Kotimaa

Mainos

Oulun seudun maanjäristys oli Suomen voimakkain vuosikausiin – "heilutti jakkaraa täälläkin"

Kotimaa 8.12.2017 1:19 | Päivitetty 8.12.2017 15:49
Kaleva

Maa järisi Oulun seudulla torstain ja perjantain välisenä yönä noin puoli yhden aikaan yöllä. 

Helsingin yliopiston seismologian instituutin mukaan voimakkuus oli 3,2 magnitudia, ja keskuspaikka oli Limingan eteläosissa 37 kilometrin syvyydessä.

Havaintoja järinästä jaettiin jo minuutteja järistyksestä sosiaalisessa mediassa eri puolilta Oulua ja lähikunnista. Lukuisissa kommentteissa Kaleva.fi:ssä ja somessa kerrotaan muun muassa järistyksen aiheuttaneen kovaa tärinää asunnoissa ja ikkunoiden helinää.

Lumijoen Varjakassa asuva Anne Kujanpää-Kemola ajatteli aluksi, että ääni aiheutui siitä, kun myrsky rysäytti jäät rantaan.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle järinä ei aiheuttanut tehtäviä aamun aikana. Päivystävän palomestarin mukaan kaksiosainen tärähdys tuntui selvästi paloasemalla.

Oulun hätäkeskukseen vuoromestari Mika Mattila kertoo, että myös hätäkeskukseen tuli joitakin yhteydenottoja heti maanjäristyksen jälkeen.

Järistys tuntui myös hätäkeskusksen tiloissa, jotka sijaitsevat maan alla.

– Sen verran tärisi, että heilutti jakkaraa täälläkin, Mattila kuvailee.

Suomen voimakkain järistys vuodelta 1882

Edellisen kerran Pohjois-Pohjanmaalla laajasti tuntunut maanjäristys tapahtui keväällä 2016.

Suomen alueella koettavat maan järähtelyt ovat valtaosin sen verran maltillisia, ettei niistä tavallisesti aiheudu aineellisia vahinkoja. Esimerkiksi jäykät kivirakenteet ja rappaukset voivat kuitenkin huonolla onnella haljeta tärinän seurauksena.

Suomen alueen voimakkain tiedossa oleva järistys tapahtui 23. kesäkuuta 1882 Perämeren pohjukassa. Sen voimakkuudeksi on arvioitu noin 5 magnitudia, kerrotaan Seismologian instituutin verkkosivuilla.

Tuohon aikaan raportointi ja seuranta on ollut hyvin hataraa nykyiseen verrattuna, mutta se tiedetään ettei tuolloinkaan tuhoja juuri tullut.

Torniossa ja Ruotsin puolella savupiipuista oli pudonnut runsaasti tiiliä, ja uuneissa huomattiin murtumia aina Hyrynsalmella ja Reisjärvellä saakka.

Ensimmäiset havainnot perjantain vastaisena yönä sattuneesta maanjäristyksestä antoi yöllä Euroopan ja Välimeren alueen seismologisen keskuksen (EMSC) reaaliaikainen palvelu. Se mittasi voimakkuudeksi noin 3,5 magnitudia. Järistyksen keskipiste asettui palvelun mukaan Limingan ja Lumijoen alueelle Perämeren rannalle.

Uutista tarkennettu järinän voimakkuuden osalta uusilla tiedoilla 8.12. kello 9.36.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (327)

Mulla meni torstain ja perjantain välisenä yönä kuppi nurin! Maanjäristyksestä kuulin vasta perjantaina iltapäivällä.. ..siksiköhän lie päätäki särkeny kun oli niin kovasti järissy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Etelässäkin on ollut useita maanjäristyksiä.Ikkunalasit helissy ja järkyttävät jyminät .Ei vaan ole noussut uutisiin nk.tämä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

09.12.2017 klo05.11 siinä aika kun heräsin kaaheseen ryminään, räminään, telaketjujen paukkeeseen, sekä piip,piip,piip ääniin, kuin panssarikolonna ois ajannu pihaan, marssilaisten kera, ihmettelin todella mitä pirua. No, talon väki rauhoiteli minua, että normaalia Stuura Enson melusaastetta, talo todella tärisi, telaketjujen kirske kuin Tuntemattomassa sotilaassa. Kiitos Stuura et pelotit Puolanganpojan pahemman kerran. Niin ja se Lumijoen järistys oli mitätöntä tuohon nähen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas media loistaa ensin amerikkalaiset ilmoitti järistyksestä ja 3,5 ruhteriä. Uutiset aamupäivällä 3,5 rihteriä puolenpäivän jälkeen suomalaiset heräsi ja 3,0 rihteriä. Lauantaina helsinki ilmoitti tarkan lukeman 3,2 rihteriä. Tälläinen on media

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäki heräsin ja vääntäyvyin ikkunan ääreen tirkistelemään että miten roska-auto tähän aikaan ja vääränä päivänäki vai lumiaurako se kolluuttaa. Jätin verhot auki että näen, jos alakaa uuvelleen kolluuttaan. Eipä näkyny, nukahin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieheni veli asuu Oulussa. Varjakassa kesämökki. Järistys on heilläkin tuntunut! He pelästyivät. Suomessa on harvinaista noinkin kova järistys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmosta täällä Hintta-Kynsilehdossakin;olipa melekomen pammaus viime yönä.Ensin kuulu put,put,put niinku isosta moottoriajoneubosta ja sitten sänky tärähti luhtitalon 3.kerroksessa. Unta odotellessa.Tuumasin vaan,että joko joku tehas(ei Typpitehas tällä kertaa),ammus,maan pinta vai liekö naapurin viinapannu räjähti. Käänsin kylkeä ja nukahdin kun en jaksanut enää.nousta ylös lukemaan netistä uutista tapahtuneesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä vasta pääsin kommentoimaan, kun meni tuntikausia kaivautuessa taloni raunioista raittiiseen tuiskuun. Kyllä meni monta lehmää ja toista sataa kanaa siinä rytinässä. Nyt on syyllisen pääministeri Sipilän minulle miljoonakaupalla korvattava tämä vääryys! On ne Vihreät oikeassa siitä ilmastonmuutoksesta, porvarien syytä kaikki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen Sipilän politiikkaa ei ollut tälläisiä. kaikki on pielessä.
maanjäristyksiä täällä, ei puutu enään kuin tsunamit ja hurrikaanit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos se olikin meidän mappihylly joka irtosi ja putosi katonrajasta lattialle. Eiku sehän oli jo 5.12.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maanjäristys tosiaankin on se pienin ongelma Pyhäjoen voimalassa. Putinin merkittävä omistusosuus huolettaa paljon enemmän, suomalaiset maksavat vielä kovan hinnan tuosta kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulin vaan kommentoimaan, että mitä tänne nyt kaikki tulee kommentoimaan, vaikkei oo asiaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä kommentteja on hauska lukea ja näkee kuinka tylsää ihmisillä voikaan olla nykyaikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Oulun läänin eteläosissa tuntu paljon enemmän se Ruotsin puolella merellä tapahtunut järistys kuin viimeöinen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (327)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi iltapäivällä maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen, lumipyryn ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Pähkinä purtavaksi....

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jos annat jotain, ole valmis myös vastaamaan kuljetuksesta

Jaa että täysi palvelu tavaran lisäksi? Taidat höpötellä provo- mielessä. Lue lisää...
En mee lankaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.12.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image