Kotimaa

Oulun moottoriteitä auraa pian 11 metriä leveä aura-auto – "Siitä ei ohi mennä"

11 metriä leveä aura-auto ei päästä takanatulijoita ohi. KUVA: Ely-keskus
Kotimaa 2.12.2016 13:18
Janne-Pekka Manninen

Ely-keskus kokeilee talven aikana uutta, 11 metriä leveää aura-autoa moottoritieosuuksilla Oulusta pohjoiseen ja koilliseen.

Uuden aurausyksikön erikoisuutena on kaksi auraa, jotka levittyvät siipien tapaan ajoneuvon molemmille puolille ja auraavat kaksiajorataisen moottoritien samaan suuntaan menevät molemmat kaistat kerralla.

Ajoneuvo liikkuu Pohjantiellä suurinpiirtein Oulun ja Haukiputaan välillä ja Kuusamontiellä Oulun ja Korvenkylän välillä.

Tarkoituksena on tehostaa auraustoimintaa ja parantaa sen laatua, sanoo kunnossapitopäällikkö Markku Tervo Lapin ely-keskuksesta.

– Uskomme, että tämä on erittäin tehokas tapa aurata moottoritiet. Leveän työkoneen perässä tulee tavallinen aura-auto, joka auraa liittymät, kun leveä yksikkö ajaa pitkin moottoritietä.

Leveän työkoneen perässä ajavia autoilijoita varoitetaan valoilla. KUVA: Ely-keskus

Tervon mukaan 7. joulukuuta alkavassa kokeiluvaiheessa on useita varotoimenpiteitä. Ensinnäkin leveä työkone liikkuu öisin klo 21-06 välisenä aikana. Lisäksi sen perässä kulkee turva-auto, joka varoittaa takanatulevia autoilijoita esteestä.

– Tämähän on uusi ilmiö tienkäyttäjälle ja siksi haluamme minimoida riskit. Aina voi olla autoilija, joka ei huomaa, että tästä aura-autosta ei mahdutakaan ohi. Siitä ei ohi mennä, Tervo sanoo.

Tervon mukaan aura-auto ajaa noin 60 kilometrin tuntivauhtia, eli jos sen perään sattuu joutumaan, niin siinä sitten ollaan.

– Näin on, mutta matka liittymien välillä ei kuitenkaan ole valtavan pitkä niin ei siinä pitkään joudu odottamaan.

Kokeilun on tarkoitus alkaa 7. joulukuuta, mutta se riippuu lumitilanteesta. Tervon mukaan testiä on tarkoitus jatkaa 2-3 kuukautta tämän talven aikana.

Ensi vaiheessa kokeillaan yhtä YIT:n työkonetta.

– Katsotaan, miten se lähtee etenemään. Jatkosta päätetään myöhemmin, mutta jos kokeilu onnistuu niin tästä tulee uusi työtapa, Tervo sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (185)

Niin se on täällä kuusamossaki pottupeltoja nämä tiet. Suolalla yritetään tehdä kesäkeliä ja se kantautuu joka paikkaan niin on sitten mukulakiveä. Huonoon suuntaan menee talvihoito joka talvi. Destialaiset ei osaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka motarilla liikkuisi koko tien levyinen betonimuuri, Patelan Audi-Pate ei kysele turhia ohituslupia. Jälki vain ei ole lasten kateltavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varasimpa Itävaltaan laskettelureissun hiihtolomaksi, ei ole aikaa körötellä tommoisen perässä Ylläkselle mennessä. Tuntuu, että loppu järkikin on kepulaisella liikenneministeri Bernerillä mennyt. Pojoisen junatkin ajattaa Hämeenlinnan ohi pysähtymättä. Olisiko kepun tavoite lopettaa Pohjois-Suomen matkailuelinkeino ja muutattaa ihmiset Etelä - Suomeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miten kahden kaistan välille käy? Eihän tuossa edessä ole auraa... auraa vain osan kaistasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aurataan vain Oulun teitä ja pidetään muut vähemmän liikennöitsijät tiet perunapelto kunnossa, säästetään kun ryhdytään kaikki tiet Aurataan traktorilla ja pidetään perunapelto muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime tiistaina ajoin Nivalasta Ouluun. Lunta oli tiellä paikoitellen reilu 10 cm ja keskipaltteen kohdalla melkein 20cm. Auroja näin tasan kaksi! Vihannissa aurattiin ja suolattiin ja moottoritietä suolattiin ei aurattu. On todella surkealla mallilla koko teiden talvikunnossapito. Aurataan harvoin eli ei satu montaa kertaa tuo härveli ihmisten riesaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, että ely-keskus uskaltaa KOKEILLA. Uskon vahvasti, että mikäli yöaikaan tehtävä kokeilu onnistuu
ja kun tienkäyttäjät tottuvat tällaiseen leveän auran minimaaliseen aikahaittaan, voivat jättää turva-auton pois ja tehdä töitä myös 06-21 aikavälillä... näinhän toimitaan suuressa maailmassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaippa tuolla pulverilumi siirtyy tien laidoille, mutta jos pukkaa 10 cm märkää lunta niin ei taatusti toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole uutta. Destia on samaa kokeillut jo Porvoon alueella 5 vuotta sitten. Muistaakseni he huomasi jotain ongelmia tuossa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoisia kommentteja - KOKEILUSTA, jolla selvitetään onko asialla kantoa. Minusta on todella tärkeää kokeilla rohkeasti uusia asioita ja teknologioita. Eikö Oulu olekaan hengeltään sellainen että on valmiutta kokeilla?

Jos joku ei usko niin menkääpä katsomaan nettiin miten mm. Kanadassa toimitaan vastaavassa tilanteessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hetkinen.

Tuommoinen häkkyrä veti motaria kemiin päin oulussa viime talvenakin.
Vai olenko ajanut ihan kännissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä lukijan kommentit on mahtavia, puhutaan kelin sallimasta suurimmasta nopeudesta???? minun käsityksen mukaan aurat on juurikin silloin liikenteessä kun keli ei ehkä ole paras mahdollinen. Ja siitähän näköjään lähdetään että aurat on tien päällä vain autoilijoiden kiusaksi, ei hyvää päivää. Kohta taas alkaa vinkuminen pikkuteiden aurauksesta. Tullaan liian myöhään auraamaan ja sitten kun tullaan, niin aina on oman talon kohdalla hirvee lumipenkka jossa saattaa olla jopa koiranpökäleitäkin seassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ely-keskus kokeilee talven aikana uutta, 11 metriä leveää aura-autoa moottoritieosuuksilla Oulusta pohjoiseen ja koilliseen". Mistä lähtien Kuusamontie on muutettu moottoritieksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja miten 11m leveä aura-auto saadaan moottoritielle. Vai kootaanko se paikanpäällä. Eihän sillä sovi ajamaan missään muualla kun on vastaan tulijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (185)

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Kokoomus opetti suomalaiselle duunarille jo vuosia sitten, että vastakkainasettelun aika on ohi. Sitten Sipilän oikeisto... Lue lisää...
Vastakkainasettelun ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image