on maahanmuuttovastaisuus.

Perussuomalaisten on Sampo Terhon mukaan luotava puolueelleen uusi alku. Hän lupasi, että jäsenistöä kuullaan uusilla digiajan välineillä ja organisaatiota uusitaan. Jäsenistön kannat asiakysymyksiin selvitettäisiin säännöllisesti järjestettävillä kyselyillä.

Vennamolaiseen tapaan Terho julisti, että puolue uskoo ihmiseen eikä rahavaltaan tai hallintokoneistoihin. Se voi kelvata tänäkin päivänä puolueen ideologiseksi lähtökohdaksi, mutta kompromissien haalistaman puolueen kannattajat kaipaavat selkeämpiä kannanottoja ja enemmän tuloksia hallitusvastuusta.

Pettyneet radikalisoituvat helposti, minkä Halla-aho tietää niin islamisteista kuin oman puolueensa kannattajista - ja tulee varmasti käyttämään sitä hyväkseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Nähdyn ja kuullun perusteella, suurin osa briteistä ei edes ymmärtänyt mistä asioista Brexitissä äännestettiin: Kun koulutus- ja sivistystaso kansalla heilahtelee äärimmäisyydestä toiseen riippuen siitä, että onko elitistisen yksityiskoulun vai laiminlyödyn julkisen puolen koulun kasvatti, ei kaikilta kansalaisilta voida edes edellyttää heidän ymmärtävän äänestyskäyttäytymisensä seurauksia.

Osa äänestäjistä kuvitteli äänestettävän siitä, että otetaanko maahan lisää ulkomaalaisia vai ei, ja siitä, että maksetaanko EU:hun omaa osuutta vai ei. -Vasta äänestyksen jälkeen useimmat pääsivät asiapohjaoisen tiedon ääreen kuulemaan siitä mitä Brexit kokonaisuudessaan tarkoittaisi.

Monelle britille oli yllätys se, että myös he itse joutuisivat hakemaan työlupia ja viisumeita Manner-Eurooppaan matkustaessaan, jos Brexit toteutuisi ja Iso-Britannia eroaisi EU:sta. Skotlannin ja Walesin varsin todennäköinen ero Iso-Britanniasta ja liittyminen EU:hun säikäytti myös monet ymmärtämään, että Iso-Britanniassa on laajoja alueita, jotka olisivat varsinaisia kurjalistoja ilman niiden saamia EU-tukia.

Työväenluokka ymmärsi menettävänsä työpaikkansa Brexitin jälkeen, kun voimaan astuisivat tullit Manner-Eurooppaan vietävistä brittiläisistä tuotteista. Suuret autotehtaat suunnittelivatkin jo muuttavansa tuotantonsa Brittein saarilta Manner-Eurooppaan turvatakseen etunsa kilpailijoihin nähden.

Nigel Farage ja Johnson kävivät värikkään, mutta epärehellisen kampanjan Brexitin puolesta, kertomalla äänestäjilleen vain osan siitä totuudesta mitä Brexit todella tarkoittaisi käytännössä tavallisen rivikansalaisen näkökulmasta tarkasteltuna.

Samaa tekevät Suomessa ne suomalaiset äärimmäisyys(tyhmyys)tahot, jotka ajavat Suomen suhteen Finexittiä, tehdäkseen Suomesta yksinomaan Venäjästä ja Putinin hallinnosta riippuvaisen valtion, venäläisen siirtomaan ja etuvartion de-facto, sen sijaan, että Suomi saisi olla EU-jäsenyyden tuomassa turvassa Venäjän ylivaltapyrkimyksiltä Suomenkin suhteen.

On myös syytä muistaa, että Suomi on vahvasti viennistä riippuva maa. Suomen viennistä 60 % menee EU-maihin. EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus CETA tulee oleellisesti helpottamaan suomalaisten yritysten vientiä Kanadaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajako se on nyt päättänyt etukäteen, mitkä puolueet ovat hallituksessa ja oppositiossa. Demokratiassa käydään ensin vaalit ja sen tuloksen perusteella määräytyy hallitus/oppositio suhde, ainakin sellaiseen maahan minä olen syntynyt.

"Käytännössä puolue päättäisi silloin jäädä seuraavaksi kaudeksi oppositioon jo ennen vaaleja tekemällään linjauksella."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolue onkin ollut soinin puolue,tuleva puheen johtaja tulee muuttaan puolueen linjaa oman näköiseksi.Nyt kun on hallituksessa pitää hallitus ohjelmaa kunniottaa mitä on sovittu pitää myös pitää,rotaksi ei kannata ruveta jos laiva on uppoamassa suomen politiikassa niitäkin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikenlaisia puolueita se maa päällään kantaa,kun ei oo vastuuta,räkytetään,kun on vastuuta ei osata hoitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää olla äänestäjänä aika "tollo", jos enää uskoo yhtään PS-sanahelinää. Puheet ja lupaukset ihan muuta kuin tosiasialliset teot. Jytky oli ja meni eikä uusiudu. Kansa ei unohda petkutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi populisteilla on olla oppositiossa. Voi luvata äänestäjille kaikkea ja moralisoida hallitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terho EI kerro edes omaa kantaansa EU erosta. Ei ole kanttia siihen saatikka muuhun . Suunnittelee jo seuraavan hallituskauden asioita vaikka vielä ovat ehkä? 2 vuotta hallituksessa itse. Jos Terho olisi oikein jämerä niin vaatisi äänestystä heti jos pääsee ps puheenjohtajaksi. Ei tässä kukaan enää vuosia odota. Mutta.....näitä satuja kuulimme jo edellisissä vaaleissa. Harva niitä uskoo enää toiseen kertaan. PS puolue on tuhonsa ansainnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanäänestys olisi turhaa touhua ja rahan heittämistä hukkaan. Suomalaisten suuri enemmistö haluaa pysyä EU:ssa ja eurossa.

Edes Terho ei ole uskottava vaatiessaan EU-eroa. Eihän sitä ollut Soinikaan. Näillä puheilla vain kerätään äänet takametsien mökkien uuninpangoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitus on vaan kiinnittää huomio pois nykyhallituksen leikkaus- ja oikeistopolitiikasta.
Siihen sopii mitä parhaiten EU:n haukkuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini käytti puoluetta henkilökohtaisena ponnahduslautanaan, joten mallioppimisen kautta ihan kumpi vaan. Jytkyjen aika on ohi, uskottavuus on mennyt... Hypitäänkö ponkkua vielä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sampo Terho on käytännössä Soiniakin lepsumpi kaveri. Hän haluaa istua päättäjien saleissa vaikka puolue alta lähtisi sen seurauksena. Halla-Aho on kuitenkin periaatteistaan kiinni pitävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terho ei juhlapuheissaan usko rahavaltaan ja koneistoon, mutta on osa sitä, kuten edeltäjänsä Soini. Opposition esittäjä.
Halla-aho taasen on aito oppositio, mutta ei käytännössä ymmärrä ketä opponoi eikä siten pysty hallitsemaan kokonaisuutta, jossa pitäisi toimia.
Hullunhauskaa viihdettä. Näkymättömät langat repivät ja nykivät sätkynukkeja, jotka poukkoilevat kuin saaliskalat sumpussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isopalkkaisista viroista ei haluta luopua. Suomea ei ajatella tippaakaan tässä sairaassa touhussa. Raha on se joka vetää johtajia puoleensa, eu, tarjoa mitä omituisempia isopalkkaisia virkoja. Siinä menee niin sokeaksi, ettei rahan tulolta näe totuutta. Raha on sokeuttanut johtajiemme mielen, ja päätöshalun hoitaa Suomi ja Suomea jaloilleeen. . Tarina on kuin siinä pikku mosquito laulussa. Jos ahmit vielä niin halkeet, näin ahneelle käy.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-aho on aito oppositio? Hyvinhän tuo on tuntunut viihtyvän halveksimansa EU:n lihapatojen äärellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image