Kotimaa

OP:n pää­e­ko­no­mis­til­ta tyly arvio yh­teis­kun­ta­so­pi­muk­ses­ta – Ei toimi ilman kunnon veroalea

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen pitää tärkeänä, että hallitus keventää palkkaverotusta osana yhteiskuntasopimusta. Arkistokuva. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 1.3.2016 20:57
Lauri Nurmi

Finanssijätti OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi, että yhteiskuntasopimuksen teho heikkenee olennaisesti, ellei hallitus kevennä osana sitä palkkaverotusta miljardilla eurolla.

Heiskasen mukaan Suomella ei ole varaa heikentää kotimarkkinakysyntää, joka on kannatellut koko kansantaloutta vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

– Erityisesti työllisyyden kannalta kotimarkkinakysynnällä on suuri merkitys. Yksityinen kulutus ja investoinnit ovat 75 prosenttia suhteessa bkt:hen. Mikäli tällä puolella alkaa mennä huonosti, vientiin tarvitaan suuri lisäys, jotta vaikutus kansantaloudessa olisi neutraali.

Heiskasen mukaan nyt julkistettu esitys yhteiskuntasopimukseksi ei kohenna vientiä radikaalisti.

– Ilman muuta tarvitsemme viennin kehittymistä, jotta taloutemme pysyy kestävällä pohjalla. Viennin kilpailukykyä parantavat toimet ovat kuitenkin maltillisia, eikä niiden vastapainona voi olla, että kotimarkkinoilla tilanne heikkenee oleellisesti. Pieni kohennus vientiin ei auta, jos samalla rempseästi rokotetaan kotimarkkinoita.

Luottamus elpymisestä parantaa investointihaluja

Heiskanen arvioi, että koko sopimusesityksen vaikutus kansantalouteen saattaa olla lyhyellä aikavälillä kielteinen, ellei palkkaverotusta kevennetä tuntuvasti palkansaajien työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksujen korotuksien vastapainona.

– Sopimukseen kuuluu mielestäni, että hallitus luopuu kilpailukykypaketistaan, lisäsäästöistä ja tekee veronkevennykset. Jos verotusta ei kevennetä, koko paketin vaikutus talouteen voi lyhyellä aikavälillä olla kielteinen, koska sopimus ei herättäisi ihmisissä luottamusta elpymiseen.

– Luottamus on tärkeää, koska se parantaa investointihaluja, Heiskanen muistuttaa talouden arkipäivän psykologiasta.

Hallituksen pitäisi Heiskasen mukaan rahoittaa veroale tarvittaessa muuta toimintaa, esimerkiksi hallintoa, tehostamalla.

– Mieluummin tehostamista menopuolella kuin veronkevennyksistä luopuminen. Jos paketti ei kevennä verotusta, ei olla maaliin päästy.

Neljän vuoden aikajänteellä Heiskanen uskoo sopimuksen kääntävän vientiä ja koko kansantaloutta kasvuun, kunhan palkkaverotuksen keventämisellä on samaan aikaan turvattu ja hivenen kohennettukin kotimarkkinakysyntää.

– Neljässä vuodessa dynaamiset vaikutukset alkavat näkyä, sillä vientialoilla työllisyys paranee, mikä lisää kotimaista ostovoimaa lisää ja parantaa työllisyyttä kotimarkkina-aloilla. Vienti kääntää kansantuotteen kasvuun, mutta se tapahtuu hitaasti, Heiskanen arvioi.

Ekonomisti uskoo kymmeniintuhansiin uusiin työpaikkoihin

OP:n pääekonomisti uskoo, että suorat ja niin sanotut dynaamiset vaikutukset luovat yhteensä kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja. Sitä ennen on Heiskasen mukaan keskeistä huolehtia siitä, etteivät nyt töissä olevat suomalaiset menetä uskoaan nousuun ja hillitse kulutustaan.

– Veronalennusten jälkeen sopimuksen vaikutus kotimaiseen kysyntään ei ole heikentävä.

Työssä olevien palkansaajien asema on säilynyt hyvänä. Reaaliansiot ovat nyt 10 prosenttia korkeammat kuin vuonna 2008, jolloin finanssikriisi alkoi.

– Bruttokansantuote on nyt 6 prosenttia matalammalla tasolla kuin silloin, joten työnsä säilyttäneiden ostovoima on koko ajan ollut hyvä, mikä on pitänyt kansantalouden pinnalla, Heiskanen sanoo.

Heiskanen myös epäilee, että SAK ei hyväksy sopimusta, ellei hallitus toteuta miljardin verolupaustaan.

– SAK pitää koko sopimuksen lähtökohtana sitä, että ratkaisu keventää myös verotusta, Heiskanen huomauttaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Se paranee parheiten ALV alella ja perusmaksuja alentamalla mm ajokortti, omavastuut jne.
sensiaan hyväosaisten veroale vie enmmän rahaa ulkomaille lomaparatiiseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sitä ennen on Heiskasen mukaan keskeistä huolehtia siitä, etteivät nyt töissä olevat suomalaiset menetä uskoaan nousuun ja hillitse kulutustaan." Valitettavasti on 100% varmaa, että kulutusta hillitään, kun tulot pienenevät satoja euroja vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Heiskasen mukaan nyt julkistettu esitys yhteiskuntasopimukseksi ei kohenna vientiä radikaalisti." Suomen pitää ottaa käyttöön oma rahapolitiikka kelluvalla omalla valuutalla Ruotsin mallin mukaan, niin vienti kohenee radikaalisti. Tämä tietysti edellyttäisi Suomen eroa EU:n rahaliitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen on tasan oikeassa!

Ellei Kokoomus & Kepu -hallitus nyt vihdoin ymmärrä laskea palkkaverotusta, kotimainen luottamus ei kanna, eikä yksityinen kotimaan kysyntä taatusti ainakaan nouse.

Hyvä ratkaisu tilanteeseen on tosiaankin hallinnon ja rakenteiden reipas uudistaminen selkeästi tehokkaammaksi ja julkisen sektorin kustannusten alentamiseksi.

Myös verotusta pitäisi nopeasti uudistaa:

Pääoma- ja myyntivoittojen verotus on saatava samalle tasolle palkkaverojen kanssa.
Kaikista tuloista kuuluu maksaa veroja tasapuolisesti samalla tavalla ja samalla tasolla, olipa tulolaji mikä tahansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaljan voimalla se tämä maa pyorii,ja hallituskin sen on huomannut ja jatkaa myyntiaikoja,että saadaan vauhtia rattaisiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo menee vaikeaksi! Parhaaseen tulokseen olisi päästy siirtämällä helatorstai ja loppiainen lauantaiksi ja poistamalla pekkasvapaat. Se pitäisi kelvata SAK:llekin, pekkas-vapaisiin oikeutettujen duunareiden tulothan olisivat kasvaneet pidentyneen työajan seurauksena. Näin olisi työaikaa saatu kasvatettua riittävästi eikä kansan ostovoima olisi pienentynyt.

Valitettavasti kirkon äkkiväärä kanta arkipyhien "pyhyydestä" romutti järjen käytön. Tuollainen hurskastelu on outoa, kun ev-lut. kirkko ei ole ollenkaan huolissaan siitä että kirkollisten juhlapyhien aikaan kaupat ovat auki lähes vuorokauden ympäri. Komentakaa piispat pitkäperjantaina neuvottelupöytään ja kertokaa että ulos pääsette sitten kun arkipyhä-päätös on tehty, vaikka neuvottelu kestäisi pääsiäiseen :|

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä puhut asiaa Pekkas-Pekkas-nimimerkki.
Tämän tänään tehdyn päätöksen kanssa komppaan myös ekonomistia siinä, ettei kulutus ja ostovoima pysty mitenkään kasvamaan tässä kalliiden hintojen maassa, ellei verotusta kevennetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ei vaan näytä uskaltavan tehdä tarvittavia julkisen sektorin leikkauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonosti on toimineet muuallakin nämä sisäiset devalvaatiot. Onhan tämä yhdenlaista räpellystä,työllisyyteen tuskin mitään vaikutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa asiantuntijalta miten talous toimii. Vientisektorilla vähäteltiin suuryritysten myyntiä, Enso Storalle, Rautaruukki SSAB:lle , cARUNA , Nokia yms. puhuivat sy energia etujen päätymisestä Suomalaisten syliin ja siten varsinainen rahasampoja. Miten on käynyt kaikkien toiminta on supistanut meidän osuutta niin markkinoista ja työllisyydestä. Kaikissa valtio ollut pääosakkaana päätöksiä tehtäessä. Saa vain kysyä missä ovat valtio asiantuntijat kun aina menee alta lipan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että ekonomisti puolustaa kotimaista kysyntää ja verokevennyksiä uudistusten osana. Olisi tärkeää avata myös, mihin perusteisiin kilpailukykymme heikentyminen perustuu suhteessa kipailijamaihin? Tätä ei ole vielä yksikään asiantuntija avannut koko yhteiskuntasopimusprosessin aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailukykyä heikentää mm se että tuotantokoneistosta osa on pois käytöstä tai vajaakäytössä pekkas-vapaiden ja parin arkipyhän aikana. Mutta ylläpito- ja pääomakustannukset on maksettava myös pekkas-päiviltä sekä loppiaiselta ja helatorstailta. Muualla Euroopassa toki vietetään monia juhlapyhiä, Etelä-Euroopassa runsaastikin, mutta nyt kun kilpailukyky on heikentynyt, juuri ottamalla muutama lisäpäivä tehokäyttöön on mahdollista kuroa kilpailukykyvajausta umpeen, niin että Suomi pääsisi hyvälle eurooppalaiselle tasolle, ja siitä vielä hieman paremmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin yritetään tehdä järjetön sopimus, jota yritetään paikkailla palkkaveroalella. Nyt ei merkonoomi oikein ymmärrä! Eikö pelkkä nollatupo olisi yksinkertaisempi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viisasta puhetta: nimenomaan ne kotimarkkinat ovat juuri sitä jotka tätä maata pyörittävät!
Ei veroparatiisi yhtiöt jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä on vaikeaa veroja pitäisi alentaa julkista sektoria ei saa heikentää opintotukea ei saa leikata eläkeitä pitää korottaa sitten on viisaita asiantuntijoita jotka neuvovat oikealle tai vasemmalle.sääliksi käy hallitusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Hallintoa tehostamalla eli julkisen sektorin pöhöt pois. Sitten voisi työtätekevä yksityisen sektorin kansanosakin uskoa tulevaisuuteen eikä pelkkään vero-orjuuteen julkisen turhuuden ja saavutettujen etujen ylläpitämiseksi. Näin se vaan on niin julmalta kuin se sinne mukavuusalueelle kalskahtaakin. Verorahat sinne minne ne kuuluukin: vanhuksiin, lapsiin, sairaisiin ja koulutukseen sekä infraan. Ei byrokratiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja missä se hallintoporsas möhii? Kepulaisissa liitoskunnissa, joissa päällekkäisiä viranhaltioita piisaa ja väliportaan hallintoa irtisanomissuojan takana. Miten luulet, että Kepu niitä alkaisi karsia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä yksi esimerkki.: Kunta järjestää pitkäaikaistyöttömien töitä,(hyvä niin) töissä viisi henkilöä. Mutta neljä työnjohtajaa ohjaa näitä ja päälle iso päällikkö. Kyllähän tällä touhulla saa veroja maksaa,..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien kuluttajien tulee nyt pysäyttää kuluttaminen ja vaatia kunnon veroalea! Ennen kuin verotusta on laskettu inhimilliselle tasolle, ei kenenkään tule tuhlata rahojaan yhtään enempää kuin on tarpeen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image