Kotimaa

Mainos

Pakettiauto ja porotokka törmäsivät Ylitorniolla – jopa 16 poroa menehtyi

Jopa 16 poroa kuoli liikenneonnettomuudessa Ylitorniolla. Kuvan porot eivät liity tapaukseen. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 6.11.2017 19:34
Kaleva

Yli kymmenen poroa menehtyi pakettiauton ja porotokan törmäyksessä Ylitorniolla maanantai-iltapäivänä. 

Päivystävä palomestari Pasi Lahtinen Lapin pelastuslaitokselta kertoo, että henkensä menetti 10-16 poroa. 

– Kyllä se lähempänä sitä kuuttatoista on, Lahtinen kertoo. 

Onnettomuus sattui valtatie 21:llä Ylitornion Kaulirannan ja Aavasaksan välisellä tieosuudella. Onnettomuuspaikalla tie kulkee kahden pellon välissä.

– Porot olivat tulleet pellolta tielle, Lahtinen toteaa.

Pakettiauton kuljettaja selvisi törmäyksestä vammoitta. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että onnettomuuspaikka on siivottu ja porojen omistaja on käynyt noutamassa menehtyneet eläimet.

Toinen kaista oli suljettuna onnettomuuden raivaustöiden vuoksi puoli tuntia. Hälytys pienestä tieliikenneonnettomuudesta tuli kello 17:22. 

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Älähän nyt viitsi naurattaa, ei todellakaan ole tilannenopuden syy.
Porojen paikka ei ole maantiellä toikkaroida ja siitä pitää omistaja huolehtia, etteivät aiheuta tuollaista vahinkoa autoille ja autoilijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla on väline ja se sanoo että voihan ne porot kiertää niissä aitauksissakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lapinmies ei laita poroille lisähivenaineita, suolaa ym. muita mineraaleja ja ehkäpä heinääkin jonnekkin kauemmaksi maantien vierustoilta? Mahdollisesti näin vältettäisiin muutamia autojen törmäysksiä poroeläimiin, ja poroja säästyisi kitumuskuolemalta, joka on osana, kun auto vaurioitta poron jalat törmäyksessää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asioista ymärtämättömille tiedoksi että poroja ei saa laittaa aitauksiin koska se rikkoo porolle ominaista kiertoa. Jos laitetaan aitauksia hullunkiilto silmissä joka paikkaan se se hullua on; ajatelkaa jos on siihen väline jota kyllä epäilen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa paljon katteellisia poromiehille. Poroja on ollut vuosikymmeniä ja liikennemerkit tienvarsilla. Mikä kumma tuossa on, että nyt sitten pitäs rakentaa kuin Trump muuria Meksikon rajalle. Lakatkaa höpöttämästä joutavia. Porot saa laiduntaa kuten ennenkin ja sillä hyvä. Tarvitteekos sitä jatkuvasti ajaa yli rajotusten, voi sitä vähän hiljempaakin ajella. Ei kellään ole niin hoppu muilla kuin hälytysajoneuvoilla. Ja jarrut on joka autossa, varmaan toimivatkin, eikä porot koskaan tule yllättäen, jos vain pitää silmät auki ja lakkaa näpelehtimästä kännykkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen yrittänyt kysyä monta kertaa, että mistä poromiehille ollaan kateellisia? Aina kun tulee vähänkin kriittistä palautetta poroista niin heti sanotaan, että kateelliset vain puhuu. Seuraavassa lausessa valitetaan kuinka kannatamatonta ja kovaa työtä porohomma on. MITÄ ME SIIS KADEHDITAAN PORONOMISTAMISESSA???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän poronhoitoa kohtaan ole vihaa,vaan kun poronhoitajat eivät hoida porojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Niin ja se pask valuu pohjoisesta ikävä kyllä.
Poroja saa olla, mutta ei toisten omistamina tarvitse kulkea toisten mailla ja pihoilla, eikä varsinkaan maanteillä.
itaukseen kaikki porot, tai sitten vapaaksi riistaksi.
Koitahan sinäkin hiukan käyttää järkeä, mitä ammennat näppäimistöstäsi.
Reilu enemmistö on sitä mieltä, että porot pois tuhoamasta luontoa ja aidatulle alueelle nämä tuholaiset on laitettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä noiden kommenttien ( itse samaa mieltä) pitää herättää päättäjät uudistamaan poronhoitolaki. Porot ilmanmuuta aitauksiin, säästyy yhteiskunnalta melkoinen summa vuosittain ja loppuu ainainen riita poromiehet vastaan porottomat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä niissä poroissa on niin erityistä, että ovat jonkun omaisuutta, mutta silti juoksentelevat toisten mailla syömässä ja sotkemassa kasvimaat kesällä? Talvella roikuvat muuten vaan teillä ihmisten harmina? Ei lehmiäkään saa päästää toisten pelloille ja maille syömään. Tai tielle haittaamaan liikennettä. Porot aitaukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on erittäin hyvä kysymys. Kysymys on elinkeinosta, jonka tuotantoresurssit tulevat toisten omaisuudesta. Voisiko joku kertoa, miksi tämä on näin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porot aitaan kaikkialla muualla paitsi Saamelaisalueella. Samalla poronhoitajilta pois vapaa liikkumisoikeus moottoriajoneuvoilla toisten mailla. Ei siellä saa muutkaan polkea toisten taimikoita ilman lupaa ja korvausvelvoitetta.
Jos tämä ei toteudu, niin sitten poronhoitajat on laitettava maksamaan porojen aiheuttamat vahingot niin tiellä kuin pelloilla ja pihoilla. Varmasti ovat porot sen jälkeen ympärivuotisesti aidassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aavasaksan -Kuivakankaan-Rahtulan törmäyspaikassa on katuvalot vain toisella puolella tien reunalla ja porot taisivat tulla nimenomaan pimeän puolelta. Valaistuksessa on iso kontrasti, eikä autoissa kaukovaloja käytetä. Pitkän suoran takia (lienee pari km) joutuu puolivalot laittamaan päälle mahdollisen vastaantulijan vuoksi. Asian olisi voinut estää vain tiputtamalla nopeus tosi alas ( ehdottomasti alle 50 km) vaan kuka tuossa kohdassa ajaa niin hitaasti? Ei kukaan koska jpa rekat ajavat rajoitinta vasten niin että "vihellys kuuluu".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poron omistajat pitää lailla määrätä pitämään poronsa aitauksissa, niin kuin muutkin tuotanto eläimet pidetään ! Lakiin pitää tehdä muutos, kansa vaatii tätä !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poronhoito tulisi lopettaa ja panna porot metsästettäväksi. Tulisi halvemmaksi, jos valtio elättäisi nykyiset poromiehet ja -naiset koteihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poromiehet korvaamaan autoilijoille vahingot,olis jännä nähä montako poroa olis sen jälkeen liikenteen riesana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porot aitaukseen. Miksi yhteiskunnan pitäisi maksaa korvauksia siitä, että poromies ei hoida eläimiään. Jopa ruokintapaikkoja on ollut teiden varsilla, jolloin poroja on jäänyt autojen alle normaalia enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

104
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
77
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
47
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
40
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
36
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
31
Kukkonen ei hätkähdä kohinaa ympärillään – "Isossa kuvassa vain hyvä asia"
29
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

270 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image