Kotimaa

Oulun kaupunki käynnistää yt-neuvottelut – perusteina tulevat uudistukset ja talouden ta­sa­pai­not­ta­mi­nen

Oulun kaupunki haluaa säästää 40 miljoonaa euroa. KUVA: Janne-Pekka Manninen
Kotimaa 11.10.2017 13:04 | Päivitetty 11.10.2017 16:23
Kaleva

Oulun kaupunki käynnistää yt-neuvottelut. Edessä voi olla irtisanomisia, lomautuksia tai osa-aikaistamisia. Työntekijöiden tehtävät voivat myös muuttua tai siirtyä toiseen kaupungin toimintayksikköön.

Yt-neuvottelut käynnistyvät tiistaina 17. lokakuuta. Neuvottelujen ensimmäinen kierros koskee koko henkilöstöä, ja se saadaan päätökseen 3. joulukuuta mennessä. Jos irtisanomisiin päädytään, yt-neuvotteluissa on edessä toinen kierros. Joulukuun alussa ei siis ole vielä tiedossa irtisanottavien määrää.

Yt-neuvotteluiden taustalla on kaupungin valmistautuminen sote- ja maakuntauudistukseen sekä talouden tasapainottaminen. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja kaupungin johtoryhmän ovat laatineet kokonaisuudesta Oulu 2020 -muutosohjelman.

Sote- ja maakuntauudistuksen myötä yli 4000 henkilöä siirtyy Oulun kaupungilta maakunnan palvelukseen. Lisäksi Oulun kuntaliitoksen jälkeinen henkilöstöä koskenut irtisanomissuoja on päättynyt

Säästöjä hyvinvoinnista ja opetuksesta

Sote- ja maakuntauudistus tarkoittaa sitä, että kaupungin liikevaihto supistuu 1,3 miljardista noin 600 miljoonaan euroon. Lainat jäävät kuitenkin kuntaan. Sen vuoksi suhteellinen velkaantuneisuus nousee 63 prosentista yli 130 prosenttiin.

Oulun kaupungin tavoitteena on, että kaupungin vuosikate on 40 miljoonaa euroa nykyistä suurempi vuonna 2020.

Talouden tasapainottamista haetaan säästöjen kautta. 40 miljoonan säästätavoitteesta 8,5 miljoonaa esitetään otettavaksi hyvinvointipalveluista ja viisi miljoonaa sivistys- ja kulttuuripalveluista.

Soteuudistuksen yhteydessä hyvinvointipalvelujen irtain käyttöomaisuus siirtyy korvauksetta maakunnalle. Sen arvo on 4,74 miljoonaa euroa. Lisäksi palo- ja pelastustoimen sekä ensihoidon mukana siirtyvän irtaimen omaisuuden kirjanpitoarvo on 5,1 miljoonaa euroa.

Ohjelma menee kaupunginvaltuuston päätettäväksi joulukuussa 2017.

 

 

Esitetyt toimenpiteet, säästötavoite euroina

Tietohallinnon ja Oulun tietotekniikan, 2 miljoonaa

Teknisen liikelaitoksen, Oulun serviisin ja Oulun tilakeskuksen yhdistäminen, 5-7 miljoonaa

Yksityisteiden aurauksen ja valaistuksen avustamisesta luopuminen, 0,5 miljoonaa

Kiinteistöjen neliömäärien tarkastaminen (kiinteistövero), 0,5 miljoonaa

Sivistys- ja kulttuuripalvelut, 5 miljoonaa

Hyvinvointipalvelut, 8,5 miljoonaa

BusinessOulu, 2 miljoonaa

Sivakka yhtiön lisäosinko, 1 miljoonaa

Muut toimenpiteet, 13,5 - 15,5 miljoonaa

Lue lisää 12.10.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (141)

Pitäisiköhän jonkun tarkistaa näitten Oulun kaupungin päättäjien henkilökohtaiset yritys omistukset kun irtisanomisten jälkeen aletaan ulkoistamaan töitä yksityiselle puolelle ettei vaan taasen olis herroilla oman edun tavoittelu käynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusteina uudistukset ja tasapainottaminen. Sallikaa mun nauraa, on sellaiset perusteet että yt.t saa lopettaa samantien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en kyllä ymmärrä miksi pitää yt pitää kun päästään 4000 työntekijästä eroon kun menevät maakunnan palkoille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksissä fuusioissa poistetaan hallinnon päällekkäisyys ja mahdollisesti luovutaan jostakin strategiaan kuulumattomasta liiketoiminnasta.
Oulussa esimerkiksi opetushallinto on niin suuri eikä halunnut säästää muuttamalla Oulunsaloon kaupungin tiloihin vaan jatkoi kalliissa vuokratilassa kaupungilla - tässä oiva säästökohde.
Toiseksi johtajien palkkoja on perusteltu kaupungin budjetin suuruudella ja työntekijämäärällä ja nyt kun molemmat pienenevät todella paljon maakuntamalissa tulee tämän näkyä johtajien paikoissa ja määrässä, muutoin heidän osuutensa maksetuista paljoista nousee kohtuuttomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan lisää velkaa ja palkataan lisää työvoimaa, nämä uudet työntekijät maksavat - ainakin jonkin verran - veroja, joilla voidaan taas työllistää lisää ja taas tämä lisäpalkattu työvoima tuottaa lisää veroeuroja jne. Tämä sosialistinen ikiliikkuja on ratkaisu kaupungin talousongelmiin. Niin, ja tietysti se velanotto, raha on halpaa nykyään - vasta maksun aikaan se muuttuu kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiet pitää aurata hajaasutusalueelllaki ihmiset maksaa kovaa kiinteistöveroa niin silllä rahallla ei saisi edes tien aurausta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Sote on röyhkeä varainsiirtovero tulevalle maakunnalle. Kunnille jää velat kiinteistöistä ja maakunnat poimii miljardi kiinteistövarallisuuden ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne kiinteistöt jää kunnille ja ne vuokrataan maakunnalle. Kolmen vuoden jälkeen maakunta voi vuokrata tilansa mistä vain ja se on ongelma kunnalle. Kunnat ovat sitoneet liikaa pääomaa seiniin. Kiinteistöt ja niihin kohdistuvat velat pitää yhtiöittää kunnissa ja ehkäpä kehittää niitä tai myydä pois alan spesialisteille...bisnes as usuall.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Sipilän hallituksen toimintatapaa sovelletaan Oulunkin budjetin korjauksessa, onhan kepu pääjehuna Oulussakin, toteutetaan leikkaukset siten, että hyväosaiset ja hyvätuloiset jätetään leikkausten ulkopuolelle. Koska hallitus järjesti verohelpotuksia hyväosaisille, voisi kaupunki omalta osaltaan peruuttaa hulevesimaksut heiltä. Näin saisimme politiikan oikeistoaallon toteutumaan ihan maakuntatasollakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja neuvottelujen tuloksena vähennetään perusterveydenhuollosta, opetuksesta, vanhustenhuollosta ja päiväkodeista virkoja. Isopalkkaisiin päällekkäisiin päällikön toimiin ei kosketa. Ja jos joku pomomies näön vuoksi joutuu lähtemään, hän perustaa konsulttitoimiston ja tekee Oulun kaupungille OULU 2050 selvityksen miljoonalla eurolla. 15 sivua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avoimuus ja läpinäkyvyys Oulun kaupungilla on luokkaa mustalasi. Esimerkki OTT liikelaitos ja Tietohallinto yhdistetään, missä tämä päätös on tehty ja kuka. Työntekijöille ei asiasta ole kerrottu, jotain huhuja kylläkin kuulunut. Jos joku tietää, löytyykö tästä virallista päätöstä, niin laittaa linkkiä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli onko nämä kaupunkien ja kuntien irtisanottavat työntekijät olleet tyhjänpäiväisessä työssä? Tehneet mitään? Toisinpäin ajateltuna, kuka tekee heidän työt jatkossa? Eli palveluiden laatu heikkenee ja saatavuus huononee. Kansalaiset joutuvat maksamaan jatkossa enemmän huonosta ja heikosti saatavasta palveluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen seurannut nykymenoa kunnan töiden yksityistämisen näkökulmasta. Jossain valtuustonkokouksessa olin kuulevinani, joku kysyi onko Oulussa tehty tutkimusta miten maksuille / työn laadulle on käynyt. Virkamiesten suusta on tullut lauseita, ei tässä säästöjä etsitä, tehdään niitä paitoja Portugaiassakin ym. Nykyisin iso osa kunnan aikaisemmin itse tekemiä töitä tekee yksityiset firmat, pääkonttori voi olla missä vaan ja sinne verotuloja virtaa. Paikallisiakin yrittäjiä on myös paljon mukana. Löytyy myös tekstiä, jossa mainitaan että töiden ulkoistaminen on nostanut kuluja joten hintoja pitää nostaa. Katutyöt, Kotihoito ym. onko tehty laskelmia / vertailua laadusta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on ihan oikein: kuntaliitosten aiheuttamat kaksinkertaiset hallinto-organisaatiot puretaan vihdoin. Ja tekniikkakin on tuon viiden vuoden aikana kehittynyt. Sen sijaan tekeville käsille todennäköisesti töitä löytyy. Näin toimii yksityinenkin kun pitää sopeuttaa. Palkannauttijoista luovutaan vihdoin suurelta osin. Toivottavasti - näin veronmaksajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nyt sitten hallinto-organisaatioita juuri lisätä? Valtion tuella kuntaliitoksia tehtiin ja houkuttimeksi annettiin juuri tuo irtisanomissuoja. Nyt vain on tullut maksun aika ja vielä tuo maakuntakeksintö kaupan päälle. 40 miljoonaa säästönä on 800 työpaikkaa. Kaipa niissä maakunnissa on jokunen paikka vapaana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovat arvot leikkaavat Oulussa ja perusteluksi riittää kustannusten karsiminen kilpailun kiristyessä. Tämä menee juuri saman kaavan mukaan kuin valtakunnallisesti tunnetuksi tullut Oulun kaupungin virkamiesten päättämä vammaisten ja vanhustenhoidon leikkaus jossa 6 vaipan sijaan vain 2 vaippaa henkeä kohden vuorokaudessa on riittävä määrä päivittäisissä perustarvikkeissa.

Samaa kaavaa voi vapaasti soveltaa kaupungin yt-neuvotteluissa. Ihmisiä voi aina uudelleen sijoittaa jos työkykyä on. Elämä on ikuista oppimista. Työelämä julkisen sektorin ulkopuolella puolestaan on ikuista kouluttautumista. Pätkätöillä tulee virkamiesten selvitysten mukaan toimeen ja tiukan paikan tullen Kela auttaa näitäkin tulevia pudokkaita. Pahimmassa tapauksessa apua voi hakea Oulun kaupungintalolta jos kokee tulleensa huonosto palvelluksi. Muissa asioissa voi turvautua perusterveydenhuoltoon vanhuutta ja vaippaikää odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lopputili on tulossa , meillä keski ikä on n,53 v , Kuka meistä saa töitä enään ? kun 40 vuotias on liian vanha ? Siinä sitten syytä juhjia . Uusi Oulu maksaa sakkomaksuja , (180 henkeä ) meistäkin tulee pitkäaikas tyottömia ! Huraa, Huraa Huraa !!!! Siinä sitten on säästöt . Työt kyllä jää , eikä niitä kukaan ilman tee . Artisti maksaa ..... ja pitkää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (141)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Hyvä kirjoitus. Hyviä esimerkkejä siitä, miten työstä on tehty ahdistavaa on kotisairaanhoitajat ja siivoajat, joiden ty... Lue lisää...
Liian suuret alueet ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image