Kotimaa

Mainos

Pe­rus­suo­ma­lais­ten Meri pelkää että kansalaisille sanellaan EU:n hyvyyttä – "Ihan kä­sit­tä­mä­tön­tä puhetta"

Kansanedustajat Leena Meri (ps.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) ajautuivat sanaharkkaan kesken haastattelun Kesärannassa.
Kotimaa 14.3.2018 12:50
Ossi Rajala

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) järjesti virka-asunnollaan Kesärannassa keskiviikkona pyöreän pöydän keskustelun Suomen tulevasta EU-puheenjohtajakaudesta, joka on heinä-joulukuussa 2019. Keskusteluun kutsuttiin kaksi edustajaa kustakin eduskuntaryhmästä.

Sipilän mukaan kaikki eduskuntapuolueet hakevat seuraavalle hallitukselle eräänlaista tarjotinta, josta kevään 2019 eduskuntavaalien pohjalta valittava hallitus voi ottaa sopivia tavoitteita puheenjohtajuuskaudelle.

EU:n neuvoston puheenjohtajuus kiertää EU:n jäsenmaiden kesken puolen vuoden välein. Omaa puolivuotiskautta varten laaditaan oma ohjelma, jota pyritään EU:ssa edistämään.

Keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa esille nostettiin muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaa, työllisyyden parantamista, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltiokehityksen edistämistä, ruokaturvaa, bio- ja kiertotaloutta ja pohjoista ulottuvuutta eli yhteistyötä EU:n, Venäjän, Norjan sekä Islannin välillä.

Samalla toivotaan, että kansalaiset kokisivat EU:n parantavan tavallisten ihmisten elämää.

Pieni riita syntyi

Kokousta kiiteltiin tiedotustilaisuudessa hyvähenkiseksi, mutta tavoitteista saatiin myös pieni riita aikaan.

– Kansalaiskeskustelun lähtökohta tuntuu olevan se, että integraatiota ja EU:ta on syvennettävä. Valmiina tavoitteena tuntuu olevan se, että kansalaisten uskoa EU:n hyvyyteen on vahvistettava, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri arvosteli.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki hermostui tästä.

– On vastenmielistä, että Perussuomalaiset puhuu muiden puolesta muuta kuin mitä kokouksessa on sanottu. Ihan käsittämätöntä puhetta. Se, että sanotaan, ettei EU:n legitimiteettiin luoteta, ei tarkoita valmista tavoitetta kansalaiskeskustelulle, Arhinmäki latasi.

– Kyllä te kokouksessa siihen suuntaan puhuitte, mutta nyt median edessä puhutte toisin. Ei haluta, että kukaan olisi eri mieltä, Meri sanoi.

Kolmikko muodostetaan

Puheenjohtajuutta hoitavat jäsenmaat tekevät tiivistä yhteistyötä kolmen maan ryhmissä eli "puheenjohtajakolmikkoina". Järjestelmä otettiin käyttöön Lissabonin sopimuksella vuonna 2009.

Puheenjohtajakolmikko asettaa pitkän aikavälin tavoitteet ja laatii yhteisen ohjelman, jossa luetellaan asiat ja pääaiheet, joita neuvosto 18 kuukauden aikana käsittelee. Tämän ohjelman pohjalta kukin kolmesta maasta laatii oman yksityiskohtaisemman puolivuotisohjelmansa.

Tämänhetkisen puheenjohtajakolmikon muodostavat Viro, Bulgaria ja Itävalta.

Suomea ennen on Romanian vuoro johtaa puhetta ja Suomen jälkeen vuorossa on Kroatia.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Timo Soinillakin oli oikein iskulause, ”Missä Eu siellä ongelma”, jostakin kumman syystä Timo ei ole sitä sanonut enää pariin vuoteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu on joillekin kuin luvattu maa, jonka auvossa eläminen johtaa taivasten valtakuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyttenkinhän se EU maaräilee mutta kun Suomenherrat eivät ota kaikkia määräyksiätodesta vaan ainoastaan ne joilla on Herrojenmielestä tarvetta, Miten sitten on esim, Autovero jota EU on käskenyt poistamaan monesti vai odotaakone että EU pakottaa????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse olla liian huolissaan. Kyllä me tiedämme kuinka paha EU on. Se ei ole muuta kuin eliitin märkä uni Euroopan kansojen kontrolloinnista. EU:lla ei ole aitoa tulevaisuutta, koska Euroopan kansat eivät halua elää tuollaisessa kauhistuttavassa kontrollissa ja hirttosilmukassa. EU kaatuu 100% varmuudella ja voimme huoletta rauhoittua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

6
Ikitie ja Tuntematon sotilas kahmivat Jusseja – yleisö-Jussin hakenut Aku Louhimies liikuttui anteeksipyyntöjä esittäessään
3
Liminkalainen Onni Wiljami Kinnunen menestyi Fotofinlandiassa – kilpailun uusiutuminen herätti keskustelua kuvankäsittelystä
2
Keskustan hallituskumppanit edelleen nihkeitä sähköpyörätuelle, vaikka tukimalli muuttuisikin
2
Aseella kehuskellut reppumies aiheutti mittavan poliisioperaation – raskaasti aseistautuneet poliisit valtasivat Raksilan
2
Jussi-gaalassa kannanottona valkoinen nauha – palkintoehdokas Tommi Korpela: Louhimiehen tapaus tuli puskista
1
Syyttäjä: Kittilä-päättäjät uhkailivat ja painostivat kunnanjohtajaa ja terrorisoivat tämän työtä – lopulta irtisanoivat laittomasti
1
Ikea-miljardööri Kamprad jätti puolet rahoistaan Pohjois-Ruotsin kehittämiseen
Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

Kun puhutaan eläkkeistä ja 8eläkeläisistä, niin on aika mautonta väittää, että silloin puhutaan köyhyydestä ja köyhistä.... Lue lisää...
Nurinperin

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.3.

Naapurit

24.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image