Kotimaa

Oi­keus­kans­le­ri Pöysti Ylellä: Hallituksen esityksiin puututtava tiukemmin jo val­mis­te­lu­vai­hees­sa

Kotimaa 13.1.2018 11:10 | Päivitetty 13.1.2018 14:01
STT

Hallituksen esityksiin pitää puuttua entistä aktiivisemmin jo siinä vaiheessa, kun niitä valmistellaan, sanoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti Ylen Ykkösaamussa. Pöystin mukaan on selkeä tarve riippumattomalle, ohjaavalle neuvonnalle, jossa arvioidaan lakialoitteen lainmukaisuutta. Pöystin mukaan Oikeuskanslerinvirasto on jo tarttunut toimeen.

- Tällaista työtä aiotaan entistä aktiivisemmin tehdä ja suunnata voimavaroja tämän tyyppiseen työskentelyyn, Pöysti sanoi ohjelmassa.

Oikeuskansleri voisi siten valvoa lakiesityksen perustuslainmukaisuutta paremmin jo ennen sitä, kun asiat on lyöty lukkoon.

Pöysti aloitti oikeuskanslerina vuoden alussa. Aiempi oikeuskansleri Jaakko Jonkka tuli tunnetuksi siitä, että hän arvosteli hallituksen lainvalmistelun tasoa kovin sanoin.

Nosti esille aktiivimallin vaarat

Pöysti kommentoi myös suurta kuohuntaa aiheuttanutta aktiivimallia, joka tuli voimaan vuoden alussa. Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:aa tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.

Pöysti huomautti, että perustuslakivaliokunta nosti esille riskin siitä, että vaikka työtön osoittaisi aktiivisuuttaan, ei hän työllisty, mikä synnyttää eriarvoisuutta.

- Tämän tilanteen seuraaminen on äärimmäisen tärkeää työvoimahallinnossa ja hallituksessa.

Jos alkaa näyttää siltä, että ongelmia syntyy, on etsittävä ratkaisua tilanteen korjaamiseksi, Pöysti sanoi.

Pöysti totesi, että oikeuskanslerin tehtävään kuuluu valvoa, että perusoikeudet ja yhdenvertaisuus turvataan, ei "repiä auki" eduskunnan hyväksymää lakia.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Juha ja Petteri väsäävät lakiehdotuksia ja aivan kokeeksi koettavat, josko edustajat ovat niin tyhmiä, että hyväksyvät kaveripiirejä miellyttävät ehdotukset laeiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen Tuomas Pöysti on itse toiminut lakia kirjoittaessaan väärin säätäessään maakuntalakiesityksen, jota kukaan ei Suomessa tarvitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

DDR:stä kopioitu perustuslakimme suojeli edellistä hallitusta sen suoltaessa kansaa ja valtiota kurjistaneita lakejaan. Eikö perustuslain pitäisi estää velkaantuminen ja yli varojen eläminen sekä vastuiden siirtäminen syntymättömille lapsille? Miten julkinen sektori voi käyttää sellaisia rahoja, joita ei ole olemassa? Nykyhallitus on onneksi lopettanut räikeimmän törsäyksen, mutta yli varojemme elämme edelleen. Jos vihervasemmisto palaa valtaan, Suomi joutuu IMF:n holhoukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

342 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image