Kotimaa

Mainos

Opposition välikysymys koulutuksesta perustuu huoleen perhetaustan vaikutuksesta tu­le­vai­suu­teen

Koulutus on yhä kuuma puheenaihe politiikassa. Arkistokuvassa turkulaiset koululaiset Aukusti Erola (vas.), Santeri Westerholm ja Sampo Saivosalmi askartelemassa. KUVA: Riitta Salmi
Kotimaa 9.2.2018 10:41
Ossi Rajala

Vihreiden aloitteesta kuusi oppositiopuoluetta jättävät perjantaina yhteisen välikysymyksen koulutuksen tasa-arvosta. Mukana ovat Vihreät, Sdp, Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto, Rkp ja Kristillisdemokraatit.

Välikysymys on suunnattu hallituksen tekemiä koulutusleikkauksia vastaan.

– Meillä on iso huoli siitä, miten koulutuksen laadulle käy. Leikkaukset näkyvät oppimiseroissa. Perhetaustalla on suurempi vaikutus siihen, miten ihminen pärjää. Varhaiskasvatuksesta asti olisi varmistettava koulutuksen tasa-arvoisuus. Koulutukseen kohdistuvien leikkausten on loputtava, perustelee vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Hallitus on perustellut tehtyjä leikkauksia sillä, että rahaa oli muun muassa taantuman takia käytössä entistä vähemmän ja julkista taloutta on tasapainotettu. Leikkauksia on myös välillä kutsuttu ennemmin uudelleenjärjestelyiksi ja uudella tavalla tekemiseksi.

Leikkauksia on lisäksi tehty useamman hallituksen aikana.

– Resursseja on kuitenkin kovalla kädellä leikattu. Leikkauksia tehtiin toki myös viime hallituskaudella, minkä takia monet puolueet antoivat ennen viime vaaleja koulutuslupauksen. Nyt on iso huoli koulutuksen murenemisesta. Selvitysten mukaan oppimistulokset heikkenevät, Mikkonen sanoo.

Opposition huolena on, etteivät kaikki lapset ja nuoret saa riittäviä eväitä kouluista, kun resurssit ovat pienentyneet.

– Jokaisen olisi saatava vähintään toisen asteen koulutus. Pelkällä peruskoulupohjalla ei enää pärjää. Ammatillisessa koulutuksessa on iso huoli lähiopetuksen vähentämisestä. Monet opiskelijat tarvitsevat opettajan tukea enemmän. Liian moni keskeyttää koulutuksen, Mikkonen toteaa.

Tilanteeseen vaikuttaa myös niin sanottu koulushoppailu eli se, että hyvätuloiset ja korkeasti koulutetut perheet hakevat lapsilleen parhaimpia opinahjoja. Näin syntyy riski siihen, että syntyy hyviä ja huonompia kouluja.

Huolta jo pitkään

Huolta koulutuksen tasa-arvosta on kannettu jo pitkään. Esimerkiksi Turun yliopiston kasvatustieteen professori Risto Rinne on vuonna 2016 julkaistussa OAJ:n artikkelissa todennut, että yhteiskunta on vaarassa jakautua koulutettuun eliittiin, koulutettuun keskiluokkaan ja hyvin heikosti koulutettuihin.

– Koulutuksen eriytyminen alkaa siitä hetkestä, kun vanhemmat valitsevat lapselleen ensimmäisen koulun ja oppilasryhmän. Kahtiajako kiihtyy alakoulun kolmannen luokan, yläkoulun ja toisen asteen valinnoissa. Peliä pelataan jokaisessa koulutusjärjestelmän nivelkohdassa, ja tämä peli on siirtynyt alkamaan yhä varhaisemmassa vaiheessa. Näyttää siltä, että jatkossa oppilaiden ja opiskelijoiden sosioekonomiset erot kasvavat kaikilla koulutusasteilla, Rinne totesi 2016.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Hallituksen tapa hoitaa taloutta ja uudistaa koulutusta johtavat samankaltaiseen lopputulokseen. Taloudehoitotapa johtaa kansan kahtiajakautumiseen eli huono-osaisiin ja hyväosaisiin, koulussa taas oppilaat jakautuvat menestyjiin ja syrjäytyviin. Tämä on yleismaailmallinen ongelma maissa, joissa harjoitetaan pitkään oikeistoenemmistöistä vallankäyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perheen taloudella ja lapsen koulumenestyksellä on yhteinen perussyy. Vanhempien passiivisuus aiheuttaa tulojen pienuuden ja vanhempien esimerkki ja asenne passiivisuuteen heikentää koulutyöskentelyä. Aktivointi auttaa molempiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

14:10
Urheilijat saavat lisää sananvaltaa olympialiikkeessä - Emma Terho toivoo, että urheilijat uskaltavat heittäytyä urheilemaan
14:07
Kemin asema koitui toistamiseen aasialaismatkustajien murheenkryyniksi: Tällä kertaa mies värjötteli pyjamahousuissa laiturilla
13:44
Ruotsin valtiopäivien puhemiestä syytettiin seksuaalisesta häirinnästä - selvitys asiasta valmistui
13:43
Sipilä ei lupaa vielä EU-parlamentin lisäpaikkaa Ahvenanmaalle
13:40
Oulun käräjäoikeus: Mies sai neljän vuoden vankeustuomion hyväksikäytöstä, kaksi uhria usean vuoden ajan
13:29
Vakaumuksellista totaalikieltäytyjää ei voi tuomita tällä hetkellä vankeuteen – oikeuden tuore ratkaisu voi mullistaa oikeuskäytännön
13:24
Poutalan potku kangistui tonnilla - mitali karkasi 1,37 sekunnin päähän

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Täysin Juhan taitavaa propagandaa. Tähän lukuun on laskettu esim. ne tuhannet, jotka ovat muutaman tunnin tai yhden tunn... Lue lisää...
valetta taöysin

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.2.

Naapurit

23.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image