Kotimaa

Mainos

Oikeus opiskella työt­tö­myys­tur­val­la laajenee, ja sitä voi käyttää myös yri­tys­toi­min­nan aloittamiseen

Kotimaa 31.8.2017 18:39
Aki Taponen

Työttömyysturva putoaa hieman, jos työtön ei ole riittävän aktiivinen.

Työttömien mahdollisuus päivittää osaamistaan helpottuu, kun työttömyysturvaa voi jatkossa nykyistä helpommin käyttää lyhytkestoiseen opiskeluun. TE-toimiston suostumusta siihen ei enää tulevaisuudessa tarvita silloin, kun työttömän opiskelu kestää enintään kuusi kuukautta.

Työttömyysturvaa voi tulevaisuudessa käyttää myös yritystoiminnan aloittamiseen. Uudistus toteutetaan siten, ettei neljän ensimmäisen kuukauden aikana arvioida, onko yritystoiminta pää- tai sivutoimista.

Lisäksi hallitus vakinaistaa korkeakoulutettujen muuntokoulutusta koskevan kokeilun. Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan muuntokoulutuksen tarkoituksena on tuoda nimenomaan suomalaisille töitä.

Työttömien kolmen kuukauden välein tehtäviä haastatteluja varten esitetään lisärahoitusta. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan haastatteluissa työttömille kerrotaan enemmän esimerkiksi palkkatuen käytöstä työllistymisen tueksi.

Työttömyysturvan aktiivimalli

Työttömyysturvan aktiivimalli otetaan ensi vuonna käyttöön. Se tarkoittaa sitä, että työttömyysturva laskee hieman, jos työtön ei ole ollut riittävän aktiivinen ja ollut välillä osa-aikatyössä tai työllistymistoimissa.

Lausunnolla olleen lakiehdotuksen tuki laskisi 4,65 prosenttia, jos edeltävän noin kolmen kuukauden aikana ei olisi ollut 18 tuntia töissä neljän peräkkäisen viikon aikana tai viittä päivää työllistymistä edistävissä palveluissa.

Ammatilliseen koulutukseen tuhat uutta paikkaa

Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja lisätään etenkin aloilla, joilla on työvoimatarvetta. Paikkoja tulee lisää erityisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille nuorille. Yhteensä ammatillista koulutusta lisätään 1 000 opiskelijapaikkaa vuodessa.

Syrjäytymisvaarassa olevien opiskelua ja etenemistä työllistymispolulla tuetaan. Nuorten, joiden toimintakyky on selvästi alentunut, on jatkossa mahdollista saada tarvitsemiaan ammatillisen koulutuksen palveluja ilman sairausdiagnoosia.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Todella mukava uutinen meille Oululaisille. Kun lyhyitä työjaksoja ei kaikilla aloilla ole tarjolla ja työvoimapoliittisia toimenpiteitäkään ei Oulussa juuri ole saatavilla, suurimmalle osalle Oululaisista uudistus tarkoittaa päivärahaleikkauksia. Koska sanktio tulee lähes kaikille, ei kannata ihmetellä jos aktiivisuus tulevaisuudessa vähenee; jos töitä ei riitä 18 tunniksi, miksi ottaa lyhyempiä keikkoja vastaan, kun siitä rangaistaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt on hallituksella ihan eri ääni kellossa ku jokunen aika sitten. Tämähän kuullostaa hyvältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystoiminnan aloittaminen tuen varassa ja opiskelumahdollisuus ovat ehdottomasti sellaisia jotka olisi pitänyt olla olemassa jo vuosia.

Aktiivimallia voisi kannattaa jos niitä töitä olisi. Tuolla idealla monen tuki putoaa ilman että itse oikeasti voisi siihen mitenkään vaikuttaa koska ei yksinkertaisesti ole työntantajia jotka palkkaisi edes tuoksi 18 tunniksi. Eikö se hemmetti mene noille tuurimiljonääreille jakeluun. Kyse on puhtaasti työttömyystuen leikkauksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuh eli vaihtoehdot ovat seuraavat: 1) perusta yritys, TE-keskus tulkitsee sut yrittäjäksi ja et saa mitään tukia jos yritys epäonnistuu, 2) yritä päästä opiskelemaan, et pääse koska riippuu ihan tuurista kuka hakemuksesi käsittelee, 3) tee ilmaista työtä 9e päiväkorvausta vastaan vaikka 100km päässä, kulkemisiin menee omat ja säästetyt tai 4) ota nöyrästi vastaan leikattu päiväraha.

Lopputulema kaikesta on että suurempi osa työttömistä joutuu hakemaan toimeentulotukea.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpompi olisi työttömälle kun asentaisivat tuulivoimaloihin kammet joita voisi käydä pyörittämässä 18 tuntia ja siten säästää tuulivoimaenergian tukiaisia. Kyllä hallituksen kelpaa nyt nöyryytystöiden kanssa pullistella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovat Suomen päättäjät sitten erinomaisen järjenköyhää sakkia, kun työttömyysputkessa oleva vähävarainen, esim. teknikko, ei voi työttömyysavustuksella opiskella koulutusalansa insinööriksi.
Ei ole tullut päättäjille mieleen, jo pelkkä ammatillinen perustutkintokin jo kestää yli 2 vuotta. Vai onko ideana nyt, että aina parin työttömyysvuoden jälkeen pääsee taas jatkamaan 1/2 vuodeksi ammatillisen tutkinnon loppuunsaattamista 10 vuoden tähtäimellä.
No, työllistäähän tälläinenkin leikkiminen työvoimavirkailijoita 10 vuoden ajaksi.

1/2 vuoden kestoinen koulutuspäivittäminen on vain poliittista hölynpölyä, jolla ei ammatillista osaamista kehitetä.

Onko asiat niin hyvin, että todellisia osaajia ei sittenkään tarvita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te-keskuksissa oli aikoinaan muutaman viikon pituisia hitsauskursseja työttömille.
Näillä oli tarkoitus vain katkaista pitkäaikaistyöttömyys työttömän osalta.
Kursseja oli ns. nonstop-systeemillä.
Eipä nuo työllistämiskeinot ole siitä paljoakaan muuttuneet.
Nyt hallitus mekastaa että ei saada muutamaa sataa erikoisosaajaa autoteollisuuden ja laivanrakentajien työpaikkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin turhaa näpertelyä. Kosmeettisia "uudistuksia" Mihin näitä keinotekoisia 6kk, 4kk aikarajoja tarvitaan, tai 3kk haastatteluja? Mitä tapahtuu jos opinnot kestävät 6,5 kk ja niihin ei saada byrokraattien lupaa? Peritäänkö tuet takaisin jälkikäteen?

"noin (???) kolmen kuukauden aikana ei olisi ollut 18 tuntia töissä neljän peräkkäisen viikon aikana tai viittä päivää työllistymistä edistävissä palveluissa"

Kyllä parempi olisi noin 17 tuntia töissä noin viiden viikon, joista neljä peräkkäin, tai noin viisi päivää työllistymistä edistävissä palveluissa (=edistävät konsulttien ja kurssittajien työllistymistä), paitsi kuusi päivää silloin kun on täysikuu, mutta ei karkausvuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Täysin Juhan taitavaa propagandaa. Tähän lukuun on laskettu esim. ne tuhannet, jotka ovat muutaman tunnin tai yhden tunn... Lue lisää...
valetta taöysin

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.2.

Naapurit

23.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image