Kotimaa

Opposition oululainen Vähämäki (ps.) jyrähtää hal­li­tuk­sel­le: Lap­si­vä­hen­nyk­sel­lä kompensoitiin rajuja leikkauksia

Ville Vähämäki on hämmästynyt hallituksen lapsivähennystä koskevasta aikomuksesta. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 1.9.2017 12:47
Heikki Uusitalo

Perussuomalaiset ruoskii hallituksen budjettiesitystä. Kritiikki kohdistuu nyt siihen, että niin sanottu lapsivähennys ei ole jatkumassa ensi vuonna.

– Lapsivähennyksellä kompensoitiin Stubbin hallituksen vuonna 2014 tehtyjä noin 110 miljoonan euron lapsilisäleikkauksia. Leikkaus oli tuolloin raju, ja antoi aiheen jopa välikysymykseen. Hämmästys on kova kun pienituloisille suunnattu lapsivähennys ei saanut jatkoa, perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Ville Vähämäki sanoo puolueen tiedotteessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää ristiriitaisena sitä, että lapsivähennys ollaan poistamassa aikana, jolloin suomalaisten syntyvyys on alimmillaan sitten nälkävuosien.

Perussuomalaiset esittää, että lapsivähennys säilytetään vuoden 2017 tasolla. Lapsivähennyksen määrä voi puolueen mukaan olla pieni- ja keskituloisilla perheillä 400 euroa puhtaana käteen.

– Lapsivähennyksen poistamisella ei valtion kassavajetta täytetä. Lapsilisän yksinhuoltajakorotus on hyvä askel, mutta ei riittävä. Lapsivähennyksen jatkamatta jättäminen osoittaa hallitukselta melkoista kylmyyttä ja kapeakatseisuutta, kansanedustaja (ps.) Sami Savio sanoo.

Samasta asiasta hallitusta moittii myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hän on kiinnittänyt huomionsa valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.)

– Orpo lupasi budjetti-infossa, että ensi vuonna kenenkään verotus ei nouse. Hallitus ei kuitenkaan aio jatkaa verotuksen lapsivähennystä, joten pieni- ja keskituloisten lapsiperheiden verotus kiristyy – siis ainoana väestöryhmänä! Essayah kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Ihan osattomiksi lapsiperheet eivät hallituksen budjettiesityksessä kuitenkaan jääneet. Esimerkiksi varhaiskasvatusmaksuja aiotaan laskea, lapsilisän yksinhuoltajakorotusta nostaa ja samoin äitiysavustusta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi lapsilisän yksinhuoltajakorotusta maksetaan lähivanhemmalle vielä elatusavun lisäksi? Mielestäni kuuluisi todella vain oikeille yksinhuoltajille! Ja sille etävanhemmalle uusioperheeseen syntyvä lapsi on hänen toisensa.miksei tällä perusteella toinen lapsi saa sitä 2. Lapsen mukaan maksettavaa lapsilisää sitten? Tai tapaamistukea???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienituloisilla ei ole lapsivähennystä tuloista johtuen. Joten se ei rasita lainkaan pienituloisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku poliitikko ei ymmärtänyt loikata muiden mukana. Ehkä niin kun ei kerta ministeri ollut. Ja jos olisi loikannut, ei äänestäjät olisi uudelleenvalintaa suoneet. Siksi pitää leikkiä tällaista politiikkaa, jotta äänestäjät äänestäisivät uudelleen eduskuntaan. Siitäkin huolimatta että on ikuisesti vain opposition rivikansanedustaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän sitä natista tai hymistä, kun lähti (väärään) populistien kelkkaan. Pitää varoa, että ei laske puuhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on jo nähty aiemminkin eli Sipilän hallituksen kyykytykset ovat suunnattu maamme köyhiin, sairaisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin. Hallituksen edunvalvonnasta taas ovat saaneet nauttia lähinnä hyväosaiset hja hyvätuloiset. Hallituksen linja jatkuu muuttumattomana myös ensi vuonna samalla kun leipänonot kasvavat ja ruuhkat toimeentulotukiluukuila pahenevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallituksen "urotekoihin" lasketaan sekin että Sipilän hallitus tiputti Suomen pois pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden joukosta kun se suoritti massiiviset leikkaukset heikompiosaisilta.
No, seuraava hallitus ilman keskustaa voi korjata tämän hallituksen virheet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin tuntemani kansanedustaja Ville Vähämäki ei kyllä jyrähtämällä puhu.
Hän on hillitty käytökseltään.

Ja mielipiteeni on ,että lapsilisiä ei pidä maksaa enempää kuin kuudesta (6) lapsesta.

Ei meidän velvollisuus ole tukea
naisten pitämistä tuotantokoneina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsilisää maksetaan tällä hetkellä syrjivästi. - Lapsilisää maksetaan lain mukaan ensimmäisestä lapsesta 94,88 euroa ja esimeriksi viidennestä ja sitä seuraavasta lapsesta jo 172,69 euroa/lapsi. Lapsilisää tulisi maksaa juuri päinvastoin ja kannustaa näin hankkimaan edes se ensimmäinen lapsi. Nykylainsäädäntö tukee naisen alistamista ja kotia jäämistä ja kannustaa toimimaan hänet kuin tuotantoeläimen, jonka tuotoksen perusteella tulot nousevat, mitä useamman vasikan saat ja mitä enemmän maitoa tuotat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että nasevasti kirjoitettu! Juurikin noin, kannustusta ja kannustimia tarvitaan, jos kerran syntyvyyskin on laskussa eli se ensimmäinen lapsi juurikin on se asia, mitä pitäis reilummin tukea. Ensimmäinen lapsihan se haastavin asia on vanhemmille, kun kaikki totaalisesti muuttuu siihen nähden, mitä elämä on puolisoiden eläessä "aikuisten" elämää kahden kesken. Se jos lapsia sitten tulee lisää, kokemuksen kautta asiat hoituu, kuin itsestään eli ei sitä lukumäärää pidä arvottaa rahalla tärkeämmäksi kuin onkaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Periaatteessa samaa mieltä. Loppu menee jo vähän yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkevintä olisi maksaa kaikista lapsista saman verran eli 94,88 euroa, sillä eihän toinen lapsi saa olla ensimmäistä arvokkaampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Ja näin ne hyvät aikomukset ymmärretään väärin. Totta kai olisi oikeudenmukaista ja järkevää maksaa jokaisesta lapsesta saman verran. Nyt joku todennäköisesti jostain syystä lapsentekokyvytön tai vaihtoehtoisesti Laasasen markkina-arvoasteikossa toivottomalla sijalla oleva päättäjä on vähän säästänyt sukanvarteen parempien menojen varalle päätöksellä ,jonka mukaan yleisimmät perhekoot saavatkin vähemmän rahaa. Kun ei mene omaan pussiin, niin mitäpä sitä rahaa muille jakamaan? Järki käteen, mitä sillä 94,88 eurolla lapselle muka saa?

Sitten muutaman vuoden päästä tuleekin sitten tuollainen luonnollinen, suomalainen naapurikateusreaktio, että ei vaadita nostamaan niitä yksi- ja kaksilapsisten perheiden lisiä järkevälle tasolle, vaan lasketaan muutkin alas, ja mielellään kokonaan pois kaikilta muilta perhekoilta, kun siltä mitä oman navan lähellä sattuu pyörimään. Suomalainenhan ei valita, vaikka leikattaisiin hammasjuuria myöten, kunhan naapurilla menee vielä huonommin! Ja sitten moni vielä ihmettelee, miksi tässä maassa ei mikään toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman ponnetonta on opposition "jyrähtely". Asiat menevät hyvään suuntaan ja budjettiesitys on tilanne huomioiden ihan kelpo.
Voimia kuitenkin räksytykseen. Kyllä mielensä voi pahoittaa joka asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

104
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
42
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
22
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
18
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
17
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä
12
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti
12
Lions-järjestö haastaa kaikki lähiympäristön siivoustempaukseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image