Kotimaa

Mainos

Päivi Nerg: Laittomasti maahan jäävät iso tur­val­li­suus­ris­ki, jota Suomessa ei ennen ole ollut

Päivi Nerg kuvaa syyskuuta 2015 kiperimpänä aikana vuonna 2012 alkaneella työjaksollaan sisäministeriön kansliapäällikkönä. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 13.1.2018 7:00
Hannamari Ahonen

Sisäministeriön kansliapäällikkönä vuodenvaihteeseen asti olleen Nergin mukaan arvio on, että 5000 turvapaikanhakijaa saa lopullisen kielteisen päätöksen.

Syyskuussa 2015 Tornioon alkoi tulla bussilasteittain turvapaikanhakijoita. Etenkin Oulun ja Helsingin poliisiasemilta oli jo tullut viestejä kasvavasta virrasta. Kesäkuusta alkaen sisäministeriössä oli seurattu tarkasti myös Ruotsia.

- Hienoista aavistusta alkoi olla, mutta emme uskoneet, että koko eurooppalainen järjestelmä pettää, niin että ihmiset eivät jääkään ensimmäiseen maahan vaan vaeltavat koko Euroopan halki Suomeen saakka, sisäministeriön kansliapäällikkönä historiallisessa tilanteessa ollut Päivi Nerg kertoo.

Nergistä tuli poikkeustilanteessa maan tunnetuin virkamies. Se rauhallisen oloinen nainen, joka vastasi toimittajien puheluihin ja kertoi iltauutisissa mitä tapahtuu.

Nergin työ sisäministeriössä päättyi vuoden lopussa. Nyt hän on jo aloittanut valtiovarainministeriön alivaltiosihteerinä.

Noin 15 000 turvapaikanhakijaa on syksyn 2015 jälkeen saanut Suomesta oleskeluluvan. Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä vajaat 10 000 kielteisestä päätöksestä valittanutta. Kaikki lopulliset päätökset saadaan lokakuuhun mennessä.

- Olemme arvioineet, että noin 5 000 saa lopullisen kielteisen päätöksen, Nerg kertoo.

Suomi on korottanut vapaaehtoisen paluun avustusta, ja matkat ja kuljetukset maksetaan kotikylään saakka. Jos ei lähde, joutuu poliisin pakkopalautusjonoon.

- Jos ihmistä ei löydetä, paperittomasta voi tulla turvallisuusuhka.

Helsingin valtuusto päätti joulukuussa tiukan äänestyksen jälkeen myöntää paperittomille terveydenhuollon. Nerg korostaa, että viranomaiskanta on se, että Suomeen ei saa luoda "välimaastoporukkaa".

- Näemme sen isona turvallisuusriskinä, jota Suomessa ei ennen ole ollut.

Hätämajoitus ja lääkkeet pitää Nergin mukaan antaa. Heti kun akuutti hätä on ohi, laittomasti maassa olevat pitää ohjata kotimaahansa. Oikeusministeriössä on valmisteilla lakiesitys, jonka mukaan maahan laittomasti jääneet voidaan jopa viedä vankilaan.

Suomi on tämän hallituskauden aikana kiristänyt turvapaikkapolitiikkaa. Onko se Nergin mielestä oikein?

- Hallitus edellytti meiltä viranomaisilta, että Suomen EU-direktiivien soveltaminen tarkastetaan suhteessa Ruotsiin, Saksaan ja Euroopan isoihin maihin.

Suomi oli ainoa EU-maa, jossa oli enää mahdollista saada oleskelulupa humanitaarisen syyn perusteella. Se oli Nergin mielestä isoin asia, joka poistettiin lainsäädännöstä. Silloin kun maahan tuli vuosittain keskimäärin vain 3 000 turvapaikanhakijaa, 200 heistä sai oleskeluluvan humanitaarisin perustein.

- On arvioitu, että jos humanitaarinen syy olisi jätetty lainsäädäntöön, olisi levinnyt huhu, että menkää kaikki Suomeen.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Jälkiviisaus paras viisaus. Sillä yritetään selitellä kun ei hoidettu omia hommia kunnolla silloin kun sen aika oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin väärä henkilö, täysin väärässä tehtävässä. Koko ura perustui aavistuksiin, väärin tehtyihin tilannearvioihin ja väärään tietoon.
Henkilö johon kiteytyy koko karmea kuva Suomen "maahanmuutopolitiikasta", siis politiikasta jota meillä ei ole vieläkään.
Mutta hienosti Päivi saa palstatilaa ja ihan ilman kritiikkiä jorista omaa jälkiviisasta näkemystään asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee.”

--Päivi Nerg, 2.3.2016

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hallitus edellytti meiltä viranomaisilta, että Suomen EU-direktiivien soveltaminen tarkastetaan suhteessa Ruotsiin, Saksaan ja Euroopan isoihin maihin."

"Suomi on aina vedätty höplästä, Ruotsi on siinä ollut edelläkävijä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU-direktiivejä siis NOUDATETAAN jos muutkin noudattaa. Voiko itsenäiseksi itseään kutsuva maa typerämmin toimia? Itsenäinen maa tekee itsenäisiä päätöksiä. Jos muut hölmöilee, niin perässä ei tarvitse mennä. Suomen hallitus ei osaa toimia muuten kun muita lammasmaisesti seuraamalla. Eikö meiltä ihan oikeasti löydy kunnollisia valtiomiehiä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuh hienoa heikoimmassa asemassa olevien demonisointia nergiltä. Eipä nuita paperittomia todellisuudessa paljoa arjessa huomaa. Suponkin mielestä äärioikeistolainen väkivalta, viimeksi itsenäisyyspäivänä pääkaupungissa, on paljon vakavampi uhka.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Päivi Nerg: Laittomasti maahan jäävät iso tur­val­li­suus­ris­ki, jota Suomessa ei ennen ole ollut."
Tuossa pistää silmään sanat "laittomasti maahan jäävät".
Tännekö voi vain jäädä, jos sattuu huvittamaan ja että oikein maksetaan kyyti kotikylään asti, jos sattuu vapaaehtoisesti palaamaan.
On mennyt maailama mallilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....asia alkaa kirkastua kun voi sivusta palkintovirassaan huudella. Olisiko aikoinaan pitänyt tehdä jotain toisin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. sama käytäntö kuin suomalaisille työttömille. Aktiivimalli myös heille. Jos ei työtä hae, ei myös rahaa tipu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

182
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
121
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
52
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
47
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
39
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
37
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
35
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image