Kotimaa

Oulun poliisilta vakava viesti "teiden sankareille" – "Ä­lyk­kyy­so­sa­mää­rä puolittuu auton ratissa"

Poliisin mukaan tyypillinen auton ulosajaja on 18-25-vuotias mies. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 19.5.2017 12:49
Kaleva

Oulun poliisi kertoo, että kesäkelit ovat saaneet autoilijat nostamaan nopeuksia. Kuolemaan johtaneilta onnettomuuksilta ei ole vältytty Oulun alueella.

"Teiden sankareille" poliisi julkaisi Facebookissa vakavan viestin, jonka perussanoma kuuluu näin: "Älä ole yllytyshullu!"

Poliisin mukaan tyypillinen auton ulosajaja on 18-25-vuotias mies. Virkavallan kokemuksen mukaan tavanomainen syy ulosajolle on näyttämisenhalu. Tämä saa nostamaan nopeuden liian kovaksi.

– Kyky ja taito kuljettaa omaa ajoneuvoa ei kohtaa tätä nopeutta ja pian ollaankin metsähallituksen puolella, poliisi kirjoittaa.

– Usein fiksuksi nuoreksi kerrotun nuoren älykkyysosamäärä puolittuu auton ratissa, kun kyytiin sattuu epäsopiva sakki, joka yllyttää ajamaan, kun se asfalttitie kerran on kuuma, elämä edessä ja tukka takana.

Moottoripyörätkin ovat ilmestyneet liikenteeseen jo jokin aika sitten.

– Moottoripyörällä ulos ajava on yleensä kokeilunhaluinen, kun vauhdin hurmaahan siinä tavoitellaan. Ja pyörä kun kiihtyy kuin kuuraketti, on jälki usein rumaa.

Poliisi kehottaa sekä nuoria että vanhempia miettimään, kenen kyytiin lähtee tai jälkikasvunsa päästää.

Nuorille kuljettajille poliisi antaa selvät ohjeet.

– Älä lähde kuskiksi kortittomana, väsyneenä ja/tai kiellettyjen aineiden vaikutuksen alaisena. Varmista, että kulkupelisi on turvallinen ja laillisessa kunnossa. Vaadi kyytiläisiä kiinnittämään turvavyöt. Aja rajoitusten mukaan ja älä anna kyydissä olevien vaikuttaa ajokäyttäytymiseesi negatiivisella tavalla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (108)

Äsken todistin, kun asutusalueella semmoinen pölynimurin näköinen auto ohitti pakettiauton 40 rajoitusalueella. Mielestäni paku ajoi kutakuinkin suurinta sallittua, mutta ihmeelliseksi asian tekee sen että tie jota ajoivat, päättyy umpikujaan ja kauimmaiseen taloon on matkaa korkeintaan 500m. Mikä tekee sellaisen kiireen että sekunnin-kahden säästön takia pitää kaahata alueella, jossa liikkuu paljon lapsia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten jos nämä oli samaan osoitteeseen menossa ja takimmainen halusi vaikka parkkeerata pihalleen etummaisen ja ihan käytännön syistä.
Vai kuvittelitko tosiaan, että henkilöautoilija huvikseen ohitti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime viikonlopun auton ratissa ja nopeusrajoituksia noudattaen. Joka ainoa ajoneuvo paineli ohitse, tosin ei tolppakameran kohdalla...että voitaisiin kyllä poistaa nopeusrajoitusmerkit kokonaan kun ei niitä noudateta, eikä valvota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteenvetona kommentistasi: kaikki sinua nopeammin ajavat ajoivat ohitsesi. Ne jotka ajoivat myös rajoitusten mukaan eivät sinua saavuttaneet, joten heidän ajamisestaan et tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus tuli hyvä Disneyn piirretty töllöstä. Siinä normaalisti kiltti Hesso Hopo muuttui hirviöksi auton ratissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa kummallista yleistämistä Poliisilta, kommentoijista puhumattakaan. Todellisuus lienee, että n. 98 % nuorisosta ajaa täysin oikein ja liikennesääntöjen mukaisesti. Aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveyden ja hyvinvoidin laitokselta: "Nuorten kuljettajien riski kuolla liikenteessä on kuitenkin yli kolminkertainen muuhun väestöön verrattuna."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin riski, mutta riski ei tarkoita nyt tapahtunutta, tai tulevaisuudessa tapahtuvaa, vaan se on vain riski.
Pitäisi joskus ymmärtää käsitteet ja mitä niillä tarkoitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään muu ei ole niin nopea keino suututtaa toista kuin arvostella ajotaitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja jotkut eivät ymmärrä eroa kun arvostellaan asennetta, eikä ajotaitoa. Suurin ongelma onkin juuri asenteissa, eikä varsinaisesti ajotaidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oiskohan poliisilla jotain kansalaisturvallisuudesta parempaa tiedotettavaa? Luulen, että tuo ylimielisyys kalahtaa omaan nilkkaan...kun kelit lämpenevät....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hyviä neuvoja poliisilta. Koskee samalla tavalla meitä vanhempiakin. Monella vanhemmallakin on jäänyt päälle nuorena opittu asenne ja siinä on korjaamisen varaa monella. Turha kiire pois on hyvä ohje jokaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajelin illalla mökille. Navigaattorissa 100 pohjantiellä ja peräkärryä vetävä ohitteli. Työmaan 80 km/h alueella veti letkan ohi. Stoisella iellä taas peräkärryä vetävä ohitti satasen alueella. Nelostiellä 80 alueella auto ihan perässä kiinni tolppakameran ohi ja sitten lähti. Kamera-auto saisi pe su olla pohjantielläkin joskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hieno homma,että aletaan seuraamaan autoilijoita,tienpäällä on tarvetta esim. turvaväleissä,luukuttajat kuriin kunnon sakoilla,tuttaa lähteä tuonne tienpäälle kun kohta on joku roikkumassa,vaikka kuin itekki ajais ylinopeutta(5-10km/h).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Josko noi polliisit alkais syynäämään tuolla tienpäällä näitä luukuttajia,,,,5-10metriä väliä ja nopeutta 100km/h,miten käy jos....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisen 30 vuoden aikana tieliikenneonnettomuudet vähentyneet merkittävästi , vaikka liikennemäärät ovat moninkertaistuneet ,hyvä niin. Vielä kun yhteiskuntamme panostaisi yhtä tehokkaasti alkoholin- tupakan,mielenterveysongelmien aiheuttamiin kuolemiin, vammautumisiin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tupakkaan on puututtukin ja positiivista kehitystä havaittavissa. Vielä kun alkon käyttöön saataisiin joku roti, kun sen käytössä ei ole mitään tolkkua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan asiaa ,ja kun nuoren ihmisen henki ja terveys ovat arvokkaita asioita ,niin miksipä ei yhteiskunnan kannattaisi rakentaa sellainen Pohjois-Suomen Hockenheim ,tai Silver-Stone ,jossa olisi kaikenikäisten mahdollisuus kokeilla kalustoa ja taitoja. Muutaman kilometrin asfaltti-kierros suoja-alueineen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittää että ajat rajoitusten mukaan ja saat ohitella 100km matkalla yli 10 kanssa autoilijaa, jotka köröttelevät -10km/h alinopeutta..Toki saat samalla kaaharin leiman ja jopa älykkyysosamääräsi kyseenalaistetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (108)

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image