Kotimaa

Pelaaminen ei au­to­maat­ti­ses­ti innosta oppilaita matematiikan pariin – hyvä grafiikka ja palkinnot lisäävät motivaatiota

Oppimispelejä käytetään peruskouluissa osana opetusta. Tutkimukset eivät ole kuitenkaan löytäneet pelillisyyden ja hyvän opiskelumotivaation välillä yksiselitteistä yhteyttä. Kuva toisesta pelistä. KUVA: Kari Mankonen
Kotimaa 13.6.2018 17:05
Riina Rastas

Matematiikkapeli Number Navigation Game ei motivoinut oppilaita opiskelemaan. Oppimispelit parantavat oppimistuloksia, mutteivät välttämättä lisää motivaatiota.

Oppimispelit eivät automaattisesti motivoikaan opiskelemaan, selvisi Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Matematiikkaan keskittynyt suomalainen Number Navigation Game auttoi oppimisessa, muttei vaikuttanut oppilaiden motivaatioon. Oppilaiden haluun pelata vaikutti lähinnä kiinnostus matematiikkaa kohtaan.

Projektin parissa työskentelevä Gabriela Rodriguez-Aflecht kertoo, että työryhmä on kehitellyt uutta versiota, jossa on otettu oppilaiden toiveet huomioon.

– Työryhmä on parantanut pelin grafiikkaa, lisännyt onnistumisista saatavia palkintoja ja luonut pelaajalle mahdollisuuden räätälöidä pelin ominaisuuksia haluamansa mukaisesti.

Turun yliopistossa kehitetyssä Number Navigation Game -pelissä on tarkoitus liikkua laivalla ja kerätä materiaaleja matemaattisia pulmia ratkaisemalla. Oppilaan tulee siirtyä laivalla tiettyyn numeroituun kohtaan kirjoittamalla laskutoimitus, jonka tulos vastaa kohdassa olevaa numeroa.

– Esimerkiksi, jos oppilas haluaa liikkua kohtaan 50, on hänen kirjoitettava 100–50 päästäkseen eteenpäin, Rodriguez-Aflecht selventää.

Suomen perusopetuksen opetussuunnitelmassa todetaan, että oppimispelit ovat oppimistyökaluna motivoivia. Lisäksi aikaisemmissa tutkimuksissa on huomattu, että opettajat uskovat oppimispelien motivoivan oppilaita. Rodriguez-Aflecht ei yllättynyt poikkeavasta tuloksesta.

– Tutkimukset, joissa oppimispelit ovat parantaneet oppilaiden motivaatiota, on tehty todella pienellä alle 40 osallistujan otannalla ja osallistujat ovat pelanneet tutkittavaa peliä vain vähän aikaa.

Tutkimustulos poikkeaa Rodriguez-Aflechtin mukaan aikaisemmista myös siksi, että siinä on tutkittu pelin vaikutusta motivaatioon yleisesti.

– Monissa aikaisemmissa tutkimuksissa on verrattu oppilaiden motivaatiota pelien ja perinteisemmän työskentelytavan välillä.

Tutkimukseen osallistui Suomessa yli tuhat 4.–6. -luokkalaista. Tutkimus tehtiin myös Meksikossa yli tuhannelle viidesluokkalaiselle samanlaisin tuloksin. Meksikossa puolet oppilaista pelasi peliä vapaaehtoisesti kotona ja toinen puoli koulussa. Odotusten vastaisesti koulussa pelanneet viihtyivät pelin ääressä kotona pelanneita pidempään.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

48
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
30
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
25
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
21
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
17
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
14
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

179 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image