Kotimaa

Opettajat peräävät pal­kan­ko­ro­tuk­sia syksyn neu­vot­te­luis­sa – kuntia kritisoidaan "palk­kaa­mis­kik­kai­luis­ta"

Opettajien ammattijärjestö on huolissaan oppimistulosten heikkenemisestä. Siksi se haluaa rajoituksia siihen, montako oppilasta ryhmässä voi olla yhtä opettajaa kohti. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 3.8.2017 9:00 | Päivitetty 3.8.2017 9:13
STT, Kaleva

Perusopetuksen yhdenvertaisuus täytyy varmistaa, sillä parhaiten ja heikoiten pärjäävien erot kasvavat koko ajan, penää opetusalan ammattijärjestö OAJ.

OAJ:n mukaan oppimistulokset heikkenevät, ja niin oppilaiden kuin alueiden väliset erot kasvavat jatkuvasti.

OAJ ehdottaa erojen kasvamisen pysäyttämiseksi muun muassa sitä, miten monta oppilasta voi enintään olla yhtä opettajaa kohti.

Järjestö ehdottaa varhaiskasvatukseen esimerkiksi yhtä opettajaa seitsemää 3–5-vuotiasta kohden. Perusopetuksessa taas ehdotetaan muun muassa yhtä opettajaa kahtakymmentä 3.–9.-luokkalaista kohden.

OAJ haluaa myös, että perusopetuksen rahoitus nostetaan pohjoismaiselle tasolle. Järjestön mukaan Suomi panostaa perusopetukseen Pohjoismaista vähiten.

Palkankorotuksia halutaan

Opettajat ja muut julkisen sektorin koulutetut työntekijät peräävät palkankorotuksia ensi syksyn neuvotteluissa, ilmoittaa opetusalan ammattijärjestö OAJ.

OAJ toteaa tiedotteessaan, ettei julkista sektoria saa jättää jälkeen työmarkkinoiden yleisestä ansiokehityksestä.

Järjestön mukaan tilastot ja ennusteet osoittavat julkissektorin palkansaajien ostovoiman heikkenevän, kun samaan aikaan yksityissektorin ostovoima kasvaa.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan määräaikainen lomarahaleikkaus jyrkentää ansiokehityseroja entisestään.

Luukkainen nostaa esille myös kuntien "kikkailun" uusien opettajien palkkaamisajankohdalla. OAJ:n kyselyn mukaan 18 prosenttia kunnallisista työnantajista palkkaa uudet opettajat myöhemmin kuin lukuvuoden alusta eli 1.8. lukien. Järjestön mukaan opettaja joutuu tällöin ottamaan vastaan oppilaat ja opiskelijat ilman riittävää ennakkovalmistelua.

–  Se kertoo kuntatyönantajan välinpitämättömyydestä koulutuksen laadun suhteen ja opettajien arvostamattomuudesta. Tämä on työnantajilta raukkamaista toimintaa ja alkaa olla työsuojelukysymys, Luukkainen sanoo OAJ:n tiedotteessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (111)

Omalla koulullani 450 oppilasta ja kaksi avustajaa. Kaksi. Omalla luokallani on 28 oppilasta, eikä ikinä avustajaa.

Palkkani oli viime vuonna 26 opetustunnilla verojen jälkeen 2100e/kk. Pidin myös jonkilaista kirjaa työtunneista viikossa. Tuon 26:n opetustunnin lisäksi erilaisia palavereita oli 4h viikossa ja suunnitteluun jne. meni päivittäin vähintään tunti, yleensä enemmän.

Itse aloitan viidennen vuoden ooettajana ensi viikolla. Kertaakaan en ole saanut kesältä palkkaa, vaan olen sen ajan työttömänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tässä ole yksinkertaisesti kyse markkinataloudessa nähtävästä kysynnän ja tarjonnan laista. Opettajia on niin paljon tällä hetkellä, että kilpailu on kovaa ja paikkoja ei kuitenkaan ole kaikille. Tämä ylitarjonta polkee hintoja (palkkoja), koska aina löytyy joku, joka sen työn suostuu tekemään tarjotulla summalla.

Toisekseen näkisin suuremmaksi ongelmaksi opettajien palkkauksessa määräaikaisilla työsopimuksilla kikkailun, kuin itse palkkatason. Palkkataso on koulutukseen nähden alapäätä, mutta muut luontaisedut taas tasaavat tuota palkkaeroa.

Mainitaan vielä, että tuo palkkataso on yleisesti tiedossa. Se on myös aivan riittävä elämiseen, asuntolainan lyhentämiseen ja säästämiseen samaan aikaan. Tähän jos vielä lisätään olettamus, että opettajan ammatti on yleensä ns. kutsumusammatti ja työstä nauttii, niin missä on ongelma? Mikäli ei nauti, niin ehkä alanvaihto on ajankohtaista.

Loppu sitaattina mainittakoon, että opettajat tekevät arvokasta työtä, eikä tarkoituksena suinkaan ole halveksua sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajana voin sanoa, että tässäpä tämä on tosi hyvin kiteytetty.

Kutsumusammattiudesta olen vähän kyllä erimieltä. Yhtä paljon opettajat hajoilevat töihinsä, ehkä enemmänkin, kuin vaikka koodari. Miksei koodareista puhuta kutsumusammatin tekijöinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuupa tämäkin asia menevän sille pohjalle keskusteluissa että kaikki muut pääsee helpommalla töissä. Työtä ei ole kuin se mitä työaika on, eikä tarvitse miettiä työasioita kotona saati sitten pitkillä lomilla. Palkkakin on huippuluokkaa vähällä panostuksella. Minun mielestäni kenellekkään ei pidä olla kateellinen joka hoitaa työnsä nöyrästi ja kunnialla, ihan sama onko esim. pörssiyhtiön johtaja tai kassaneiti, molempien työ on arvokasta ja ansaitsee saman arvostuksen. Itse koitan hoitaa vaatimattoman työni aina kunnialla ja omantunnon mukaan ilman mitään mukinoita ja olen huomannut arvostuksen olevan työtäni ja sen hoitamisen erittäin kunnioitettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ollut yli 20 vuotta opettajana, mutta nyt alkaa riittää. Tiesin ammattiin hakiessani, että palkka ei ollut silloinkaan vertailukelpoinen muiden vastaavan koulutuksen saaneiden kanssa. Kesäloma (työajan keskeytys) kyllä auttoi ammatinvalinnassa, mutta ei ollut ratkaiseva tekijä. Olen saanut aikaan hyviä tuloksia, yhteistyö oppilaiden kanssa on sujunut ja voi sanoa, että oppilaat ovat jopa viihtyneet tunneillani heiltä saadun palautteen mukaan.

Nyt vain on niin, että teitä tämän ammatin asiantuntijoita riittää ja palkka on työhön nähden surkea. Se on vähän sama asia kuin se, että moni syö perunoita, mutta useimmilla ei ole harmainta haisua, miten nykyaikainen perunanviljely tapahtuu. Kaikilla on kuitenkin mielipide perunan mausta.

Sopii lähteä 30 oppilaan silmäparin eteen + vanhempien käsitysten eteen tekemmään työtä. Kaikilla on vankka mielipide opetuksen laadusta, mutta ei pienintäkään käsitystä siitä, mitä opetuksen sujuminen vaatii. Voin sanoa, että kaikista ei tähän hommaan ole ja vähiten kovaäänisimmistä vanhemmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallinen kommentti. Varsinkin viimeinen kappale kertoo hyvin opettajan ammatin ytimen. Osalla kritiikin antajista ei ole todellakaan mitään käsitystä opettajan tehtävistä, osa purkaa jopa kouluaikaisia katkeruuksiaan kirjoituksissa. Itselläni on aina ollut erinomaiset opettajat, vieläkin muistelen lämmöllä kansakoulun aikaista opettajaa, joka kärsivällisesti opetti kertotaulua, kaunokirjoitusta, käytöstapoja jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä parempi aika lakkoilla kun syksy. Mihin työssäkäyvät vievät muksunsa, kun päiväkodit on lähes kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylioppilaskirjoitusten aikaan, tietysti. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän väki yksityisellä alkaa olla lopen uupunut palveleen julkisen puolen nirsoja kakaroita. Kaikki palvellaan julkiselle lähes käteen ettei jää kuin siisti puuhastelua ja siitä huolimatta ollan jälleen kiristämässä lisää rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajien palkka on ala-arvoinen, tosi alhainen. Viiden-kuuden vuoden yliopisto-opintojen jälkeen vain n. 2500 e/kk. Raskas ja vastuulinen työ. Opetustyön lisäksi yhä lisääntyvää muuta työtä tosi paljon. Ihmettelen miten heidän ammattiliittonsa on hoitanut edunvalvonnan noin huonosti. Ei ihme, jos motivaatio työhön opettajilla loppuisi. Kyllä lähtöpalkan tulisi olla n. 1000 e nykyistä korkeampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajien palkat voisivat nousta sitä mukaan kun tulee näyttöä siitä, että opettaja osaa opettaa. On harmi , että välillä näkee niitä jotka ovat opettamiseen niin kyllästyneitä. Eivätkä kaikki osaa edes opettaa vaikka kuin on koulunsa käynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep tämähän on toiminut USA:ssa niin todella hyvin... eiku miten se nyt menikään..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisen puolen palkkoja pitää laskea 10% per vuosi niin kauan kun niiden aiheuttama valtion velkaantuminen loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajat virkamieskunnan laiskimmat! Aina valittamassa jostain. Meillä muksu menossa nyt yläkouluun.
Alakoulu meni ilman yhtään yhteydenottoa koululta tai että minä olisi soittanut illalla opettajalle.
Kerran vuodessa n.20 minuutin keskustelu luokkahuoneessa, sillä aikaa koulukäynnin avustaja huolehti luokasta.
Vielä lisää palkkaa tuommoisesta hommasta, BUHAA sallikaa mun nauraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siinäkin varsinainen arvostelija, joka ei tiedä ammatista yhtään mitään. Salli minun nauraa sinun tyhmyydelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Illalla? Että hyvä Jumala miten voit olla tyhmä! Opettajan ei tarvitse edea katsoa työpuhelinta illalla. Ota kouluun yhteyttä virka-aikana toope. Meinaatko että voit soittaa esim. Ärrän kassatytölle illalla, kun jäi kaljat ja röökit saamatta? Haloo, nyt valot päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako muuta lasta oli samalla luokalla? Kuinka usein heihin oltiin yhteydessä? Mukavaa jos lapsellasi sujui koulunkäynti ongelmitta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiihkoisat ay- temppuilijat kiillottavat kilpeään. Mitään ei juuri tule tapahtumaan. Kova möly, kiitos median uutispulan auliin auttamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (111)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image