Kotimaa

Oppositio höykyttää hallitusta viime viikon hal­li­tus­näy­tel­mäs­tä

Pääministerin mukaan hallituksen parlamentaarisen pohjan muutos ei anna aihetta ennenaikaisille eduskuntavaaleille. KUVA: Shoja Lak
Kotimaa 19.6.2017 12:36 | Päivitetty 19.6.2017 15:41
STT

Oppositiopuolueet höykyttivät hallitusta maanantaina, kun eduskunnassa keskusteltiin valtioneuvoston tiedonannosta viime viikon hallituspohjan muutoksesta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) käveli ratkaisuillaan eduskunnan ylitse.

Lindtmanin mukaan tapa, jolla hallitus koottiin, ei edusta avoimen kansanvaltaisen demokratian toimintaperiaatteita.

- Tässä korttipelissä osalla pelaajista taisi olla merkatut kortit, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan hallitus on kokenut moraalisen haaksirikon. Hän esitti hallitukselle epäluottamuslausetta.

- Hallitus yrittää nyt jatkaa olemassaoloaan muina miehinä. Se jatkaa kuitenkin parlamentaarisesti ja moraalisesti ohentuneena ilman kansalaisten enemmistön tukea. On ilmeistä, että hallituksen takana on enää vajaa 40 prosenttia kansasta. Se ei ole paljoa, Lindtman painotti.

"Politiikan arvostus murenee"

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä viime viikon tapahtumat ovat omiaan murentamaan politiikan arvostusta kansalaisten silmissä.

Anderssonin mukaan hallituspohjan muutoksessa ei ollut kyse hallituskriisistä vaan tarkkaan harkitusta strategiasta. Pääministeri Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) arvopuheiden tarkoitus oli Anderssonin mukaan vain rakentaa ulkoministeri Timo Soinille (uv.) ja Uusi vaihtoehto -ryhmälle tie takaisin hallitukseen.

Anderssonin mukaan hallituspohjan vaihdosoperaatio tehtiin, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon yhtiöittäminen ja ulkoistaminen saataisiin toteutettua suunnitelmien mukaisesti.

- Voiko politiikka olla enää kyynisempää, Andersson kysyi.

Andersson sanoi kannattavansa hallitukselle tehtyä epäluottamuslausetta.

"Härski näytelmä"

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren mukaan hallituspohjan vaihdos oli "härski näytelmä".

- Kulisseissa oli jo pidempään juoniteltu operaatiota. Jussi Halla-ahon kutsuminen hallitusneuvotteluihin oli pelkkä näytelmä. Vedottiin höpöhöpö-verukkeisiin, jotta perussuomalaisista päästiin eroon, Huhtasaari sanoi eduskunnassa.

- Toivotamme ministeri Terholle ja kumppaneille mukavaa hallitustaivalta Sipilän ja Orpon peukalon alla. Muistakaa totella kiltisti, niin kiiltävä musta auto odottaa huomennakin, Huhtasaari jatkoi.

Myös Huhtasaari esitti hallitukselle epäluottamuslausetta.

Sipilä ja Orpo tyrmäsivät väitteet

Pääministeri Juha Sipilä kiisti eduskunnassa jyrkästi kaikki väitteet, että hallituspohjan muutos olisi tehty etukäteen laaditun suunnitelman mukaisesti.

- Se, että triolla olisi ollut joku suunnitelma jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta, se on täyttä mielikuvitustarinaa, Sipilä sanoi.

Sipilän lailla myös Orpo tyrmäsi puheet hallituspohjan vaihdoksen suunnitelmallisuudesta. Hänen mukaansa perussuomalaisten puoluekokouksen tuloksia ja niiden seurauksia oli mahdotonta ennustaa.

- On jopa hieman huvittava ajatus, että minä itse tai kokoomus olisi ennen perussuomalaisten puoluekokousta ollut jossain pöydissä suunnittelemassa, että mitä perussuomalaisten kokouksen jälkeen tehdään, Orpo sanoi.

- Tätä prosessia voi arvostella, mutta se ei vie sitä tosiasiaa yhtään mihinkään, että me vedimme selkeän rajan arvopohjalta siihen, miten Suomessa hyväksytään suhtautuminen ihmisarvoon, Orpo jatkoi.

Eduskunta äänestää valtioneuvoston tiedonannosta tiistaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ollako vai eikö olla siinä pulma oli hyvin tunnetun ihmisen lausahdus. Ei tarvi olla mikään ruudinkeksijä ja ihmemies jotta osaa tehdä johtopäätöksiä orpon ja sipilän ilmeistä joka on johtanut suuomen satavuotisjuhlien mestarilliseen alkusoittoon sarjassa pönkitetään hallitusta A-molli revitys ja jurritus.vatulointi vaikerrus. Ei suomi täytä koskaan sataa vuotta sillä muutamat tuhosi sen jo 1.1. 1995.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suunnitelma oli valmiina Halla-ahon voiton varalta, kyllä Suomalainen demokratia on jo laikien hyvien tapojen rajamailla. Kyllä
Niinistön olisi pitänyt hajoittaa hallitus mikäli persut hajoaa kahdeksi ryhmäksi eihän tällä konklaavilla ole enää kansan luottamusta jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhtasaarelta todella asiallinen ja hyvä puheenvuoro,tällaista toivoisi näkevän ja kuulevan enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Soini on juoninut kaiken, niin kuinka Sipilä voi olla varma asiasta - jos hän ei ole ollut juonessa mukana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

121
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
79
Kärnä harkitsee Väyrysen valtakirjan riitauttamista – eduskunnassa tehdään selvitystyötä Väyrysen paluuoikeudesta
58
Suden epäillään liikkuvan Iin Ojakylän koulun läheisyydessä – vanhempia pyydettiin hakemaan oppilaat kotiin
56
Kärpät vei mestaruuden Tapparan nenän edestä – Hakametsä hiljeni oululaisjoukkueen juhliessa
39
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
31
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
31
Kärpät on Suomen mestari – Tappara kaatui Hakametsässä Aleksi Mäkelän maalilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

290 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Päinvastoin. Minä ymmärrän hyvin, että lapsi saattaa häiriintyä, jos hän kuulee 3-vuotiaasta asti sotajuttuja. Lue lisää...
Vuotta viis

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image