Kotimaa

Oulu antaa Suomen sa­ta­vuo­tis­juh­lien kunniaksi ilmaiset kenkien liukuesteet 75 vuotta täyttäneille asukkaille

Oulun 75 vuotta täyttäneille asukkaille tarjottavien liukuesteiden mallia ei ole vielä päätetty. Hankinnan lopullinen kustannus riippuu paljolti valittavasta tuotteesta. Arkistokuva. KUVA: Risto Rasila
Kotimaa 20.3.2017 10:37 | Päivitetty 20.3.2017 10:39
Antti Pasanen

Oulun kaupunki tarjoaa kaikille 75 vuotta täyttäneille kuntalaisille kenkien liukuesteet Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi.

Liukuesteet jaetaan syksyllä 2017 vanhustenviikon yhteydessä. Kohderyhmään kuuluvia henkilöitä on Oulussa noin 12 300, kerrotaan Oulun hyvinvointipalveluista.

Liukesteiden tarjoamisesta päätti hyvinvointilautakunta. Kaupunki toteaa, että kyseessä on kertaluonteinen etuus, joka toteutetaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Kustannuksia hankinnoista tulee noin 133 000–290 000 euroa, mikäli kaikki yli 75-vuotiaat ottavat liukuesteet käyttöön.

Lavea hintahaarukka johtuu siitä, että tarjolla on monen hintaisia liukuesteitä, eikä tilattavaa liukuestemallia ole vielä valittu. Lisäksi hankinta on sen verran suuri, että se menee EU-tason hankintamenettelyyn.

Liukuesteiden jakelusta tiedotetaan tarkemmin ennen vanhustenviikkoa, jota vietetään lokakuun alussa.

Maksuttomia liukuesteitä ikäihmisille esitettiin kokoomuksen Maarit Sihvosen valtuustoaloitteessa.

Oulun hyvinvointipalvelujen tiedotteen mukaan aiemmin samansuuntaista ideaa on esitetty SDP:n Pirjo Sirviön aloitteesta 2009 sekä vasemmiston Kaarina Kailon suunnalta vuonna 2015.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Muuten hyvä uutinen, mutta sana ilmainen ei kuulu joukkoon. Oikea sana on maksuton tai maksutta. Muuten ei hintaa kertyisi mainittua 133000-jotain.

Onneksi sentään oli kerrottu, paljonko tämä "ilmainen" maksaa meille veronmaksajille. Mistä tuo raha sitten otetaan? Veikkaan, että kevyenliikenteenväylien liukkauden torjunnasta ja se on aloitettu jo tänä talvena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrottiinhan. Maksaa niiden hinnan verran. Toivottavasti säästyy sairaalamaksuissa. Ilmainen eli maksuton, maksutta, sama asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viidenkympin kengät, joissa kantapäässä ylösnostettavat piikit ovat vanhusten käyttöön ainoa sopiva apu tähän. Kun niillä kengillä pitää mennä myös kauppaan. Kaupan eteisessä penkkejä, jotta piikit saa ylös ja alas ovesta kulkiessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten syrjäkylien vanhukset saavat nämä liukuesteet? Ei kaikilla ole mahdollisuutta niitä kaupungista lähteä hakemaan.. miettikää tämä asia kuntoon ennen syksyä. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vanhus ei kykene lähteä mihinkään, niin miksi ihmeessä vanhus asuu syrjässä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule, kun moni vanhus asuu syrjässä, jos koti sattuu olemaan siellä syrjässä. Ja kotonahan jokainen haluaa asua. Sinä varmaan myös future-ihminen :-(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No joo, muutaman euron maksavat liukuesteet, naurettavaa. Oikea palkinto on subjektiivinen oikeus vanhuksille ilmaiseen terveydenhuoltoon ja jokaiselle takuuvarma paikka palvelukodista, silloin kun siihen vanhus itse haluaa alkaa. Samat subjektiiviset oikeudet kuin alle kouluikäisillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Pienet lapset ja vanhukset pitäisi olla samoilla eduilla ja hyvinvoinneilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidä kaupan sisälle ei sitten tulla noilla piikkareilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno asia, hyvä Oulun kaupunki! Jäällä liukastuminen on vanhukselle huomattavan vaarallinen asia. Hitaammat refleksit, huonommat lihasvoimat ja tasapaino johtaa helposti kaatumiseen ja heikot luut ja pehmytkudoksen vähyys helposti murtumaan. Vanhukselle ei ole itsestäänselvää selvitä hengissä murtumaleikkauksen nukutuksesta tai mahdollisista komplikaatioista. Lisäksi kerran petipotilaaksi jouduttuaan on iso työ saada vanhus takaisin ylös sängystä ja kotikuntoiseksi. Tämä pieni ele tuo parhaimmillaan isoja säästöjä hoitokustannuksissa ja ennenkaikkea lisää terveyttä ja vähentää inhimillistä kärsimystä. Ja toivottavasti rohkeisee ikäihmisiä ulos neljän seinän sisältä nauttimaan ulkoilmasta! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenkien pohjiin asennettavat liukuesteet muuttavat jalan asentoa ja pitkään käytettyinä johtavat pahimmassa tapauksessa lonkkavikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhukset eivät tarvo liukuestekengissä piikkien kanssa viiden kilsan lenkkejä joka päivä. Piipahtavat postilaatikolla ja ehkä kaupan parkkipaikalta kauppaan, pankkiin tai postiin. Kymmenen metrin matkalla ehtii kaatua mutta ei hankkia pitkäaiksesta rasituksesta lonkkavikaa. Nekin jotka käyvät lenkillä eivät tee piikkariaikaan niitä pisimipiä lenkkejä. Siihen odotellaan asfalttikelejä :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä? Mistähän ihmeestä sinä tiedät mitä vanhukset tekee? Yleensä, mitä se sinulle tai kellekään kuuluu edes?
Ei yhtikäs mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyttäisitte senkin rahan kevyenliikenteenväylien talvikunnossapitoon,viime päivät paikoitellen ollut vaarallista kävelyteillä vaikka nastat alla. Törkeää välinpitämättömyyttä kaupungilta mutta eihän siellä päätöksentekijät ilmeisesti osaa laskea kuinka kallis lasku siitä tulee kun kaupunki on korvausvelvollinen tapaturman sattuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halvemmaksi tulisi kaupungille ostaa tuhat "Ajoittain liukas" -kylttiä, ja ripotella niitä sinne sun tänne. Sen jälkeen vastuu olisi kävelijällä itsellään, eikä kaupungilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät piikit, jotka kestävät, ja joissa on kantapäässäkin piikit, eikä mitään vitosen kumilätkiä, joista ensimmäisen kerran jälkeen nasta irtoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veroja on saanut maksaa 54 vuotta mutta ei edes liukuesteitä valtio anna kun on muutama vuosi vajaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image